Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Kritik av kritiken: Adorno och Nöjesguiden

2010-05-24 av ozelot

Jag noterar att Nöjesguiden har ett nytt nummer ute. Det uppehåller sig kring kritik, eller snarare om bristen på sådan, i ”kultursverige”
Ett sådant tillfälle kan ju självfallet inte nonstop passa på.

Jag tycker ju nämligen att det är lite kaxigt och till och med lite rufsigt buspojkeaktigt av Nöjesguiden att sticka ut hakan angående en sådan sak.

Nöjesguiden viger sitt senaste nummer åt ”kritikens förfall” med samma närsynta intensitet som min farfar sörjer salig Herbert Tingstens tragiska och helt OVÄNTADE frånfälle vid 150 års ålder.

Det är kulturkritik, musikkritik och modekritik som får sina salvor. Medmera.
Ibland undrar jag varför nöjesguidenskribenter har så låg lön.
Nej jag bara skojade, jag vet varför de har det. Förmodligen med viss rätta.
De är nöjesbranschens jultidningsförsäljare.

Jag gillade verkligen ansatsen i det senaste numret, gillade drivet och kaxigheten och modet att aptera en björnfälla för att sedan doppa tasken i den för att se om den funkade. Trots detta kan jag verkligen inte med den där Belfrage och vill utmana honom på duell i gryningen så fort jag ser prov på hans bondska kria. Men nog om detta.
Man slår inte på utvecklingsstörda människor.

Jag erkänner. Jag har tappat numret. Jag har tappat Nöjesguidens berömda kritiknummer – jag söp bort det! Men i min innerficka ligger ett utrivet ark av klubbguiden med argt klotter gjord med en bläckpenna som upptar varje vit yta. Och jag måste nästan hejda mig för att inte hänfalla åt ren nätmobbing.

Nöjesguiden ägnar ett helt jävla nummer åt att kritisera kritiken. Om kultur- och nöjesbevakningens självimplosion. De efterlyser en kritik som är en kritik, värd elfenbenstornet och basementmiddagarna.
De har Carl Reinholdzon Belfrage i sitt stall. Vidare: de har någon skönlockig kille med schampookonto hos Vidal Sassoon som klubbredaktör. Han är inte en offentlig person.

Har någon talat om för gunstig klubbredaktör att man måste ha varit UTE åtminstone en gång i livet för att bedriva klubbkritik? Att man måste ha spytt eller hånglat åtminstone en gång?
En människa under pseudonymen Mordechai (obs! fingerat nmn!) har nog aldrig varit väster om Vasaplatsen.
Jag ögnar genom hans klubbguide.
Och dör en smula.

Jag pratade helt kort med en klubbarrangör ganska nyss som raljerade över klubbevakningen i den etablerade pressen i Göteborg. De hade ÄNTLIGEN efter två månader skrivit om hans klubb. Jag skall inte nämna några namn men den heter Nöjesguiden. Och en MORDECHAI som förmodligen bor i Stockholm recenserar nöjesutbudet i Göteborg.

Seduced och Fix up, Look Sharp var med på listan. Jag protesterar inte vilt mot det, nonstop skrev om det från första upplagan. Men jag tar gift på att Nöjesguiden aldrig varit där, de vet inte ens vad de ligger.

I topp på klubblistningen ligger i sedvanlig ordning Styrbord babord, trots att ingen människa har haft roligt där sedan 2007. I sedvanlig ordning kommer de säkert vinna något pris på Nöjesguidens gala även nästa år. I sedvanlig ordning kommer de även trea, efter en samvetsgrann och artig konstpaus med Klubb Dunk på Nef (har nöjesguiden varit där!!??). I sedvanlig ordning suger Nöjesguiden John Wigelius kuk.

Tretton gånger innan gryningen.

Kommentarer på Kritik av kritiken: Adorno och Nöjesguiden

 1. Flink

  Och vems kuk suger du av?

 2. ozelot

  Ingen, rien, niente. Nonstop suger ingens kuk, hellre dör jag.

  Jag tar gärna spritreklam som vänder sig till tonåringar dock.

 3. emme

  Belfrage är riktigt läskig, Nöjesguiden är ju helt ute. Det var bättre med örjan hulthén och kokset på bordet.

 4. ozelot

  Och vad jag vill säga med det är naturligtvis att Nöjesguidens krog- såväl som klubbguider är riggade.

 5. ozelot

  Jag gillade Hulthén. Inte alltid att jag höll med, men ändå.

  Huthén har gjort några av de mest ondskefulla sågningarna i NG:s historia, därför skulle det alltid vara intressant

 6. G

  Jag instämmer med ett ”Word!” på hela inlägget.

 7. K.

  Så skönt att ibland få skratta tills man kiknar.

 8. Marko

  Tummen upp!

 9. Johannes

  Ovan nämnde recensent fick för övrigt sparken efter en av sina sågningar, en recension som för övrigt skrevs kort efter det att han fick nobben av frontfiguren i det recenserade bandet…

 10. Maria

  Och kopplingen till Adorno är då att du
  1. kritiserar kritiken av ”de intellektuella”?
  2. identifierar dig med Adorno?
  3. stör dig på att nöjesguiden verkar identifiera sig med Adorno?
  4. anser att nöjesguiden kastar sten i glashus?
  5. skjuter löst och inte tycker att du behöver specificera kopplingen ytterligare eftersom begrepp som kritik och självreflektion är tillräckliga i relation till den käre Adorno?
  6. hade en bra tanke men söp bort den?
  7. ?

  • ozelot

   Maria: Jag skriver inte en rad utan att vara minst salongsberusad. Adorno drog jag bara in för att jag visste att det skulle locka hit kissnödiga intellektuella med en magisteruppsats oskriven.

 11. emme

  Nöjesguiden har ju alltid känts helt riggat och fullt av rädda wannabees som önskat att de vore andres lokko i london eller nåt.. i allafall gbg upplagan..

 12. erik

  SLAM!
  Ja! Det är ju så här man skriver! Jag skrattar gott.

  Blev också ganska bsviken på NG:s kritik av kritiken – bra ansats, FULLSTÄNDIGT förvirrad utkomst. Jag fattade faktiskt inte ett dugg. Men det är ju som sagt barn som skriver, så man får väl anpassa kängan efter det.

  Tack för bra läsning!

 13. Pjaar

  Vem läser NG och har sedan någon som helst tilltro till innehållet? Snälla. Är man betald så är man.

  Jag tar råd från folk jag känner. Överlåt inte empiriska studier till spolingar.

 14. Låkko

  STORT.

  Tack.

Pingbacks på Kritik av kritiken: Adorno och Nöjesguiden

 1. Pingback: Guilty Pleasures: Sommarbåten är tillbaka « Göteborg nonstop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-03-28

   Ringde Australien igår. Väckte Mick strax efter midnatt deras tid. Har inte pratat med honom på minst 30 år, då vi sågs i Berlin i hans och Gunillas lägenhet som låg där Kurfürstendamm slutar. Då va det området rätt bohemiskt. Men sist jag kikade förbi så hade den gamla…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-03-22

Olika solar och månar Lyser olika hårt och starkt För att begränsa  stilla chakran i universum med en knivskarp total tystnad i grönskande oaser med guld tills allt blir heligt saltpeter kan chocka tystnaden bland träden som vaggar i sömn och likaledes drar city mot nya äventyr det finns turkosa…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-04-02

Gör i ordning detta på förmiddan om du ska äta det på eftermiddan. En djupfryst fyrkantig fiskbit Citronpeppar Salt Mkt vegosmör eller Bregott-klickar En potatis Koka upp potatisen i vatten och salt på det högsta i micron i 2 min. Lägg  den halvtinade fisken  i en form och lägg kryddor…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...