Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Kritik av kritiken: Adorno och Nöjesguiden

2010-05-24 av ozelot

Jag noterar att Nöjesguiden har ett nytt nummer ute. Det uppehåller sig kring kritik, eller snarare om bristen på sådan, i ”kultursverige”
Ett sådant tillfälle kan ju självfallet inte nonstop passa på.

Jag tycker ju nämligen att det är lite kaxigt och till och med lite rufsigt buspojkeaktigt av Nöjesguiden att sticka ut hakan angående en sådan sak.

Nöjesguiden viger sitt senaste nummer åt ”kritikens förfall” med samma närsynta intensitet som min farfar sörjer salig Herbert Tingstens tragiska och helt OVÄNTADE frånfälle vid 150 års ålder.

Det är kulturkritik, musikkritik och modekritik som får sina salvor. Medmera.
Ibland undrar jag varför nöjesguidenskribenter har så låg lön.
Nej jag bara skojade, jag vet varför de har det. Förmodligen med viss rätta.
De är nöjesbranschens jultidningsförsäljare.

Jag gillade verkligen ansatsen i det senaste numret, gillade drivet och kaxigheten och modet att aptera en björnfälla för att sedan doppa tasken i den för att se om den funkade. Trots detta kan jag verkligen inte med den där Belfrage och vill utmana honom på duell i gryningen så fort jag ser prov på hans bondska kria. Men nog om detta.
Man slår inte på utvecklingsstörda människor.

Jag erkänner. Jag har tappat numret. Jag har tappat Nöjesguidens berömda kritiknummer – jag söp bort det! Men i min innerficka ligger ett utrivet ark av klubbguiden med argt klotter gjord med en bläckpenna som upptar varje vit yta. Och jag måste nästan hejda mig för att inte hänfalla åt ren nätmobbing.

Nöjesguiden ägnar ett helt jävla nummer åt att kritisera kritiken. Om kultur- och nöjesbevakningens självimplosion. De efterlyser en kritik som är en kritik, värd elfenbenstornet och basementmiddagarna.
De har Carl Reinholdzon Belfrage i sitt stall. Vidare: de har någon skönlockig kille med schampookonto hos Vidal Sassoon som klubbredaktör. Han är inte en offentlig person.

Har någon talat om för gunstig klubbredaktör att man måste ha varit UTE åtminstone en gång i livet för att bedriva klubbkritik? Att man måste ha spytt eller hånglat åtminstone en gång?
En människa under pseudonymen Mordechai (obs! fingerat nmn!) har nog aldrig varit väster om Vasaplatsen.
Jag ögnar genom hans klubbguide.
Och dör en smula.

Jag pratade helt kort med en klubbarrangör ganska nyss som raljerade över klubbevakningen i den etablerade pressen i Göteborg. De hade ÄNTLIGEN efter två månader skrivit om hans klubb. Jag skall inte nämna några namn men den heter Nöjesguiden. Och en MORDECHAI som förmodligen bor i Stockholm recenserar nöjesutbudet i Göteborg.

Seduced och Fix up, Look Sharp var med på listan. Jag protesterar inte vilt mot det, nonstop skrev om det från första upplagan. Men jag tar gift på att Nöjesguiden aldrig varit där, de vet inte ens vad de ligger.

I topp på klubblistningen ligger i sedvanlig ordning Styrbord babord, trots att ingen människa har haft roligt där sedan 2007. I sedvanlig ordning kommer de säkert vinna något pris på Nöjesguidens gala även nästa år. I sedvanlig ordning kommer de även trea, efter en samvetsgrann och artig konstpaus med Klubb Dunk på Nef (har nöjesguiden varit där!!??). I sedvanlig ordning suger Nöjesguiden John Wigelius kuk.

Tretton gånger innan gryningen.

Kommentarer på Kritik av kritiken: Adorno och Nöjesguiden

Pingbacks på Kritik av kritiken: Adorno och Nöjesguiden

  1. Pingback: Guilty Pleasures: Sommarbåten är tillbaka « Göteborg nonstop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...