Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

För Konsten

2010-08-19 av ozelot

En gång var jag med i en konstutställning.
Eller rättare sagt: Jag VAR en konstutställning. Det var några valandelever som hade det hela och headhuntade mig på stan.
Temat kretsade kring tjänster och gentjänster, och svaret på frågan lät inte vänta på sig. Nu skulle vi äntligen få hejaklacksledare till vårt fotbollslag – notoriska mittenlaget IK Pommern i korpens division 5 (den lägsta)!!

Jag var dock tvungen att göra något själv också, men uppdraget lät inte alltför påfrestande.
Jag skulle sitta på en stol i en kvadratisk ruta i ett rum på Galleri Rotor och ”medagera” varenda gång det kom publik. Det gjorde det. Tre gånger.
Varenda gång jag skulle medagera med publik ”råkade” mina medkonstnärer valandeleverna tappa en bricka i golvet med en kakservis på.
Tanken var att detta skulle väcka stor uppsluppenhet antar jag.
Och frågor om livet, men framför allt SAMTAL. Det gjorde det inte.

Jag minns i alla fall en besökare – han hette Bob, var amerikan och var tydligen någon slags mecenat för konstgöteborg. Har tydligen en avdelning uppkallad efter sig på Röda Sten.
Jag och Bob hade det i alla fall trevligt medan konstelever kastade brickor omkring sig kors och tvärs. Vi var nämligen båda väldigt intresserad av fiskar.

Jag fick mina hejaklacksledare i alla fall, och vi vann matchen. Hela affären lämnade dock en bitter eftersmak.
Valandeleverna hade nämligen affischerat hela Vasagatan med en bild på mig i matchtröja, dessutom laminerat dem i plast med påföljd att de ALDRIG slutade hemsöka mig den där våren.
Det var faktiskt inte kul alls.

Bilden till höger föreställer dock inte mig. Det är Lars. Smeknamn: Polacken.

Ikväll kl 18:00 sker något liknande på Galleri Rotor. Utställningen heter An experience of Exchange och ni får läsa mer om det själva.
Been there, done that.

An Experience of Exchange

////////////////////////////////////////////////////////////////////
Vad kan vi tänka oss att ge bort till någon annan utan ekonomisk ersättning? Vilka sociala mervärden skapas i mötet mellan givare och mottagare? Att ge utan uppenbart syfte eller krav på motprestation pekar mot något ganska ovanligt idag. Utställningen An Experience of Exchange utgår från nyfikenhet kring dessa frågor. Vi har bjudit in 22 personer som fått ge bort vad dom vill, inte bara objekt, utan också idéer eller tjänster.

Exempelvis kommer Frida Klingberg att följa med dom som vill hem, för att tvätta deras fönster och diskutera den ekonomiska situationen i landet. Pernilla Ljungkvist ger bort ett minne av ett slagsmål. Vera Nielsen skänker bort en apa gjord av Lego medans Bo Melin ger bort sin röst i det kommande riksdagsvalet!

Mötet mellan givare och mottagare kommer att ske i Galleri Rotor under de fyra dagar utställningen pågår. Vissa tjänster är drop in, vissa måste bokas i galleriet, medans andra måste bokas via mail.
På söndagen mellan 15-17 ges alla objekt bort, för vissa objekt gäller först till kvar medans andra ges bort efter lottning.

An Experience of Exchange
Galleri Rotor
Vasagatan 50 (entrence from the yard)


Open:
Thursday 19 august,18-21 (vernissage )
Friday 21 august 12-17
Saturday 20 august 12-17
Sunday 20 august 12-17


Bilden ovan föreställer dock inte mig. Det är Lars.

Kommentarer på För Konsten

 1. David

  Hej!
  Jag var en av ”valandseleverna”. kul att läsa din upplevelse av detta såhär 6 år senare! säkert ganska talande för hur många besökare upplevde det hela, även om det var ganska olika från dag till dag.

  Ber så hemskt mycket om ursäkt att du kände dig hemsökt av bilden på dig själv, fast jag minns inte att vi laminerade alla dessa… måste helt enkelt varit väldigt bra väder den sommaren… eller fantastisk bläck-kvalitet på skolans skrivare kanske!

  Själv minns jag i alla fall uppdraget som hejjaklack som ett av de roligaste bland de som valdes!

  om någon trots allt skulle bli nyfiken så kan man läsa lite om det på http://www.dceramic.se/davidLisa.htm

  /David Carlsson

  • ozelot

   Hej

   Fantastiskt roligt att du läser och minns det.

   Jag tyckte det var succé men jag använder ju helt klart ett kreativt sätt att tolka det hela på så här långt efteråt. det får man ju.

   /M

   Jag har massa bilder på hejaklacken någonstans, plus texthäften med allsånger som jag knopat ihop dagen till ära! *rotar*

   /M

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...