Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vad är fastighetsägarnas vision kring Avenyn och Kompassen

2010-10-04 av ozelot

Nyss tvingades anrika Bohusslöjd stänga igen. Jonsborgs Gatukök är sedan länge hotat och nu hopar sig de svarta molnen dessutom ovanför en annan klassisk institution i centrala Göteborg – Mauritz kaffe på Fredsgatan hotas av chockhöjda hyror på 175%.
Det innebär att årskostnaden för den 70 kvm lilla lokalen höjs från hyran höjs från 291 000 kronor om året till 800 000 och ägaren Tord Wetter har svårt att se (se inslag) att småskaliga verksamheter kan hävda sig i den centrala stadsbilden.

Så frågan är då egentligen vad som är fastighetsbolagens vision över hur stadens centrala stråk skall se ut, och kanske mer symboliskt intressant: Vad skall hända med Kungsportsavenyn? Det vill säga den paradgata man från kommunalt håll gärna vill framhäva som sinnebilden av Göteborg i världen.
Stora aktörer som HIGAB, Hufvudstaden och Wallenstam driver på utvecklingen med de eskalerande hyrorna och särskilt Wallenstam har varit mycket offensiva i sin expansion kring paradgatan.

Redan 2004 sammanfattade sig Wallenstams vd Thomas Dahl såhär till GP:

”Det finns för lite vanliga människor på Avenyn, det är för mycket nattliv, för mycket bråk, fylla och oväsen”.

Istället vill han se mer betoning på dagligvaruhandel och kultur, och att göra stråket levande dygnets alla timmar. Fem år senare ligger målet fast i en uppföljande artikel, det är mycket shoppinggallerior som skall till och mantrat om att ”kulturen” skall sätta sin prägel på miljön upprepas ånyo; med smått fnissframkallande förslag som ”kulturshuttlebussar” mellan Operan och Götaplatsen som grädde på moset.

Men frågan är vad som egentligen blir resultatet av Wallenstam och de andra storägarnas expansion? De enda butiker vi ser är stora kedjor som Kapp-Ahl och H&M och nyss stormade det om själva Konsthallens existens. Även Avenyns krognäring präglas av stordrift, några få ägare basar över flera restauranger och likriktning i utbud och publik är total.
Som alltid är det ekonomi som är motor i utvecklingen och det som får betala Wallenstam och Higabs investeringar är hyresgästerna och i slutändan den enskilde kunden.

Det centrala är begreppet ”marknadshyror”.
”Marknadshyror” i sammanhanget är nämligen inte vad man kan tro – en marknadsmässig hyra – där en potentiell näringsidkare i konkurrens med andra bjuder på en ledig lokal utefter vad den är värd och med hänsyn till vad han kan få för ekonomi i verksamheten.
Istället är det det ”marknadsvärdet” på fastigheten som styr, och det enklaste verktyget för en fastighetsägare att öka värdet (och öka belåningen hos banken för att finansiera nya satsningar) är att öka intäkten – dvs hyran.
Enkel kalkyl: 1 miljon i hyresintäkt ger 10 miljoner i fastighetsvärde. Lyckas du som fastighetsägare fördubbla denna hyra kan du öka fastighetsvärdet till 20 miljoner, och kan glatt springa till banken och låna upp ytterligare ett tiotal miljoner.

Så vad blir då resultatet av Thomas Dahl och de andra fastighetsmagnaternas storslagna visioner om en blomstrande Kungsportsaveny?
Jo, att allt fler småskaliga verksamheter slås ut till förmån för stora kedjor, helt nedlagda kulturinstitutioner som Storan och en konsthall som knäar, samt krögare som tvingas fiffla med svartlöner och fingerade kassaapparater för att få verksamheten att gå runt.

Ingen på på Avenyn vågar sticka ut ut särskilt mycket (jo, det finns säkert undantag), de breda massorna skall lockas med enbarmligt liktriktat utbud som resultat.
Med andra ord: Kräng så mycket alkohol som möjligt. Resultat: Mer fylla och och bråk, och mindre nogräknade vaktbolag som tar över i dörrarna.

Så har vi det ”Avenyyyn” vi förtjänar och som snarare blivit ett skällsord bland många göteborgare med mig.
I kvarteren inom vallgraven mellan Domkyrkan och Centralstationen kan man inte ens köpa sig en dosa snus efter kl 21, än mindre köpa sig en kopp kaffe.
Kompassen är ödsligare än en skogsväg i Länsmansgården.

Undrar jag om det var så Thomas Dahl och de andra hade tänkt sig.

Kommentarer på Vad är fastighetsägarnas vision kring Avenyn och Kompassen

Pingbacks på Vad är fastighetsägarnas vision kring Avenyn och Kompassen

  1. Pingback: Vad skall hända med Storan? « Göteborg Nonstop

  2. Pingback: Sena klappar för ett nytt årtionde: Vad jag önskar Göteborg « Göteborg Nonstop

  3. Pingback: 400 « Göteborg Nonstop

  4. Pingback: Uteserveringen öppnar: Live Anton Kristiansson m.fl « Göteborg Nonstop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...