Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Abborrsommar

2010-09-27 av ozelot

Idag såg jag min far på stan, på avstånd. Vi har inte talat på ett tag och han var t.om vithårigare än jag tänkt mig. Dock som alltid brunbränd och med lätt steg för åldern, efter sommarens oändliga golfrundor och en och annan vinresa.
Men det är inte det jag skall tala om.
Jag tänkte att jag skulle berätta om min pappa istället.

Jag tillbringade hela somrarna vid vår sommarstuga, nära Säffle, Kållerud, Värmland. Ett fint ställe, man var tvungen att åka genom en stor äng med kor och hoppas på det bästa varje gång att vägen inte var översvämmad. Sedan in i skogen, och så plötsligt, en glänta!
Och en gul stuga och en sjö som blänkte.

Ja, där satt jag i alla fall hela sommaren, i en stuga utan tv (jo, en svartvit som fick in ettan och norsk tv), med en hund som enda leksällskap.
Men på helgerna, då kom pappa! Vad jag såg fram emot det, konstigt hur hela ens världsbild kretsade kring en person. Han med stora kastspöt!

Nåväl, varje fredag, jag gick hela den där vägen, säkert 4-5 kilometer, först känslan av mjukt varmt gräs under fötterna, och efter grinden, det skarpa gruset som skar in i fotsulorna så man fick gå i mitten där det fanns en liten smal rännil av torkat gräs. Eller vägrenen, fast där fanns det tistlar. Men: Hallon!
Så jävla goda och lätt värt det.

Det luktade vansinnigt gott där, skog, nyslaget hö, blåklint, komocka och solvarm hud med Nivea.
Och det var alltid sol, givetvis

Så kom man fram till vägen äntligen, det var också där brevlådan låg och som punktligt vittjades på Wermlandstidningen varje gång någon gick förbi – det brukade vara jag och jag sträckläste serien på plats innan jag påbörjade vandringen hemåt igen mot den väntande femkronan i belöning.

Men nu – Fredag och pappa (och Zeb Macahan) skulle komma.
Snart. Snart.
Han kunde vara försenad? Eller ha fastnat i bilkö. Eller kanske han inte kom? Eller?
Men så dök bilen upp i alla fall, en gul Golf som var en GTI, vilket var en frän bil och gick fort.

Hur glad jag blev varje gång! Hoppade upp och ned, hundrackaren som for omkring efter benen så man snubblade utan att egentligen förstå vad som stod på.
In i bilen. Kärt återseende, en vecka är en lång tid för ett litet barn. Hejj på dejj grabbennn!
Raspig kind och en lukt av cologne.
Och….*trumvirvel*… en GODISPåSE!!123#!!

Alltid samma påse, inte som de är idag, i överflödets tidevarv när man bara vräker ner allt i en ICA-kasse, med egen skopa.
Nej, godis som utvalts med OÄNDLIG omsorg, och som kioskbiträdet handplockade med tång under det att han mumlade priset för sig själv. Tie öre femti öre första andra tredje. Japp det blir fem kronor!
Sjappet hemmavid. Sandåskiosken Brottkärr Sverige.

Nåväl, back on track: Ibland om man hade tur, och han inte var allt för stressad kunde man få sitta mellan hans knä och styra. Köra bil!
Det var nog bland det roligaste som fanns, vad duktig man var då som kunde styra över en äng i 20 km i timman.
Mot stugan, förväntningen och middagen som stod klar.

Pappas rutin: av med alla stadskläderna, mynten och nycklarna på samma ställe på fönsterbrädan, vräka i sig maten och kort tupplur framför Café 18.
Sedan: Fiska från BÅTEN!

Det bästa stället var på andra sidan sjön, en stor vassrugg där man fick ankra. Och pappa tog fram fiskelådan, ett rent mysterium av krokar, tafsar, linor, blysänken och flöten och STOD upp i båten när han kastade. Han var stor så han fick det. No questions asked.

Och så satt man där, i timmar, till ögonlocken började bli tunga.

Jag minns en gång, pappa hade fått massa aborrar, jag inte en enda, och jag var väl lite besviken. Sparkade lite surmulet på spannen med aborrpinnarna och satt tyst med trumpen min.

Så säger han: ”Vi kan ju säga till mamma att du har fått fiskarna”
Jag (skiner upp lite motvilligt): ”Okej.”

Så ror vi då hemåt, under tystnad, jag avsevärt lättare till mods.
Jag misstänker att det är så de stora besluten görs upp, än idag.

Kommentarer på Abborrsommar

 1. Herran

  Helvete vad du skriver bra hela tiden!
  Vi syns snart!
  Godnatt!

  • Kenta

   Kan bara hålla med. Fifaan va fiint skrivet!

 2. Men hallå! Nu är ju nyfikenheten total. Vad gjorde ni mer på det där idylliska sommarstället och varför pratar du inte med din pappa idag?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-02-20

Det är lite svårt nu att hinna rapportera om GBGs nöjesliv. Har fullt upp med att bränna cd-skivor, svara på Primadonnans sms, spela in platta med poeten Stefan Falck, beställa SINGING BOWLS från Indien till min son, man blir behagligt hög av vibbarna, göra fullmåneritualer med sonen och assistenterna och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-02-17

Är du tuppentupp monkfillio dusan bläs tonic? Alice Cooper – Billion Dollar Babys grön orm hämta livsbejakelsen i det enkla Råmandet från Odyssén är tempellik I´m a true rebel, people Franz Liszt var en pruttgubbe Raine Maria Rilke är högtravande skit Mozart är småborgerligt trams och James Joyce var en…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-10-03

Det finns en mening Någon lyfter din börda Allt är här Nära, men ändå så långt borta Som solens strålar över det gåtfulla Pompeijis ruiner   Andreas min svarte broder Gå stolt som du alltid gör   Jag har ett nytt namn på min älskling Ulligulli   Bengt-Ove Gabadin Den…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-02-15

Ta en kaffe kockolatte! En tsk neskaffe i en mugg Häll varmt vatten upp till halva muggen Värm en halv mugg kokosmjölk Har ni ingen liten visp går det bra att hälla i en varm flaska och SHAKE IT BABY Med eller utan sötningsmedel Sluttamp Häll fort den varma vispade…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2018-04-09

vi vann jag och uli lillhagen jämnad med marken ett liv i skräck ettliv utan hopp ett liv utan nåd ett liv i gemenskap med andralikadana så fusk tortyren jag skrattar rakt i ansiktet döden tarjaghellre än det för vi vann jag och uli vi vann

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...