Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Söndag utan Sushi: Varför finns det ingen vettig sushi i Götet?

2010-06-15 av ozelot

Ibland blir man vanvettigt sugen på Sushi. Synd då att att för en göteborgare blir det suget svårt att tillfredsställa. Inte att det skulle saknas utskänkningsställe, tvärtom, de finns numera i varenda gathörn. Och t.om färdigförpackat på 7-eleven.

Första gången jag åt Sushi var på ett ställe i Washington D.C. En krum japansk gubbe snodde ihop den med fingrar flinka som en rumänsk ficktjuv i en lokal som knappast passerat svenska hälsovårdsnormer. Jag vet inte riktigt hur jag hamnade just där – någon släpade väl dit mig – och jag trodde väl att jag skulle få typ biff med bambuskott fast med ett arrigato på slutet.
Jag skall inte säga att jag var helt övertygad av resultatet som presenterades framför mig på en plåtbricka. Jag hade fel. Det var som någon planterat ett blommande körsbärsträd i öknen. En blommande trädgård av smaker som slog ut en efter en i munnen.

Igår var nöden som störst. Jag var vrålhungrig och var tvungen, och gick in på Hälsobaren på Allégatan på baksidan av ABF-skrapan. Jag hade lockats dit av de positiva rencensionerna och bestämde mig för att trotsa mina dåliga erfarenheter från Göteborgs sushiöken och satte sprätt på en rikskupong.

Lokalen var full med engelsktalande personer med ryggsäck vilket kanske kan förklaras av de låga priserna samt naturligtvis det faktum att de tillhandahåller gratis internet. Det jag såg bakom disken ingav ett visst mått förtroende dock, personalen föreföll vara ett strävsamt japanskt par i medelåldern och de hade handskar på sig.
Inte för jag är en vän av överdriven bacillskräck – jag tror ju att mat blir godare med lite gonokocker i – men ändå.
Jag beställde en 10 bitars för 65 kr och högg in på misoppan som var slut medan jag väntade. 10 minuter.
Slutresultatet: Jag tror inte jag blev matförgiftad.

Faktum är att det sedan Kafe Japans villkorslösa kapitulation inte finns en enda anständig sushibar i Göteborg. Jo, det fanns visst en i Örgryte ett tag men dit orkade man ju inte ta sig. Men till Kafé Japan kunde man ta sig för en inte alltid välförtjänt uppläxning om man gjorde det oförlåtliga misstaget att doppa riset i sojan eller röra i wasabin i sojaskålen (det gör man inte i Japan!). Men man fick alltid anständig sushi.
Det går inte att få i Göteborg längre. Vad jag vet.

Jag skickade för något halvår sedan några mejlfrågor till en erkänt sushikunnig Andreas Palm (Dozo, Kafé Japan etc) och undrade om han kunde tipsa om något vettigt ställe. Han sa att han skulle återkomma. Det gjorde han inte.
Men trägen vinner. Jag ställde liknande frågor till en influensasjuk Marcus Asplund med erfarenhet från bland annat Kafé Japan och Rootfood vars sushitillverkning dessutom också ligger på is, och han ville först inte heller direkt svara.
Men så småningom sipprade sanningen fram även där. Det finns helt enkelt ingen bra sushi i Göteborg.

Jag har hört många utgjuta sig över det dåliga sushiutbudet i Göteborg. Finns det några anständiga sushirestauranger i Göteborg
Nej. Jag kanske återkommer till sushin om nåt år, då kan vi börja snacka, tills dess ligger jag lågt.

Okej…

Problemet är ju tyvärr att det inte finns några bra ställen i stan. Ja, jag vet att jag låter som värsta gnällkärringen, men det är faktiskt så. Du får nog samma svar vem du än frågar, tyvärr. En del kommer att gilla den där nya i Stigbergsliden (Hoze, reds anmärkning) som är okej, men lite konstig och dyr.
En del kommer att säga Bizen på Hisingen (som jag inte vet om det finns kvar). Åter andra kommer att föredra Super-sushi eller nåt annat sånt kräkäckligt ställe.

Det var ord och inga visor. Inget hopp för oss göteborgare alltså?
Det finns ställen i stan som är mer eller mindre ok, inga som är i närheten av bra. Tyvärr. Takenaka i Halmstad är väl det närmsta stället som är bra. I Stockholm finns ett gäng bra. I Köpenhamn finns några, Limhamn finns ett, Malmö finns några. Åter igen, inga i Götet.

Det finns ju en hel del guider på nätet. Aldrig funderat på att göra en egen? Du verkar ju ha lite koll ändå..

På ett vis skulle det vara kul att göra en guide. De guider som finns nu; sushiguiden etc är ju helt irrelevanta eftersom de har blivit tokmanipulerade av krögare och deras vänner. På ett annat vis skulle det vara trist; vem vill se en lista med krattiga och dissade sushibarer?

Okej. Vi rundar av med en lite lättsammare fråga: Vad säger du till en kund som ber om kniv och gaffel? Ger du honom vad han ber om eller en lektion att äta med pinnar?
Tja, på Kafé japan tror jag inte ens att vi hade kniv och gaffel, vi bruikade rekommendera att använda fingrarna istället.
Eller tillverka ett par ”barnpinnar” med ett gummiband och pappret som pinnarna låg i. Så att det blir som en liten tång, liksom.

Arrigato

Kommentarer på Söndag utan Sushi: Varför finns det ingen vettig sushi i Götet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-09-15

   Gilda Stillbäck har föreställning på Teater Trixter. Hon har bott nåra år i Paris och har två barn. Hon kommer in på scenen och ska gestalta Ingmar Bergman, det är svårt bara det! Hon tittar på en jättekudde. Ropar åt inspicienten och ljussättaren –”Hallå kan vi få lite mera…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...