Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Akademibokhandeln går ihop med Norstedts! …och?

2010-03-17 av ozelot

Nu är det klart. Akademibokhandeln går ihop med Norstedts, KF och Bokus. Eller vänta nu, har inte Akademibokhandeln alltid varit en del av KF? Och Norstedts varit del av samma företagsgrupp hela tiden och Bokus stått för nätförsäljningen?

I alla fall var det så när jag fick den helt vansinniga idén att gå in på Akademibokhandeln i Nordstan och beställa en bok (!), och möttes av beskedet att det inte gick och hänvisades till Bokus istället.

Det stora revolutionerande med det hela verkar vara att man nu samlar all bokverksamhet i hela KF (alltså Akademibokhandelsgruppen, Norstedts, Konsum och Bokus etc) i ett enda affärsområde under en ledning. Avsikten med den nya bokjätten är ”att skapa nya arbetssätt mellan butiker, näthandel och förlag”. Kunden på gatan jublar säkert över denna förtröstansfulla programförklaring.

Vad det egentligen handlar om är förstås pengar. Akademibokhandelsgruppen har några tuffa år bakom sig, Norstedts tappar andelar till Bonniers och den tekniska utvecklingen med nätförsäljning gör traditionella bokhandlare skräckslagna. Därför har man sedan lång tid tillbaka (Bokus köptes ju upp av KF redan 1998 och är redan starkt kopplade till Akademibokhandeln så vad är nyheten?) sett till att casha in även på den kakan, vilket naturligtvis är sunt, men avigsidan blir en förlamande räddhågsenhet där den fysiska bokhandeln ser sig som slagen redan på förhand.

Istället för att försöka utveckla sitt kärnområde och vara en bokhandel värt namnet, dvs locka med fyllda hyllor och titelbredd och samtidigt erbjuda den fullständigt självklara servicen till kunder att beställa en bok som inte finns i lager – hur skrynklig papperslappen med titeln än är. För hur är logiken liksom?
Boklådan på hörnet är redan nere för räkning i kampen mot lågmarginaljättarna på nätet – så vad gör de då? Jo, de hänvisar folk till internet? Vad har de i dricksvattnet där uppe i KF..

Centraliseringen av bokbeställningarna och sortimentstyrningen från Stockholm har varit ett hatobjekt för även de anställda, jag vet det. De är inga onda människor som inte vill skaffa fram en bok bara för att jävlas. De får helt enkelt inte, utan hänvisar skamset till Bokus. Det har någon med jävligt hög lön bestämt.

Nye ”affärsområdes”-bossen Maria Hamrefors (har förmodligen jävligt hög lön) lovar bättring i SVD där hon ser ut över Riddarfjärten från sitt sobra direktörsrum i Norstedtsskrapan.
Butikscheferna skall få större möjligheter att bestämma över ”en del” av sortimentet och skapa lokal profil. Frågan är dock vilken profil det blir med tanke på att man aktivt arbetat bort den kompetensen hos butikscheferna och nyrekryterat sina påläggskalvar inte ur de egna leden utan från andra, mer ”kränginriktade” branscher. Ofta är det sådana som avancerat till topposter på CERVERA bara för att de varit bra på att skylta.

Men hur stor ickenyhet det här än är för genomsnittlige kunden kan vi förvänta oss mer dramatiska uppköp från KF i framtiden. Småförlag, medieföretag och handlare – varför inte Seven Eleven! – kan se sig förvarnade.
Och vem vet, snart kanske vi kan köpa smör där lyrikhyllan en gång stod och dra medmera-kortet hos faktumförsäljaren.

Och hör upp, KF: Nonstop är till salu, men jag skall ha minst 100 miljoner!

Missa för guds skull inte den här folkbildande krönikan om (akademi)bokhandeln förr och då
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ANqkxttVnQk]
http://www.gp.se/kulturnoje/litteratur/1.333012-ny-sammanslagning-i-forlagsvarlden

Kommentarer på Akademibokhandeln går ihop med Norstedts! …och?

Pingbacks på Akademibokhandeln går ihop med Norstedts! …och?

  1. Pingback: Ex Libris « Göteborg nonstop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...