Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Göteborgs Fiskhamnsfestival

2010-09-03 av ozelot

För något år sedan eller två var jag på Fiskhamnsfestivalen med ett gruppboende för begåvningshandikappade. Det var jättetrevligt. Vi gick omkring och klappade fiskar, lekte i hoppborgen och lyssnade på Brolle Junior (alla mongotjejerna blev blixtförälskade).
På kvällen skulle vi slå på stort och köpte levande krabbor som vi skulle kalasa på. Vi köpte t.om öl och vin på SYSTEMBOLAGET!

Sagt och gjort, förberedelserna var i full gång och alla hade gjort sig extra fina, dukningen i full gång när det stod klart för en av de boende att de där roliga krabaterna i spannen inne i städförrådet skulle KOKAS! LEVANDE!
Det blev ramaskri och vilda protester. Hon hade ju klappat krabborna hela eftermiddagen – hade t.om gett dem namn.
Det hjälpte inte hur mycket vi försökte – de skulle inte överleva ändå och ALLA människor åt krabbor. Hon var obeveklig och fick till sist de andra boende med sig utan en.
Vi grillade korv istället.

Ikväll är det 100-årsjubileum för Fiskhamnsfestivalen och jag tycker verkligen att ni skall ta tillfället i akt, särskilt om ni har barn. Det är en nyttig lektion för barn 2010 att lära sig vad de rektangulära paketen i frysdisken kommer ifrån, att lära sig om olika sorters fisk och kanske dessutom väcka lite medvetenhet om de hot om överfiskning som hotar våra hav (även om jag har lite svårt att tro att detta är en hjärtefråga hos lördagens utställare).

Några aktiviteter:
Köp räkor direkt från båt
Lär dig öppna ostron
Fiskeauktion
Världens största fiskdisk (tveksamt..)
Utställning av fiskhamnsbilder från förr

SM i sjömat under ledning av Tomas Tengby och Peter Harryson.

Massa aktiviteter för barn.

Kommunikationer: 9, 3 till Kaptensgatan (tag tunneln under Oscarsleden vid Såggatan) eller Cykelbana.

Karta

Göteborgs Fiskhamnsfestival 2010
Lördag 4 september
12 – 17
Fri entré

Kommentarer på Göteborgs Fiskhamnsfestival

 1. sofia

  mongotjej var inte gulligt att kalla någon

 2. ozelot

  Äh, lägg av. Vi som jobbat med utvecklingsstörda lägger ingen värdering i det.
  Hade downietjej känts bättre menar du?

 3. sofia

  eller så kan man försöka att inte kategorisera männsikor alls. mongo e rätt nedlåtande anser jag

 4. sofia

  jag har också arbetat på daliga verksamheter och tycker det e bra att reagerar när någon slänger sig med fel ord. men hoppas inte du tar det fel. ja menar du skulle ju inte skriva neger, för folk tar illa upp och ordet har fått en negativ innebörd efter hur det använts i historien

 5. ozelot

  Jag hade mycket väl kunnat använda ordet neger men jag hade inte använt det i ett sammanhang där jag vetat att folk skulle ta anstöt.

  I texten tycker jag inte mongotjej är nedvärderande, och de läser dessutom inte här. Men noterar din åsikt.

 6. Glenn

  Ozelot, du börjar gå mig rejält på nerverna. Bara för att du råkade få ett extrajobb på ett gruppboende mellan studierna i filosofi och litteraturvetenskap (eller vad fan hipsters nu läser) så betyder det inte att du kan kalla folk för mongotjej. Skärpning

 7. ozelot

  Glenn: Du börjar gå mig på nerverna och det är jag som bestämmer.

  Dags att inviga ip-filtret.

 8. Herran

  En gång i tiden startade jag med vänner ett coverband
  som fick uppgiften att spela en hel sommar på Cantina West
  (alltså fd. Åtta Glas, Pir 21, Åtta Glas igen och sedermera Styrbord Babord, eller Djonken som jag kallar den)
  Vi hette Tre Mongos (vi var visserligen fyra, men det kändes som en poäng).
  Det skulle vi absolut inte gjort…
  JÖSSES! Vilken reaktion det blev! Affischer revs ner, arga kärringar dök upp och vrålade, någon sparkade ner vår ”trottoar-pratare i vattnet etc.

  Vi bytte namn till Gringo Stars.
  Det blev lika mongo för det.

  Jag förstår diskussionen.
  Det är ett laddat ord.
  Men gringo då?

Pingbacks på Göteborgs Fiskhamnsfestival

 1. Pingback: Svenska kammarkörens greatest, avslutningen på en märklig helg « Göteborg nonstop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...