Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Stampen – En stadsdel i omvandling

2010-10-30 av Goteborg Nonstop

Stampen var länge den centrala stadsdelen som Gud, eller i alla fall Göran Johansson, glömde.

Pulsådern Friggagatan fungerade som genomfartsled för bilburna från de östra stadsdelarna som skulle till sina jobb eller (nästan) lika ofta helgshoppa.
På ena sidan kantad av porrklubbar som redan för 15 år sedan hade sett bättre dagar, och mer eller mindre suspekta butiker med motorcykeltillbehör.

I källaren på ett av de gamla funkishusen fanns till och med en hel bihandel inhyst. Nästan oskyltad.

Det är många år sedan det började diskuteras om en upprensning. Porren skulle bort. Sunkstämpeln skulle bort. Trafiken och smutsen bort och bostäder och träd och ljus skulle in på sorgligt misshandlade gatan fem minuters gångväg från centrum.
En ensam kvinna överklagade och överklagade och förhalade förvandlingen i flera år. Kanske gillade hon att spana in porrgubbarna, vad vet jag?
Men till slut höll det inte längre och husen utrymdes och revs.

Nu står de nya hyresrätterna snart färdiga. Inte kommer det att bli ljusare på Frigga, för de är betydligt högre än de gamla husen. Men porrgubbarna är borta, bussarna som alltid körde som idioter just där är borta, tom dubbdäcken som river upp asfaltspartiklar som gör de stackars stampenborna sjuka är borta.

Just nu flyttar butikerna in på rad i de nybyggda husens bottenplan. Pizzakedjor, flashiga frisörer, ett dygnet-runtöppet gym. Och så min personliga favorit. Coop Forum! En STOR affär i närområdet. Kan knappt bärga mig tills på onsdag när de öppnar och har intresserat följt uppackandet av chipspåsar och annat icke färskvarubetonat som synts genom skyltfönstret de senaste veckorna.

Men. Vad händer med de andra? De som levt relativt välmående i skuggan av att porrbutiker och annat dragit ned hyresnivåerna? Vad händer med den lille mannen som idag tog emot och skickade min diskmaskin vidare till verkstaden för 150 spänn? Vad händer med Lazàr och hans dansskola och framförallt vad händer med butiken med det ljuvliga namnet Galant-plast? Kommer de att ha råd att vara kvar?

Jag älskar Stampen. Ser fram emot den stora konsumbutiken och att det inte skall köra så många bilar där mer. Men ruffigheten, den jag gillade mest när jag först kom dit, kommer förmodligen snart att vara fullständigt förlorad.
På gott och ont.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-06

Som mamma till en ung man som inte kan prata och gå och med EP så blir jag smått galen av att höra hur Försäkringskassan nu drar ned på assistanstimmar till folk med just ovanstående inskränkningar. Människor som ej kan prata eller röra sig lämnas ensamma liggande i sina sängar…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...