Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Majornas biografer

2009-12-14 av ozelot

Vi skrev tidigare om Göran Bjelkendals nuytgivna monumentalverk Göteborgs alla biografer som i detalj kartlagt det cineastiska utbudet i staden sedan spelfilmens intåg på nöjesscenen. Många av de centralt belägna biograferna är kända av människor med åtminstone tre-fyra decennier under västen, bland dessa kan nämnas Cosmorama som numer inhyser Lagerhouse på Västra Hamngatan men även Spegeln längre ner på Avenyn. För att inte tala om de många porrbiograferna som blomstrade innan vhs-kassetterna och senare internet gjorde sitt segertåg.

Kaparen
Kaparen. Bilden hämtad från Kulturreservatet.se

Inte lika många känner till att även en stadsdel som Majorna hade ett flertal biografer, den mest kända är kanske Kaparen på Stigbergstorget med sin för denna tid (invigdes 1940) arkitektoniskt mycket framsynta planlösning. Alla de 801 besökarna försäkrades om bra sikt tack vara den lutande parkettkonstruktionen i ett plan. Biografen var i bruk fram till 1982 och den sista filmen på repertoaren var Jönssonligan och Dynamit-Harry. 1984 byggdes lokalerna om till postkontor vilket det var en bra bit in på 2000-talet då förändringens vindar svepte undan fötterna för även den branschen. En kort tid efter det fungerade det som lidl-butik innan kedjan nog insåg att konceptet var lite väl snävt och flyttade till Linnégatan istället.

BengansDen andra mer kända biografen låg bara ett stenkast mittimot, närmare bestämt nuvarande Bengans skivhandel som är bekant för de flesta (där du förutom det bästa skivutbudet i stan även kan inta en utsökt espresso i den italieninspirerade entrébaren.) Här låg biografen Fyren, och klarade sig i likhet med sin konkurrent förhållandevis länge. Detta tillskrevs det faktum att man hade drivna ägare, och att man vid denna tid fortfarande kunde ha urpremiärer på även de stora breda publikdragarna samtidigt som biograferna i Centrum.

Det fanns även ett flertal andra biografer i stadsdelen, t.ex vid Mariaplan och även Olympia som låg så långt västerut som Långedragsvägen, i de lokaler som numer huserar Nöjds konditori i Kungssten.

Vill du läsa mer om Majornas alla biografer samt kuriosa från någon som faktiskt var med då föreslår vi att ni skaffar föreningen Gamla majgrabbars Julnummer 2009. Det kostar bara 30 kr och du kan förstås läsa om mycket annat också förutom biografer. Information om var du kan köpa tidningen hittar du här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...