Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Snart skiner Poseidon i regnbågens färger

2010-04-07 av Goteborg Nonstop

Jag ogillar starkt när subkulturer sluter sig och ser ner på andra som inte är lika kunniga, hippa, exklusiva eller annorlunda som anhängarna själva anser sig vara. Jag ogillar även diskriminering av alla slag. Oavsett om det beror på ras, kön, sexuell läggning eller egentligen vilken orsak som helst. Detta är jag knappast ensam om.

I krocken mellan dessa två ytterligheter anser jag att HBT-rörelsen i stan länge befunnit sig. En del av den har ansett sig vara så mycket finare, flashigare, mer openminded och mer utlevande att de helt enkelt stängt ute alla andra.
Det är helt OK om jag inte känner mig jättevälkomnad på en uttalad bögklubb, jag har känt samma känsla ibland på hårdrocks- eller hårdsynthsditon. Men när vanliga svenssonbögar känner sig exkluderade för att de är just för vanliga då är det något som är allvarligt snett. Och det för inte direkt kampen för erkännande i var mans ögon framåt.

Så mycket roligare då att HBT-festivalen finns och växer och verkar ta kampen på största allvar. I år drar den igång med invigningsgala på Gothia Towers, ändamålsenligt omdöpt till Rainbow Towers den 12 maj. Festivalcentrum har flyttats från alltid lika alternativt kämpande epicentret Järntorget till Götaplatsen mitt i stans finrum.

Den 16:e kommer vi till och med att få en egen regnbågsparad från Operan längs hela avenyn upp till Poseidon som förhoppningsvis skiner av stolthet även över detta och inte bara över ett mediokert presterande fotbollslag…
Lägg till en ”sprakande artistgala” vid målet på det och jag vill se varenda göteborgare man ur huse för att hylla initiativet.

Artisten, strax bakom vattenguden, kommer att agera HBT-universitet och blir centrum för seminarier, debatter kommer ha en öppen scen osv. Alla dom stora fiiina institutionerna ställer upp som samarbetspartners; Stadsteatern, Stadsbiblioteket, Konstmuséet, Symfonikerna, tillsammans kan man räkna in 150 såna här partners till festivalen. Stort.

Veckan innan festivalstart öppnas tre informationscentra i stan. I Nordstan, på Stadsbibblan och på Pustervik. Och äntligen känns det som om HBT-kampen hittat en riktig grogrund i Göteborg. Låt oss bara slippa lesbiska nätverk som hånar och förstör för de som vill uppmärksamma de goda initiativen bara för att fotografen hade den oerhörda oförskämdheten att vara man (jo, det har hänt). Så kanske Göteborg kan bli en stad att räkna med i HBT-sammanhang på allvar.

Jag skulle gärna se att vi begravde de mörka åren på 90-talet, då Göteborg var bögknackarland no 1, för alltid. Och att alla läger hjälper till. För bättre än så är vi faktiskt.

HBT-festivalen 2010
den 12 -16 maj
Runtom i Göteborg

HBT-vänliga ställen i väntan på festivalen:

Gretas, Drottninggatan 35 – Den mest anrika gaynattklubben i stan. En institution som knappast behöver närmare presentation. Har man dansat här en natt i melodifestivaltider behöver man inte gymma på tre veckor. Minst.

Bee kök och bar, i Stora Saluhallen – Betecknar sig sympatiskt som ett ”Straight Friendly” ställe. Har aldrig känt mig det minsta ovälkommen här. De har dessutom bra mat och en grym ärtsoppebuffé till lunch på torsdagar. Klubbar då och då kvällstid.

Haket, Första Långgatan 32 – olika klubbar olika dagar, men alltid gayvänligt i grunden. Förskräckligt många ölsorter har dom också.

Club Rainbow @ Lust hade nypremiär i nya lokaler på Lust i mars. Beskriver sig som ”EN KLUBB FÖR DIG SOM HAR ETT ÖPPET SINNE OCH SOM VILL UMGÅS, FESTA OCH DANSA TILL BRA MUSIK”. Se länken för info om när de kan tänkas dyka upp igen.

Kommentarer på Snart skiner Poseidon i regnbågens färger

Pingbacks på Snart skiner Poseidon i regnbågens färger

  1. Pingback: Invigningsdags för HBT-festivalen, det stavas GALA « Göteborg nonstop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-09-15

   Gilda Stillbäck har föreställning på Teater Trixter. Hon har bott nåra år i Paris och har två barn. Hon kommer in på scenen och ska gestalta Ingmar Bergman, det är svårt bara det! Hon tittar på en jättekudde. Ropar åt inspicienten och ljussättaren –”Hallå kan vi få lite mera…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...