Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Amerika ligger i Sverige: Mark Olson på Woody West 21/10

2010-10-21 av ozelot

Några riktigt klassiska konserter har jag sett på Pustervik. Ja jag har nästan sett alla de stora där, Yo la tengo, Sparklehorse, The Posies, Giant Sand, you name it.
Men en av de absolut största ögonblicken var nog när Mark Olson gjorde en av sina tidigare göteborgskonserter – ja han gjorde några stycken flankerad av en med åren alltmer labil Victoria Williams – och jag var helt hänförd.

Efteråt såg jag en lite förvirrad Mark i vimlet och jag var så entusiastisk att jag inte ens hade vett att bli nervös.

Jag sträckte fram handen och han tog den (hans var enorm och hade kunnat greppa en harpa), jag tackade för hans musik och frågade hur det komma sig att ett land som USA med alla deras motsättningar (han är en känd USA-kritiker, så amerikan han är) kunde komma fram med så mycket bra musik. Kanske just därför svarade han och var hur trevlig som helst, och kanske tom lite smickrad över den oförblommerade hyllningen från ett nyblivet fan på Pustervik, Göteborg, Sverige. Jag tror till och med han bjöd mig på ett glas vin. Som han köpte för att bartjejen inte kände igen honom.

Amerika har en alldeles särskild plats i Göteborgs själ. En gång trampade ett lämmeltåg av hugade amerikaresenärer, jagade av missväxt och svältdöden runt hörnet, upp en stig som förmodligen passerade den plats där Pusterviksbaren idag ligger på sin väg mot Amerikaskjulet. De drömde om äpplen stora som vattenmeloner och så mycket land man orkade odla. Ofta slutade det väl på en bordell eller så blev de avspelade varenda krona av en bondfångare. Men en del kom nog iväg, det finns det bevis för. Efternamnet Olson tyder på det, fast det kanske är från Norge?

Det musikaliska infytandet från landet i väster är dock otvetydigt och pionjärklubben Woody West är en en av de röststarkaste kanalerna för americana och countryrock i Göteborg, Sverige världen. Jag tror knappast att artister som Rambling Nicholas Heron eller Daniel Norgren eller andra skäggrockare hade ens funnits om inte det inte vore för Woody West. De hade kanske spelat löjlig reggae eller låtit som Daniel Lemma. Gud hjälpe oss!

Ikväll är Mark Olson tillbaka på Woody West och det verkar som vi slipper hans fruga Victoria Williams som kan vara nog så påfrestande då hon har en tendens att överdosera cannabis vilket möjligen lindrar sviterna av hennes MS men har tyvärr samma effekt på scenframställningen.

WOODY WEST VARDAGSKLUBB!
MARK OLSON (OF THE JAYHAWKS, US)
21/9 Pusterviksbaren kl 21:00
DJ: woody-Kim
Inträde: Räkna med minst en hundring

Pingbacks på Amerika ligger i Sverige: Mark Olson på Woody West 21/10

  1. Pingback: Jag kom jag såg jag dansade: This is head « Göteborg nonstop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-02-11

Det är så lätt att glömma bort hur mkt man får av andra människor. Hur vi sår frön i varann. Hur vi skapar varann genom att se varann och bekräfta sidor i varann som vi inte hade upptäckt på egen hand. Hur vi planterar in kunskap i varann på ett…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-02-17

    En ny CAPISSO har jag hittat!  Jag gick på PONTUS TORSTENSSONS vernissage efter Bosse Winbergs begravning & blev lite lättare till sinnes på Bengans. Jag satte mig jämte två tyska tjejer och väntade på Nikke Ström som också skulle dit. Flickorna tyckte att tavlorna va trevliga, de hade aldrig…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-11

I kvällens första set inleder saxofonkvartetten Phones 4 med att röra sig i en stor cirkel i rummet de stöter ut varsitt ljud åt gången det är långt  mellan tonerna och vandringen pågår länge. Det finns en spänning i ljud som flyttar sig. Till slut så samlas gruppen på scenen…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...