Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Jihad om konsthallen: Paneldebatt ikväll

2010-06-08 av ozelot

Häromveckan skrev jag några försynta rader om nedläggningsbeslutet av Konsthallen. Det var kanske inte så himla genomtänkt punkt för punkt, men jag tyckte ändå att den pekade en på en milsvid klyfta mellan de styrande kulturpolitikerna och en konstintresserad (?) allmänhet.

Att Göteborg som stad, trots konstbiennalen och svulstiga temautställningar, inte riktigt finns på konstsveriges karta är knappast någon yrvaken insikt. När de senaste utspelen – ta renässansutställningarna t.ex – från Göteborg och kompani når den konstintresserade klassens öron rynkar de på näsan och den årliga Grand touren går istället till moderna, Lousiana eller t.om Borås, i alla fall om man får tro Pål Svenssons debattartikel i dagens kultur-GP.
En annan röststark skribent har varit kulturchef Gabriel Byström med krönika så sent som idag.

Konsthallen har aldrig varit så viktig som när beslutet presenterades om att den kanske skulle läggas ned.

När jag i min egen krönika kom med den försynta betraktelsen att det spännande inom samtidskonsten kanske i framtiden eller rent av t.om idag kanske skedde på andra platser med lättare larvfötter än jätteinstitutionerna kring Götaplatsen – jag föreslog t.ex Galleri Box eller Art Space och ibland åtminstone deltidsfinansierades av nya aktörer som Macforum – stötte jag snart på patrull.

Personerna bakom Box eller 54 uppbar kulturbidrag och hade bakgrund i Göteborgs konsthögskolor.
Macforum var väl visserligen trevligt men mer än en spottstyver till konsten hade det aldrig varit frågan om, serieutställningen Skall följa rytmen genom någon annans trumma finansierades mestadels med kommunala medel (kanske t.om Konsthallens, jag minns inte riktigt). Curatorerna jobbade gratis och det enda Macforum ställt upp med var en ”källarlokal” i butiken. Jag vet som sagt inte riktigt vad var sant, utan erbjöd omgående utrymme på den här sidan om någon kunde presentera mer handfasta siffror.

Det kan ju hända att invändningarna som haglade var helt korrekta, men något svar kom tyvärr inte.
Jag undrar dock hur många konstidkare som glassar omkring med splitter nya iphones i fickan.

Göteborgs konstliv är i alla fall uruselt men jätteviktigt. Särskilt Konsthallen.

Räkna med att knivarna är vässade i kvällens paneldebatt i Valands aula.
Kontrahenterna är där.

I panelen
Björn Sandmark, chef Kulturförvaltningen
Lennart Widing, (m) viceordförande kulturnämnden
Ulf Ahlstedt, (s) ledamot kulturnämnden
Gabriel Byström, kulturchef GP
Annika von Hausswolff, konstnär och professor vid Högskolan för Fotografi
Lene Crone Jensen, chef Göteborgs Konsthall

Moderator
Kerstin Brunnberg, Styrelseordförande Statens kulturråd

Tisdagen den 8 juni
17:00 – 18:30
Aulan, konsthögskolan Valand
Vasagatan 50

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-09-15

   Gilda Stillbäck har föreställning på Teater Trixter. Hon har bott nåra år i Paris och har två barn. Hon kommer in på scenen och ska gestalta Ingmar Bergman, det är svårt bara det! Hon tittar på en jättekudde. Ropar åt inspicienten och ljussättaren –”Hallå kan vi få lite mera…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...