Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Slutet på kulturen as we know it?

2010-05-25 av ozelot

Nu är det klappat och klart. Konsthallen lägger ned (?) eller rättare sagt flyttar om man får tolka pressreleaserna rätt. Storan faller och vi med den. Falsettonerna på Facebook och kultursidorna når höga C och kulturskymning råder.

Frågan är väl om man från kommunhåll kunde valt ett mindre lämpligt tillfälle ens om man valt Ruder Finn som PR-byrå. Det var byrån bakom de falska avslöjandena om de kuwaitiska kuvösbarnen som kopplades ur av irakiska soldater.

För nu kommer det ofelbart kopplas ihop med ett förgargelseväckande Pariserhjul för all framtid, och detta oavsett om finansieringen av detta redan är i hamn och i förlängningen (två år) är tänkt att ersätta det redan befintliga på Liseberg.

Konsthallen
är en ganska marginell kulturinstitution. Där har HDK, Valand och HFF:s avgångselever frikort för sina avgångsutställningar. Samt en och annan avantgardartist på villovägar. Av tongångarna att döma så verkar folk ha fått för sig att det är Konstmuséet som skall läggas ned och att intäkterna använts för att sponsra räkfrossor i vipkabinen i ett pariserhjul på kanaltorget.

Sanningen ligger troligen långt därifrån, i alla fall enligt den utredning nytillträdde chefen för Göteborgs konstmuséum Isabella Nilsson pekar på.

Nedläggningen av konsthallen är en akutåtgärd som motiveras med grava arbetsplatsproblem, otidsenliga lokaler och röda siffror i kassaboken. Det som inte står någonstans är att vi förmodligen får den kultur vi förtjänar. Vill göteborgs invånare inte se konst på konsthallen och dessutom är beredd att langa upp plånboken för det finns i förlängningen inga livsuppehållande åtgärder som förslår. Liket måste ut innan lukten lagt sig som ett kvävande täcke över alla angränsande verksamheter.

Personligen kan jag inte se ett jätteproblem att Konstmuséet – och konsthallens – på många sätt världsunika samlingar vädras i ett sammanhang där folk faktiskt befinner sig. Varför inte i ett kulturhus på Backaplan som nu förordas?
Varför inte i en dataaffär eller på en bensinmack?

För faktum är att i en krämarstad som Göteborg är ett oberoende dataföretag som kanske är står för den största kulturgärningen i Göteborg. De heter Macforum och finansierar det som ingen annan vågar, bland annat ekonomiska kamikazeprojekt som serieutställningen ”Skall följa rytmen genom någon annans trumma” samt haft ett finger med i spelet i ett flertal större arrangemang till vän av kulturs stora glädje.

Jag pratade kort med en av de ansvariga bakom Macforum. De lägger mellan 1.5 och 2 miljoner på marknadsföringsaktiviteter per år och en icke oförsvarlig andel av dessa går rakt ned i kulturmyllan utan minsta tanke på ekonomisk vinning. De är givetvis inga dumskallar, de vet att detta är ganska välriktad marknadsföring. Alla med bra smak har ju mac.
HDK-elever som köper deras billiga maskiner är även de som kommer sitta på större byråer och lägga stororder på hundratusentals kronor. Men spelar det överhuvudtaget någon roll, när hela konstmuséet har en utställningsbudget på drygt en halv miljon och knappt kan locka publik till ett större kafferep, folkliga Anders Zorn och renässansutställningar till trots.

Nej då är det betydligt intressantare att stå i ett källarvalv på Hamngatan och studera resultatet Division of Laura Lee-medlemmarnas tvångsmässiga kreativitet. Eller gå på Göteborg String Theory där världar verkligen möttes: Högkulturen möter göteborgsk rännstenspop och berlinskt absintrus. Allt sponsrat av en databutik nära dig.

Nu förordar jag naturligtvis ingen återgång till 1800-talets mecenatkultur med beställningsverk från ett borgerligt högrestånd som söker kulturellt alibi och existensberättigande. Men pengar luktar inte.
Och så länge göteborgarna själva inte direkt springer benen av sig mot konstmuséets – eller hallens – entrédörrar får man väl helt enkelt konstatera att de får den kultur de förtjänar. Eller inte betalar för.

Jag har ingen aning om hur t.ex Röhsskas verksamhet står sig när det skall slutsummeras under revisorernas lupp. Jag har läst om alla påstådda arbetsproblem, om sponsorgin och köpta skåp med misstänkt jäv inblandat. Men jag kan säga att jag är fan så mycket intresserad av att gå på Röhsska nuförtiden, och detta för att chefen där (han heter visst Ted Hesselbom) tycks vara intresserad att sätta muséet mitt i samtidsrummet och inte fegar.
Win some lose some skulle vissa kanske uttrycka det. Jag skulle göra det.

Vad är det för ryggmärgsreflexer som kickar loss varenda tillfälle någon skall stänga en möglig barack och bryta ny mark någon annanstans? Göteborgs självutnämnda kulturelit dras med i den bullrunkande masspsykosen och startar facebookuppror till höger och vänster som det saknades morgondag? Och är det någon slags fördröjd pubertet som sprids i dricksvattnen så fort någon nykter person faktiskt tar sitt jobb på allvar – även om det leder till att en stagnerad institution läggs ned?

Vänsterns förslag om att Storan skall omvandlas till ungdomskulturhus tar för övrigt priset. Men heja heja. Punk is not dead och hoppet är det sista som överger människan.

Kommentarer på Slutet på kulturen as we know it?

Pingbacks på Slutet på kulturen as we know it?

  1. Pingback: Jihad om konsthallen: Paneldebatt ikväll « Göteborg nonstop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-09-15

   Gilda Stillbäck har föreställning på Teater Trixter. Hon har bott nåra år i Paris och har två barn. Hon kommer in på scenen och ska gestalta Ingmar Bergman, det är svårt bara det! Hon tittar på en jättekudde. Ropar åt inspicienten och ljussättaren –”Hallå kan vi få lite mera…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...