Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Svartklubbar i Göteborg: Från Draupner till Röda sten

2010-09-27 av ozelot

Bland de första svartklubbarna jag bevistade bortom utköpta Kirflaskor från langare och punkfester i tvättstugor hör Draupner. Det var en helt fantastisk lokal på baksidan av Pustervikslängan åt kanalen till, och bestod av en tryckerilokal med kulvertar och försänkningar som var alldeles perfekta för spelningar.

En förlåtande stämning rådde, även gentemot droger tyngre än alkohol dessvärre vilket blev klubbens nemesis.
Ett bestående minne är dock en undersätsig man som en gång klädde av sig naken och skuttade runt bland åhörarna (och ibland på scen) utan att någon enda människa höjde på ögonbrynen.

I trappuppgången intill (eller var det samma?) låg Banana Boat. Det var granne med en porrklubb och man fick gå i sicksack mellan använda kondomer, kanyler och utslocknade torskar för att överhuvudtaget komma dit. I bakre rummet hade någon karvat ut ett peephole till porrklubben och där kunde det uppstå köbildning.
Publiken bestod mestadels av punkfolk och HD-gäng, och under en minnesvärd konsert var det någon felgången svenne som störde den allmänna oordningen. Bandet som spelade turades om att spöa upp honom efter noter och de designerade (hur gick det till egentligen?) dörrvakterna (bikers) tog sedan ut honom på taket för en minnesvärd efterbehandling.

Valvet. Var ett ställe på första långgatan som nog varenda band värt självaktning spelade på vid den tiden. Som t.ex Tatuerade snutkukar. Dessvärre såldes inget starkare än folköl, till allas stora förtret. Men det gick att smuggla in. O ja. Som maskrosvin.

I närheten låg en stor innergård (eller var det samma? Minnet sviker..) där det kunde vara 10 svartfester igång samtidigt. Soulfire, Mickes, LPC hette några av dem. Folk vomerade och pissade från avsatserna så man fick ta skydd mellan salvorna på väg in, en ung Mika i för all del ganska välsittande kostym och slickt ännu ej uttunnad Nick Cave-lugg strök omkring i kulvertarna och alla konstskoleflickor ville fortfarande ligga med honom.
Några barn har definitivt tillkommit där genom obetänkta vådaskott, själv fick jag mig en herdestund på en trasig soffa på något som under morgonens arla timmar visade sig vara en skotsk säckpipeklubb.

I huset strax intill Kompaniet låg D’note (eller var det Östra Liden?) i samma lokaler som en gång CSN senare huserade i. Måste säga att det kändes smått anakronistiskt att gå och försöka lirka med en nitisk handläggare på samma plats där ALLA samlades efter stängningsdags på Hemulen eller Underground.
En konstig labyrintisk lokal ringade in ett atrium och överallt stod soffgrupper som folk somnade och parade sig i. Vrid ur kuddarna, och du har hela göteborgs nuvarande indieadels försatser samplande i DNA-banken.

Franska klubben: En helt vansinnig man med fradga rinnande utefter käkarna jagade mig därifrån. Vågade aldrig återvända.

Club/Mudd Club: Legendarisk klubbadress på Kungstorget där Troggs, Animals och t.om Oasis har spelat. Där fanns en galen dörrvakt som hette Stig, som folk kallade ”Stig åt sidan” för sitt enstaviga ordförråds skull. Cue Club startades redan på sextiotalet av en visionär vid namn Styrbjörn Colliander som sköts ihjäl ett stenkast därifrån av en svartsjuk värnpliktig. Det var dock långt före min tid. *innocent*

På 90-talet kom raveklubbarna och det var väl aldrig riktigt min scen. Men man kan ju inte säga annat än att de hade ett intressant formspråk. En av de mest aktiva aktören på rave-scenen under 90-talet var Anti, eller Trance-Anti som han ibland kallades. Jag var aldrig på hans fester, men jag ger det till honom att han var snabb på att plocka upp trender. När skateboard fick en liten revival köpte han genast gear för flera tusen kronor, åkte till en ramp och utan att skämmas för sig kastade sig ut med tillropet ”skate and destroy!”
Att han förmodligen var den sämste skateboard-åkare Göteborg sett var uppenbart för alla utom honom själv.
Det samma gällde snowboard. Jag minns att vi var i Chamonix ihop tidigt och naturligtvis skulle han hyra den första prototypen som såg ut som en mindre windsurfingbräda. Men han gillade i alla fall musik redan då, men då var det mest The Cult som gällde. Smaken förändras.

Och tur är väl det.

Uppdaterat 120118

Ni som vill se bilder från den tiden rekommenderas ett besök på Henrik Rylanders blogg Welcome to the Gothenburg 80’s 90’s. Där finns också anekdoter, ljudklipp och annat relaterat.

Kommentarer på Svartklubbar i Göteborg: Från Draupner till Röda sten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...