Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Färjenäs: Ett (kultur)historiskt utflyktsmål

2010-06-14 av ozelot

En gnistrande sommardag kan man utnyttja väl genom att ta en långpromenad över Älvsborgsbron och göra en liten avstickare till den dolda pärlan som gömmer sig i dess skugga.

Färjenäs har en lång historia, redan i början av 1600-talet fanns här en holländsk bosättning som initierats av Karl IX, som säkert ville dra nytta av dessas internationella kontakter och bankväsenden i utbyte mot religions- och tullfrihet. Man kan fortfarande se husgrunden till den reformerta kyrkan som uppfördes vid samma tid.

  1. Det ursprungliga namnet var Färjestaden, vilket det också var fram till 1966 då dåvarande kommunikationsminister Olof Palme invigde Älvsborgsbron. 1:e April kl 09:00 1967 avlöpte den sista färjan vid namn John E Olson mot sin slutgiltiga destination Klippan.

När Älvsborgsbron invigdes innebar det dolkstöten för bosättningen och näringen, många hus revs och andra stod tomma, till glädje för många av oss som var unga på nittiotalet som gärna besökte de svartfester som anordnades av ockupanter som förskansat sig där. Där låg haschdimmorna täta och tillgången på billig alkohol lockade.
Numera finns bara ett fåtal hus kvar varav de flesta ägs av kommunen. De kan komma att rivas som ett led i kommunens projekt för Norra Älvstranden.

De få kvarvarande husen är upprustade, och precis som bilderna antyder är det mycket idylliskt, med grönskan runt omkring och den fantastiska utsikten över hamninloppet.
Tidiga mornar fram till 14 kan står här rader av långtradare parkerade, och det beror ju naturligtvis på det klassiska långtradarkafét som ligger här. Där har tiden stått stilla, och man kan fortfarande få sig en kopp hederligt svenskt kaffe som aldrig sett en espressomaskin. En limpsmörgås med prickikorv på det! Ja tack!

En pingback på Färjenäs: Ett (kultur)historiskt utflyktsmål

  1. Pingback: Rivermarket på Eriksberg « Göteborg Nonstop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-03-28

   Ringde Australien igår. Väckte Mick strax efter midnatt deras tid. Har inte pratat med honom på minst 30 år, då vi sågs i Berlin i hans och Gunillas lägenhet som låg där Kurfürstendamm slutar. Då va det området rätt bohemiskt. Men sist jag kikade förbi så hade den gamla…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-04-05

Inte mkt att göra men man kan verkligen njuta av en äkta brakare i hemmamiljö Jag satt hela natten på Underground Med Björn Mankner & garvade åt inskriptionen ovanför bardisken ”sug en Mexi-Cola” Och Julius Ceasar pekade på slaven Och sade Jag benådar dig, du är fri och kan rucka…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-04-02

Gör i ordning detta på förmiddan om du ska äta det på eftermiddan. En djupfryst fyrkantig fiskbit Citronpeppar Salt Mkt vegosmör eller Bregott-klickar En potatis Koka upp potatisen i vatten och salt på det högsta i micron i 2 min. Lägg  den halvtinade fisken  i en form och lägg kryddor…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...