Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Alliansen: Oförändrade eller ökade anslag till kulturen

2010-07-06 av ozelot

Under söndagens kulturpolitiska utfrågning under almedalsveckan ställdes kulturminister Lena Adelsson Liljeroth mot väggen. Hon lovar oförändrade anslag till kulturen, och i vissa fall även ökade.

Fokus kommer dock att ligga på att genomföra redan startade projekt snarare än att starta nya.
Särskild tonvikt kommer att ligga på kulturminnesvård, samt att öka tillgängligheten till scenkonsten genom satsning på teknik för hörsel- och synskadade.

Blinda och döva kan alltså pusta ut, och några sjuttonhundratalshus klarar sig sannolikt undan byggbranschens grävskopor. Men visionen slutar inte med det. Ett nytt pensionsavtal för åldrande scenkonstnärer håller också på att ses över, och ett utredningsförlag ligger på regeringens bord sedan 2009.

Nedlagda stiftelsen Framtidens kultur – som finansierats med medel från lika nedlagda löntagarfonderna och som sedan 90-talet medverkat till ett tusental experimentella projekt runt omkring i landet som t.ex Kulturkåken, Textival och HBT-festivalen – har ersatts av kärnfullt namngivna satsningen Kulturbryggan som årligen kommer att plöja ned 25 miljoner kronor i kulturen.
Det vill säga i nivå med de anslag som utgick från Framtidens kultur, om det fått finnas kvar. Om alliansregeringen får finnas kvar alltså.

Hoppet är att näringslivet kommer att bidra med lika mycket, och Lena Adelsson Liljeroth är för regler som underlättar kultursponsring men duckar samtidigt på frågan om hur detta skall ske, utan väljer istället att betona den redan idag sänkta gåvo, förmögenhets- och inkomstskatten.

Fristäder för förföljda författare är en annan sak kulturministern
tror starkt på.  Yippeee!
Vidare skissar man på en ny analysmyndighet för kulturen. Detta tycker Lena Adelsson Liljeroth är särskilt viktigt, då det behövs en helhetsbild över vad som fungerar och vad som inte gör det.

Noterat.

Under måndagen var det utfrågning av vänsterpartiets Siv Holma. Vi får kanske anledning att återkomma till detta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...