Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Andreas Korsár på Galleri Box

2010-02-19 av ozelot

I Andreas Korsárs utställning Sömngångaren, med vernissage på fredag 19 februari, visas bland annat en serie akvareller, skulpturer och den animerade filmen Night Train som gjorts i samarbete med Lars Nilsson.

Motiven i Korsárs akvareller och animationer verkar vid första anblick vara dokument ur ett vardagligt lunkande liv. Det rör sig kanske om en promenad med hunden, semesterturen ut på landet, väntan vid spårvagnskuren eller middagen med vänner.

I sin praktik tar Korsár ofta utgångspunkt i ett referensmaterial med allt från fotografier från resor och vardagsliv, till egna iakttagelser, minnen och rena uppdiktningar. Genom denna subjektiva läsning av sin samtid skapar Korsár en bildvärld som rör sig med en hisnande precision mellan realism och gryende fiktion. Här tillåts naturrealism och nästan karikatyrliknande porträtt krocka med varandra inom samma bild.

Den formella obestämdhet som uppstår verkar även som innehållsmässig kvalitet. För att skapa sammanhang i omgivningens komplexa struktur måste man förstå tillvaron på flera plan samtidigt, som ett samspel mellan realism och fantasi.

I akvarellen Vampyren utanför Lindyn, 2008, står en ensam man utanför en danslokal, i bakgrunden syns den upplysta lokalen och runt ikring har mörkret fallit. Mannen står med uppdragna axlar och verkar fastnat i ett leende riktat antingen mot betraktaren eller bara rakt ut i tomheten. Den tysta pendlingen mellan porträttet av en mytologisk figur och en vanlig man tillför scenen en tillskruvad narration full av stämningslägen och variationer av förväntad handling.

Även i leranimationen Night Train, 2006, tillåts en stor del av narrationen pendla. Men här rör den sig mer om en rörelse mellan det outsagda och förträngda till ibland överraskande spontana och känslomässiga handlingarna och yttringar. Persongalleriet i animationen är ömsint porträtterade och visar bland annat en grupp människor i en tryckande tyst tågkupé, oborstade värnpliktiga i pubertala samtal och sterila läkares ordfattiga kommunikation. Alla blir de mer eller mindre ofrivilligt hopförda med varandra i situationer där trevande kommunikation och tystnader utgör en plattform för subtila handlingar och nya relationer.

Både animationens arbetsprocess, med avfilmade små justeringar av rörelser, och akvarellens lager-på-lagerteknik är ett tidsödande arbete. I Korsárs verk blir tiden som lags ned till ett motstånd i en tid där bilderna som susar oss förbi är oändligt utbytbara och konsumeras allt hastigare. Många av Korsárs akvareller, skulpturer och animationer blir därför ett slags samtidsskildringar där relationer och händelser speglas genom till exempel arkitektur, natur och våra kläder. Samtidskildringar som genom sin frusna stillhet och intrikata detaljrikedom låter oss se precis hur komplicerad, allvarlig, absurd och komisk vår tillvaro verkligen är.

Ylva Westerlund

Andreas Korsár (f. 1974 i Skellefteå) gick ut Valands Konsthögskola 2000. Han har under de senaste åren deltagit i filmscreeningar i Sverige, Argentina och USA, i grupputställningar på Lillehammer Konstmuseum i Norge, och Millesgården i Stockholm samt haft separatutställningar på Museo de la Ciudad i Santiago de Querétaro i Mexiko, Galleri Muu i Helsingfors och Galleri Index i Stockholm.

För ytterligare info om Andreas Korsár, se:
http://andreaskorsar.blogspot.com

19/2-21/3 ANDREAS KORSÁR: SÖMNGÅNGAREN
Vernissage på Box, fredag 19 februari, kl. 18-21

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...