Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Varför bara nattvagnar på helgen?

2010-06-15 av ozelot

Göteborg vill vara en levande stad. Göteborg vill ha ett liv bortom fredag/lördag. Det har krögarna fattat och det har kunderna fattat.

Konsumtionsmönster förändras, folk går lika gärna ut en tisdag som en lördag. De enda som uppenbarligen inte fattat är Västtrafik – och i förlängningen –

huvudmannen Göteborgs stad

Härom veckan blev jag abrupt väckt.
En tjejkompis satt i en bil Hisingen runt med en svarttaxichaufför som tafsade på henne och inte ville låta henne kliva ur. Hon hade försökt åka hem från krogen – som stänger två – men inga spårvagnar gick ju.
De slutar gärna gå 20 i, bara för att jävlas. För vi bor ju i Kålle-Göteborg och ingen vill gå ut på en vardag. Juh.
Bara fredag lördag då de kastar nattvagnar efter en. Även om ingen ens åker med dem.

Jag vet inte hur många våldtäkter i svarttaxibilar jag hört talas om. Jag känner åtminstone två som blivit tvingade till sex. En behövde visserligen bara suga av en krigsskadad snubbe, den andra hade inte lika mycket tur. Hon blev våldtagen och blåslagen.
Sedan fick hon gå en mil i regnet ändå.

Lite obehagligt tafsande och konstig stämning verkar dock vara sånt man får ta, om man skall bo i en storstad och ute på stan i dåligheter.
Ofta vill ingen ens anmäla för det var ju så pinsamt. Dessutom var det ju deras eget fel som åkt svarttaxi ensam på väg hem från krogen.

Jag må vara den enda som gör en koppling här, men jag gör den ändå. Jag tror att Västtrafiks rigida inställning över vilka tider och veckodagar folk vill ta sig från olika platser och hem har fått unga tjejer våldtagna. Det är så diplomatisk jag kan bli.
Hade det gått en vagn tio över två hade de inte satt sig i den där bilen, och hade inte behövt bli avslängda i Torrekulla industriområde utan plånbok och jacka.

Min tjejkompis hade panik, och ringde det senast uppringda numret, bara för att få någon slags kontakt. Det råkade vara jag. Han hade tagit hennes hand och lagt över sin kuk och det blev ju lite dumt alltihop. Nu ville hon bara åka hem men han körde i cirklar och hon hade ingen aning om var de befann sig.
Jag sa åt henne att sträcka över luren till föraren, för att markera att det fanns någon som ”väntade” och att han inte skulle kunna lustmörda henne anonymt.

Det tyckte inte han var en bra idé utan stängde av telefonen.

Självklart kan inte detta enbart vara Västtrafiks eller Göteborgs stads fel.
Men när man månar om en levande stad som numer delar ut alkoholtillstånd till höger och vänster både till 3 och 5 så borde man väl försöka se till att även fattiga studenter kan ta sig hem utan vittaxinotor på trefyrahundra och utan bändsår på könsdelarna?

Det är inga stora krav. Jag vet att säkert Leffe och Bosse åker TAXI-GÖTLABORG till och från mutmiddagarna på Sjömagasinet men de flesta studenter vågar inte ens öppna det orangea kuvertet.
Inte ens på en måndag.

Västrafik har gått ut med en kampanj där det framgår att 94% av alla resenärer är ”nöjda med sin resa”. Jag ser det framför mig: 80 pensionärer på Flexlinjen är nöjda med att chauffören hjälpte till med att lyfta ur gåmobilen vid Sahlgrenska. Dessutom var han ju så stilig.
Hade någon stuckit upp ett formulär i mitt ansikte när jag stod där och väntade på en buss under vinterns naturkatastrof med tre centimeter nysnö hade svaret kanske inte blivit fullt så akademiskt.

Igår pratade jag kort med ”Ulf”, han råkar äga Park Lane och har varit entreprenör i krogbranschen sedan 60-talet. Han öppnade klubben Blue Monday på en måndag som ett stolligt infall eller kanske mest för att jävlas. Då gick folk ut vid 17 och hem vid 12 och var vana vid motbok. Det fick naturligvis stänga. Ingen jävel gick ju ut på en måndag.

Idag går folk ut på vardagar. OCH på helger.
Tillståndsenheten delar ut tillstånd till korvkiosker och hoppar jämfota över skatteintäkterna som följer av våran eskalerande alkoholkonsumtion och vidgade umgängesmönster. Samtidigt framhåller man att det är viktigt att ge kvitto på minsta sketna jordnöt. För annars kan ju staten gå miste om stålars här.
Alkohol skall vidare absolut inte intagas berusningssyfte (!), och miljönämnden agerar som en Joseph Goebbels på sin första kristallnatt över minsta ”bullernivå” i paritet med tappat hårspänne mot asfalt.
För att man betalar pengar vi varje ny ansökan, överklagande och vite.
Mer ”stålars” till Leffe och Bosse.

Nu tittar jag som hastigast på västtrafiks hemsida, bara för att göra en retorisk poäng. Jazzhuset (och Svanen) råkar vara en av de mer populära klubbarna i stan och lockar några hundra nöjeslystna varje torsdag. Det stället stänger tre.
En hastig sökning på tidpunkten slår fast ett en imaginär hemresa mellan Vasaplatsen och Kaptensgatan skulle låta vänta på sig till klockan fem på morgonen. Annars får man gå 1:53. Eller stanna hemma.
Finns här utrymme för en nattspårvagn?

Vänligen. Signatur. Undrande.

Kommentarer på Varför bara nattvagnar på helgen?

Pingbacks på Varför bara nattvagnar på helgen?

  1. Pingback: Göteborgs nya lånecyklar döpta « Göteborg nonstop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...