Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

STEGET förändrar allt: Albumrelease onsdag + Intervju

2010-05-11 av ozelot

Det hela började för lite drygt ett år sedan. Matilda och Nils – ni känner säkert igen dem från Pustervik – testade att göra några låtar ihop och lade upp dem på Myspace.
Det är egentligen inget märkligt detta: Det märkliga är väl snarare vilken skruv det tog. Snart var en låt vinjettmusik i TV utan att någon egentligen begripit hur det gått till.

En snubbe som hette Jerry Boman är troligen medskyldig. Och även om det kanske inte är helt okej att bara använda en låt i TV utan att fråga så är nog trots allt Matilda och Nils – eller Steget som de heter – rätt tacksamma för det idag. Och en viss skivbolagsdirektör som gick i taket sitter nog rätt lugnt i sin sadel.

STEGET kom ju inte helt från ingenstans. Nils spelar med Reggaebandet Kultiration och Daniel Gilbert och är en mycket flyhänt pianist. Matilda är ena halvan av duon Äkta kärlek. Men det som hände när de slog sig samman bevisar att helheten ibland är större än summan av delarna.

Ty helt plötsligt var de lite överallt. Nämnde Boman skrev om dem på sin blogg, knyckte en låt till sitt TV-dayjob och snart skrev även dagstidningarna om dem trots att de bara hade typ två låtar på Myspace.
Alla var eniga om en sak. Det var något alldeles särskilt på gång.

Imorgon onsdag den 12 maj släpper de sitt debutalbum ”Förändrar allting”.

Vi skrev ner några trevande frågor på ett papper och stack till en PR-agent. Ikväll fick vi svar:

Imorgon (12 maj) släpps debutskivan men då spelar ni i Stockholm. Känns inte det lite konstigt?
Nej det känns bara roligt. Releasen i Göteborg gick inte att anordna samma dag då vi inte hade bokat lokal. Sen att det blev Stockholm just releasedatumet är en slump. Det var en onsdagsklubb [Klubb Spotlight Stampen; red anm.] som ville boka oss just denna onsdag och det är ju bara jätteroligt!

Releasefesten är på Nefertiti medan ni alltid mer eller mindre haft Pustervik som vardagsrum de senaste åren. Är det medvetna val eller blev det bara så?
Att Pustervik är vårt hem är ett mycket medvetet val och så vill vi att det förblir, haha. Men Nefertiti har en flygel och en flygel för Steget är som den där feta sega råttan i godisaffären var för en när man var liten. Man kunde göra
nästan vad som helst för att få den!
Så nu när vi fick chansen var vi tvungna att ta den. Sen är ju Nefertiti helt underbar lokal överlag.
Även om Pustervik är våra hjärtans glädjefröjd som fritidsgård.

Ni har ju funnits hyfsat länge som duo, spelat runt här och var, distrubuerat musik på nätet med framgång vilket bland annat lett till inslag på Tramsessions och TV4 Göteborg. Varför överhuvudtaget släppa en fysisk skiva?
Denna fråga stämmer inte alls så vi kan inte riktigt svara på den. Att vår låt var vinjett på TV4 Göteborg och att vi var med i Tramsessions har att göra med att Jerry Boman hade sett oss live och gillade oss och hörde av sig.
Distrubuerat musik har vi inte heller gjort då vi haft två låtar på Myspace och en låt på Spotify i över ett år och inget annat..
Spelat har vi inte heller gjort här och var, utan vi har bara spelat i Göteborg och inte ens de spelningarna har än uppnått till händernas alla fingrar så det kan vi inte heller hålla med om.
Frågan varför man släpper en fysisk skiva överhuvudtaget kan vi ju svara på men vet inte om den fortfarande är relevant efter att ha dementerat resten? Eller vad tycker ni?

Ni förekommer som vinjettmusik i fotbollsföljetången Malin och Stefan möter. Hur känns det? Denna upplagan avbryts det dessutom av hårdrock, och det kan man ju milt sagt säga att det är en krock..
Att vår låt var vinjetten var väldigt förvånande för oss eftersom de inte frågat eller informerat oss om att de skulle använda den. Men att Steget kan användas i sportsammanhang är bara roligt. Det gör bara musiken bredare och det tycker vi bara är positivt.

Följdfråga:
a) Är ni fotbollsintresserade
b) Jag sätter nästan hundra spänn på att ni är Gaisare. Stämmer det?

Tur att du skev nästan, hehe.. Nils gillar fotboll som underhållning, typ landskamper och större ligor i Europa. Matilda är bara intresserad av kaninhoppning och än så länge har det inte fått så stort genombrott medialt tyvärr

Steget har en ganska avskalad ljudbild som är ganska röst- och textburen med ett lyhört pianot som fyller i. Tror ni någonsin att ni kommer att ta in fler instrument? [*Vi har bara hört det som går att lyssna på på nätet]
Så fort man lyssnar på skivan så kommer man märka att var och varannan låt har inslag av annat än piano och sång. Så det blir gött!

Ni verkar vara rätt politiskt intresserade. Jag förutsätter lite av referenserna att hjärtat ligger till vänster. Finns det inga bra uttalat ”borgerliga” band i Sverige? Skulle det vara självmord? ( I USA finns ju en hel del t.ex)
Musik och just partipolitik hör inte riktigt ihop känner vi. Att det finns musik som vill göra motstånd och förändra däremot är alltid bra. Kreativa uttryck är bra i alla dess former.

Vad lyssnar ni just nu (nåja) på i turnébussen?
Just idag i turnébussen lyssnar vi på Bombus och det är faan så bra!

Förhandsrecension av Förändrar alltingGaffa
Köp på Bengans
Förhandstitta på TV4-inslaget med Steget som sänds imorgon onsdag

Releasefest på Nefertiti
Söndag 16 maj
(Oklart hur man skaffar biljetter dit dock)

Kommentarer på STEGET förändrar allt: Albumrelease onsdag + Intervju

Pingbacks på STEGET förändrar allt: Albumrelease onsdag + Intervju

  1. Pingback: Sköna Söndag: STEGET & Universal Poplab Live « Göteborg nonstop

  2. Pingback: På bordellen: Live Steget + Slowgold « Göteborg Nonstop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...