Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Svartklubbar i Göteborg: Från Draupner till Röda sten

2010-09-27 av ozelot

Bland de första svartklubbarna jag bevistade bortom utköpta Kirflaskor från langare och punkfester i tvättstugor hör Draupner. Det var en helt fantastisk lokal på baksidan av Pustervikslängan åt kanalen till, och bestod av en tryckerilokal med kulvertar och försänkningar som var alldeles perfekta för spelningar.

En förlåtande stämning rådde, även gentemot droger tyngre än alkohol dessvärre vilket blev klubbens nemesis.
Ett bestående minne är dock en undersätsig man som en gång klädde av sig naken och skuttade runt bland åhörarna (och ibland på scen) utan att någon enda människa höjde på ögonbrynen.

I trappuppgången intill (eller var det samma?) låg Banana Boat. Det var granne med en porrklubb och man fick gå i sicksack mellan använda kondomer, kanyler och utslocknade torskar för att överhuvudtaget komma dit. I bakre rummet hade någon karvat ut ett peephole till porrklubben och där kunde det uppstå köbildning.
Publiken bestod mestadels av punkfolk och HD-gäng, och under en minnesvärd konsert var det någon felgången svenne som störde den allmänna oordningen. Bandet som spelade turades om att spöa upp honom efter noter och de designerade (hur gick det till egentligen?) dörrvakterna (bikers) tog sedan ut honom på taket för en minnesvärd efterbehandling.

Valvet. Var ett ställe på första långgatan som nog varenda band värt självaktning spelade på vid den tiden. Som t.ex Tatuerade snutkukar. Dessvärre såldes inget starkare än folköl, till allas stora förtret. Men det gick att smuggla in. O ja. Som maskrosvin.

I närheten låg en stor innergård (eller var det samma? Minnet sviker..) där det kunde vara 10 svartfester igång samtidigt. Soulfire, Mickes, LPC hette några av dem. Folk vomerade och pissade från avsatserna så man fick ta skydd mellan salvorna på väg in, en ung Mika i för all del ganska välsittande kostym och slickt ännu ej uttunnad Nick Cave-lugg strök omkring i kulvertarna och alla konstskoleflickor ville fortfarande ligga med honom.
Några barn har definitivt tillkommit där genom obetänkta vådaskott, själv fick jag mig en herdestund på en trasig soffa på något som under morgonens arla timmar visade sig vara en skotsk säckpipeklubb.

I huset strax intill Kompaniet låg D’note (eller var det Östra Liden?) i samma lokaler som en gång CSN senare huserade i. Måste säga att det kändes smått anakronistiskt att gå och försöka lirka med en nitisk handläggare på samma plats där ALLA samlades efter stängningsdags på Hemulen eller Underground.
En konstig labyrintisk lokal ringade in ett atrium och överallt stod soffgrupper som folk somnade och parade sig i. Vrid ur kuddarna, och du har hela göteborgs nuvarande indieadels försatser samplande i DNA-banken.

Franska klubben: En helt vansinnig man med fradga rinnande utefter käkarna jagade mig därifrån. Vågade aldrig återvända.

Club/Mudd Club: Legendarisk klubbadress på Kungstorget där Troggs, Animals och t.om Oasis har spelat. Där fanns en galen dörrvakt som hette Stig, som folk kallade ”Stig åt sidan” för sitt enstaviga ordförråds skull. Cue Club startades redan på sextiotalet av en visionär vid namn Styrbjörn Colliander som sköts ihjäl ett stenkast därifrån av en svartsjuk värnpliktig. Det var dock långt före min tid. *innocent*

På 90-talet kom raveklubbarna och det var väl aldrig riktigt min scen. Men man kan ju inte säga annat än att de hade ett intressant formspråk. En av de mest aktiva aktören på rave-scenen under 90-talet var Anti, eller Trance-Anti som han ibland kallades. Jag var aldrig på hans fester, men jag ger det till honom att han var snabb på att plocka upp trender. När skateboard fick en liten revival köpte han genast gear för flera tusen kronor, åkte till en ramp och utan att skämmas för sig kastade sig ut med tillropet ”skate and destroy!”
Att han förmodligen var den sämste skateboard-åkare Göteborg sett var uppenbart för alla utom honom själv.
Det samma gällde snowboard. Jag minns att vi var i Chamonix ihop tidigt och naturligtvis skulle han hyra den första prototypen som såg ut som en mindre windsurfingbräda. Men han gillade i alla fall musik redan då, men då var det mest The Cult som gällde. Smaken förändras.

Och tur är väl det.

Uppdaterat 120118

Ni som vill se bilder från den tiden rekommenderas ett besök på Henrik Rylanders blogg Welcome to the Gothenburg 80’s 90’s. Där finns också anekdoter, ljudklipp och annat relaterat.

Kommentarer på Svartklubbar i Göteborg: Från Draupner till Röda sten

 1. Halloj där!

  Läste precis ditt inlägget. Tänkte först hålla mig i bakgrunden om detta tema men nu släpper jag ALLT!

  Den skotska klubben du nämnde, där hade vi en svartklubb innan Valvet, LPC osv kom till gården. Måste varit 1985… Den hette Korova Milkbar och flyttade efter kanske 3 gånger på denna adress vidare och omvandlades till namnet Klubb Kopoba (lite skön rysk tolkning). I skotska klubben hade vi Sator (Codex) första Göteborgsspelning då de precis flyttat hit, Stillborn och Fysisk Fostran bl. a. mao borde varit minst tre gånger på denna adress.
  Klubb Kopoba körde ett par gånger nere i fiskhamnen, i en lagerlokal på övre våningen, minns att man vaknade dagen efter med så mycket damm i näsan, alldeles svart var man. Här spelade bl a lokala Garageligebandet IS9 och ett par utländska industrirockakter som engelska Portion Control och Nocturnal Emissions. Svart och svårt var det.
  Enda gången vi körde en officiell klubb var på Errol´s (de hette ju så en gång emellan Magasinet-tiden). Band som vi hade på denna minifestival var Njurmännen, Something Else (med bl a Lars Demian och Ika Nord!) samt en poesiläsande Dede.

  Mer kommer, nu blev jag matt av nostalgi. Kan säkert hitta lite bilder också…

  Återkommer om EARLAND-eran…

 2. Malin

  Soul/funk-klubbarna!

  Funk House på Ingenjörsgatan (som även sände radio!!) drevs av en figur vid namn Vito/Viktor. Sent åttio-tidigt nittio. Livsfarlig lokal med en lilamålad ranglig trätrappa rätt ner i underjorden. Efter det öppnade Soul Kitchen på Verkstadsgatan och Patricia på Kyrkogatan. Och var det inte nån rockklubb runt hörnet från Verkstadsgatan mot vattnet? Rock House? -92/93 typ?

 3. Leffe

  Ja fan Svempa,nu tar du bladet från munnen och visar vilken gammal räv du är. Var på alla Korova fester,jag och Mattias tyckte hela Stenungsundsligan var coolast i universum. ”We were gods” med Fysisk Fostran borde återutges,tyckte att det var så häftigt att ni visade Nosferatu på Portion Control kvällen. Urania får ju inte glömmas bort,huserade i Rhenströmska (nuvarande Hagabadet) Västgöta när det låg i Movielines nuvarande lokaler,Dede läste dikter och kastade grishjärta på publiken. Stillborn Erik spelade med sitt industriband..va fan hette dom nu? LPC icke att förglömma nere i Nya varvets kaserner som Malgorzata Kubiak drev om jag inte missminner mig. Tror även att jag fixade så att Soundtrack Kalle fick Draupner medlemskort,man var tvungen att bli rekommenderad för att få medlemskort,på nåt sätt hade jag myglat till mig medlemskort så jag kirrade så att den unge herrn kunde bli medlem. Sven Erik,postar du Earland bilder,så photshoppa bort mina beads som jag envisades att ha på mig i tid och otid. Marcus Birros senaste roman handlar om svartklubbstiden i Gbg på 80/90 talet,skall tydligen vara riktigt underhållande.

 4. Karin

  Gambianska – låg väl i gamla Hagabadet? Och sen flyttade de väl delvis till en lokal nära Järntorget i det kvarteret mittemot gillestugan som revs sen. Underbart ställe. (Gillestugans övervåning var ju också helt härlig by the way).
  Amerikaskjulet borta vid Amerikahuset, nedanför Stigbergsbacken Mörkt, stort och ljummen öl, precis som det skall vara!

 5. Mycket rolig läsning!

  Sven-Eric: Roligt med info om Portion Control! Vi har bokat gubbarna för en spelning på Sticky Fingers i december, måste fråga om de kommer ihåg spelningen i fiskhamnen. 🙂

 6. Glöm inte Karnevalsföreningen och Fallskärmsklubben på samma gård. Det fanns ju ytterligare klubbar på Tredje Långgatan, men jag minns inte vad det hette.

  Bakom Sultans Kebab på Landsvägsgatan brukade det vara klubb mitt i veckan. Vi kallade det för Tisdagsklubben.

  För ett tag sedan hittade jag mitt gamla Franska-kort. Här ser ni det:
  http://ascaca.blogspot.com/2008/11/franska.html

 7. Leffe

  Ja Karin,Gambianska låg på baksidan mot Haga. Framsidan var Urania och Radiums kontor som Sator Micke använde som filmlokal för sina splatterfilmkvällar. Han flyttade sedemera sin verksamhet till 3e lång. brevid Karnevalsföreningen. House veteranen Il Stefano var resident dj på Karnevalföreningen. På 3e långgatan låg även Mox(fanns även klubbar som hette Vox och Box under kort tid) och Kulturdepartementet som arrangerade de roliga Galago festerna under bokmässan. Åsa vi sågs ju mycket ute back in the days med din asiatiske polare,har tyvärr glömt namnet. Babaluba hette väl klubben ovanför Gillestugan? Sven-Erik spelade där med Brandys band La Solitude som var en fortsättning på det legendariska Goth/depp rock bander Allein(Gbgs svar på Malaria),rätta mig om jag har fel Sven-Erik. När vi ändå är inne på legendariska hak så får man ju inte glömma punkarnas tillhåll,Sprängkullen där det ena veckan var reggae med Beat about the Bush med Papa Dee och nästa vecka Anti- Cimex med den galna Johnsson som frontman….huh,han var läskig! Sultans Kebab var det självklara valet efter en blöt afton i 80/90 talets Göteborg,kom man efter stängning så kunde de förbarma sig över en svulten fylleskalle och pallra sig upp från sin tältsäng som de hade uppställd i köket. Trevligt med bra service,det borde 7ans ta efter.

 8. Leffe, jag misstänkte väl att det var du!
  Lovisa hette min asiatiska polare. Vi brukade hänga på Micke (& Mickes) filmklubb. Jösses, det har jag nästan förträngt. 🙂

 9. Jag minns Draupner precis som du beskriver, men du glömde nämna pissrännan, 😀

 10. Patrik

  Du hann före mig Sven Erik, vilket var bra för då slipper jag skriva så mycket 😉

  Några korrigeringar (som jag minns det) ang Korova Milkbar bara:

  Sator odex-spelningen hade vi hyrt Urania för, och det var inte deras första spelning i Göteborg. Dom hade spelat på musikens Hus innan.
  Nocturnal Emissions har jag inget minne av, Däremot hade vi Bourbanese Qualk nere vid lagerhuset vid Röda Sten. Får fortfarande rysningar när jag tänker på brandsäkerheten på det stället. Enda vägen in och ut var via en smal spiraltrappa och vid entren nedanför trappan fanns det mängder av dunkar med brandfarliga ämnen lagrade… Brrr Angående ”Something Else”, var inte Peter Wahlbeck med där också. Kan vara ute och cyckla där iofs.

  Det var tider det 🙂

  Passar på att plugga Fysisk Fostrans Myspace sida:
  http://www.myspace.com/fysiskfostran

 11. Lars Printzén

  Var på dom flesta och jobbade bland annat på LPC när det låg på första lång 10. Första LPC (där medlemskortet kommer ifrån) var i en lokal på Tredje Långatan 36 där jag senare bodde. I först LPC videon (Still Cloudy In Saudi Arabia) som Johan Söderberg och Erik Pauser gjorde kastar vi ut en TV från det förnstret.

  • Lars Printzén

   Inte 36 – 30 – my bad.

 12. Marie

  Har några suddiga minnen av en klubb på Skeppsbron och en på Postgatan..låg väl nån i närheten av Fredsgatan…på vänster sida om man kom från Nordstan =o)

 13. konstant nightclubbing 84-90??. sju dagar i veckan de bästa var ju…

  östra liden på kungsgatan.
  alltid liveband och dans till 09.00. bra ställe. alltid kvar till sist! såg morgonens första solstrålar slå genom glastaket ovanför dansgolvet.

  ovanför på 3e våningen låg götas nation
  alltid liveband. bra ställe. köper numer gärna gardeobiären Peters hummersoppa…

  muddclub!! på kungstorget!
  riktigt bra. såg många bra band där.
  blev bjuden till Dylans hotellrummsparty, av en svinfull manager i baren. gick dock ej dit för jag hade alltid tyckt bob lät så trist å deppig på rösten..

  draupner kulturförening (inte det draupner som kom sen…efter att magnus flytt till asien) var dock bäst.
  minns husbandet med ivan ward vid mikrofonen. eller spelning med john mayall en söndagskväll.
  jag brukade metoden att bara gå förbi kön i trappen , förbi dörrvakten med ett leende, rätt ut på dansgolvet.
  funkade alltid.
  den metoden funkar inte längre.
  bäst före datum har passerat:)

 14. Amen ni e la för goa!
  Ska jag berätta hur jag som volvoarbetare fixade mitt medlemskort till valandsklubben? (Jag vet Leif, men du kan ju hoppa över denna bit)
  Ansökte i god ordning, fick avslag på rutat papper ”Volvoarbetare göre sig icke besvär!” Där hade man supportat klubben i flera år innan och alltid hittat på någon bleck tredjehnandsursäkt för att lura sig in, och sedan detta!
  Hade svart Volvo då. Körde upp den med helljus mot den öppna entrén och hoppade över huven med pappret i högsta hugg. (Kände mig som Clintan) ”Tala om vem som skrivit detta eller ge mig ett medlemskort!”
  Ja, det funkade. Lite udda, men jag tror det är viktigt att tänka: Du kanske är konstnär, men jag är KONSTIGARE!

 15. Per-Allan O.

  Ingen har nämnt Sing-Sing, som existerade en tid på Första Långgatan mellan Masthuggstorget och Johanneskyrkan. Kompisen Jonas hade en stor lägenhet i samma uppgång, vilket ju förstås var väldigt praktiskt på många sätt.

 16. Underbar läsning! Gör mig smått nostalgisk, vilket händer ungefär vart femte år. Tack för en najs blogg.

 17. Fantastisk läsning! Big up!

 18. Jonas Fredö

  Efter ett tequila-race i en skum lägenhet på föreningsgatan mittemot den gamla Kebabbaren, snubblade vi vidare till Sprängkullen. Detta var någon gång -86-87. Numer rivet förstås. Det var nog då jag bestämde mig att senare flytta ner till Gbg.

 19. Ganesha

  Hallå där, I Haga låg ju flera svartklubbar i slutet av sjuttiotalet och början av åttiotalet. Den mest kända var väl Börjes på Haga Nygata. Där röktes det rätt friskt. Min gamle vän Klocka körde en nere i hängmattan bortåt Såggatan till. Går vi ännu längre tillbaka i tiden (början av sjuttiotalet) hade vi ju Afrikana nere vid Mölndalsån som var en riktigt svart klubb. 😉 Vi får inte heller glömma King Georges klubb ute i Sandarna. På Draupner såg jag en av de allra första spelningarna med Ebbots Union Carbide och Emriks Stonefunkers.

 20. Fredrik

  Utopia? Rock Steady? Teaterkompaniet? Dartklubben på 1:a lång?

 21. Henke

  Oj oj oj vilken nostalgi som väcks till liv! Här minns man alla märkliga fester i nuvarande Rehnströmska Badhuset och Gambianska?
  De killarna som hade det hade under några år monopol på tidningsbudbranschen.. Kanske fortfarande är så..

  i bland kunde man få sig en nystruken GP och fortfarande kletig av trycksvärta-tidning av nån snubbe som bara timmen innan stått och tagit 40 kronor betalt i inträdet…

  tidningsbuden vid den här tiden gjorde ju sig en extra hacka på att sälja GP lite vid sidan om till förbipasserande

 22. Lina

  Lite senare men även festerna på HDK och Valand!
  Varför fick inte de fortsätta..?
  Jag jobbade på Valand under en sån fest,det har var när service hade klubb, och vi langade ned inträdet i en plastpåse från seven eleven och upp till ett förvaringsskåp på andra våningen.
  satt och räknade pengar full och langade sedan in.

  En gång hittade jag 2000 i handväskan och frågade vems det va..ingen visste

 23. Ih

  Det fanns ju även ”morning club” i Östra nordstan och bakom GP huset fanns det minst 2 klubbar under sent 80 tal. Tyvärr så är hela denna tid under min ”leva rövare” period, så en del oklara och splittrade minnen är det.

 24. Marianne

  En gång var vi på Draupner för att lyssna på Chicago Expess. Vi( publiken) väntade och väntade men de kom aldrig in. Vi tröttnade när klockan närmade sig midnatt och gick därifrån. Vad de gjorde backtage kan man bara spekulera om.
  Gambianska minns jag mycket väl. Om man hade haft tråkigt på Jazzhuset så kunde man slinka in på Gambianska. Där var det fullt ös. Dansade gjorde man till långt fram på småtimmarna. Det var dock ingen fylla, vad jag minns. Bara kul!

 25. susanne

  Fantastiskt att läsa hur så många minns det galna rövartalet 80-90 i Göteborgs svartklubbsvärld.! Matt av nostalgi är en underdrift! Tänkte höra om det är någon som har minnen från de secondhand affärer som fanns i Haga och Långgatorna. Jag hade en som hette Magie Noire på Plantagegatan med mest kläder från Paris och Frankrike Tyskland Holland under åren 86-90 tror jag. Minns den tiden med både kajalsvart ångest och fylla, samt många just magiska möten med musiker och konstnärer. Brukade alltid ta vägen förbi affären för att hitta bl a scenkläder och kostymer minns jag att jag sålde mycket. Var som en centralpunkt när man skulle gå på klubb, någon som minns saker kring den vore kul att höra! Själv minns jag allt sas inifrån butiken! En och annan efterfest från Valandsklubben, Draupner och Hagabadet blev det samt övernattning i butiken för någon som kanske inte orkade ta sig hem:)
  Hur vi klättrade upp i fönstret hos Johnsens konditori när de var i gång o bakade dagesn bröd och doften övermannade en och bad att få köpa av första limporna som de sträckte upp i fönstret mot en femma. Mycket kaffekokning och sittningar vid skyltfönstret med baksmälla, folk som blev stammisar som man sedan mötte på alla klubbarna by night. 80-90 talet min mest magiska tid i livet, både smärta sorg och kärleksmagi.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...