Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Riget V: Östra sjukhuset

2010-11-02 av ozelot

Igår var jag på Östra sjukhuset och skulle hälsa på en vän. Bara själva ankomsten var en smula märklig, vid Smörslottsgatan töms bussen snabbt på folk och jag färdas de sista hållplatserna ensam genom ett sovjetliknande komplex som folk verkar ha evakuerat hals över huvud.

När jag väl stiger av är det inte mycket bättre. Pressbyråkiosken lyser visserligen inbjudande gult och har och var hukar några vilsna själar – några landsförvisade stackars rökare står ensamma och röker frenetiskt i plexiglaskurer utplacerade slumpartat över ingenmanslandet på sjukhusområdet – men annars är det oerhört ödsligt.
Jag tänker på hur det måste kännas att komma hit när man faktiskt är sjuk, men slår genast bort den tanken. En abort för mycket längesedan gav mig en inblick i det svaret som jag gärna kunde varit utan.

Så småningom hittar jag infektionskliniken. Det är där mer eller mindre alla som pekar menande på magen och säger ”ont” hamnar.
Magar är nämligen farliga saker och kan dessutom vara smittsamma vilket är absolut det värsta scenariot som kan inträffa i en sjukhuskorridor.
Säger du dessutom att du varit i Afrika någon gång kommer du betraktas som ett ebola-utbrott på en jumbojet på väg till Landvetter.
Min vän hade både ”ont” och varit i Afrika.

Först fattar jag inte ens hur jag skall ta mig in i byggnaden: Den enda receptionsliknande som fanns var inhyst i en sidobyggnad med ett litet rum längst in som alla tycktes vilja in i, så jag tog istället följe med ett ekipage som signalerade något slags myndighet.
Det visade sig vara två sjuksköterskor och en liten farbror i rullstol, men in kom jag i alla fall och hittade faktiskt till den avdelningen jag skulle.

Stängt.
Jag ringer på den lilla klockan. Utan resultat. Efter någon minut vågar jag ringa en gång till att hoppas att måtte jag inte bryta mot någon slags helig sjukhuskod nu – jag menar de har ju naturligtvis viktiga saker för sig här och det borde jag förstå – men inte heller nu händer någonting.
En vänlig undersköterska på väg förbi hänvisar mig slutligen till en ANNAN korridor, på ANDRA sidan av ett trapphus där jag återigen ringer på en klocka. Ånyo blir jag tillrättavisad, istället skall jag ut på en balkongavsats utomhus med en lång rad dörrar med olika nummer på där det är meningen att patienten själv skall släppa in mig. Detta för att minimera kontaktytor, förstår jag.

Det är bara det att jag inte vet säkert vilken av dem jag skall in i och patienten ifråga kanske ligger fjättrad med droppställningar?
Till sist bultar jag på ett fönster som tycks leda till ett personalrum och får motvilligt hjälp.
Låt den rätte komma in.

Min vän blir nog ganska glad att se mig erfar jag, är vid ganska god hälsa men känner sig nog ganska utlämnad. Hon har praktiskt taget inte sett en enda människa sedan 6 på morgonen (nu är det kväll). Någon mat vet hon inte om hon kommer få, men morgondagens meny står på en liten anslagstavla.
TV finns men eftersom personalen inte kunde hitta fjärrkontrollen är den obrukbar – åtminstone tills det att jag lyckades tjuvkoppla den.
Eftersom hon inte hunnit få med sig så mycket i brådrasket – inga toalettartiklar – får jag gå ut till Pressbyrån och köpa en tandborste och lypsyl. En handduk stor som en stjärtlapp lyckas hon själv förhandla till sig, samt en extra filt.
Jag är i Sovjet.

Det märkligaste av allt: Efter ca en halvtimma då jag gjort mig hyggligt hemmastadd i den andra (tomma) patientsängen dyker plötsligt en undersätsig man i blå snickarbyxor upp och mumlar på danska.
Med sig har an en lådliknande konstruktion som han drar på en kärra och med den skall han ”göra service” lyckas jag uttolka ur mumlet medan han pekar på toaletten. Jaja, HAN vet i alla fall vad han vill tänkte vi.

Man hör hur det brummar lite mystiskt från andra sidan toalettdörren.
Sedan hör man hur han börjar prata. Länge.

Jaja, helt normalt tänker vi. Han har väl ringt någon. Vi återgår till TV:s som sänder ett program om norrmän som flyttat ut på landet. De slaktar grisar, rider på kor och låter så där hurtiga och sympatiska som bara norrmän kan.
Och på toaletten står en undersätsig man och pratar danska. I en halvtimma.

Vad är det egentligen som händer? Vi tittar forskande på varandra. Är det dolda kameran? Riget?
I en isoleringsenhet på Östra Sjukhuset står en dansk gubbe och pratar det danskar gör på en toalett – som tillhör en patient som när som helst kan få ett akut anfall av ebola diarreus.Det brister för oss.

DANSKJÄVLAR!

Kommentarer på Riget V: Östra sjukhuset

  1. K.

    Oslagbar mästare i manipulerad information. Verkligheten värker om än möjligt mer ont än innan.

  2. Pen Cil

    Märks att du inte varit mycket på sjukhus. Och det är väl bara att gratulera. Men jag känner definitivt inte igen din beskrivning, och då har jag varit patient flertal gånger. Och dom som pekar på ”ont i magen” hamnar absolut INTE på infektion i första taget. Dom hamnar på en kirurgisk akutvårdsavdelning. Och ingen ligger ”fjättrad” till droppställningar, dom har ju hjul. För övrigt jobbar jag som sjuksköterska på Östra Sjukhuset. Hoppas du får bättre bemötande/upplevelse om du skulle tvingas till ett nytt besök.

  3. …men snälla Pen Cil, har du ingen humor? Jag log gott när jag läste denna krönika. Jo, jag har också jobbat inom sjukvården (i 20 år, på S.T Jörgen, Lillhagen, Sahlgrenska PS, Kungälvs sjukhus) men det hör egentligen inte hit. Jag tyckte det var en fyndig och satirisk text, önskar att jag kunde skriva lika underhållande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-07-09

Det var ett tag sedan SKRONK släppte sin skiva LIVSTID. Skivbolagsdirektören, konstnären, musikern mm DAN FRÖBERG var på plats på Crippas för att sälja SKRONKS skivor. Det är Margita Persson som målat omslaget. Ingen text på framsidan av konvolutet, Fröberg anser att det är snyggare utan. Jag sitter med Primadonnan…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-07-11

Jim Morrison, Dylan, Öijer & Adonis är större poeter än va jag är Men jag är jäkligt bra det är jag. Att acceptera droger & pedofili är inte liberalt utan omoraliskt common sense brukar leda en rätt Carl Maria von Weber Det regnar tussilago vid glömda garageportar som präntats av…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-07-11

OM DU FÅR OVÄNTADE GÄSTER Ett halv kilo fläskfärs släng den i en glasform rund eller avlång, ej stor platta ut den ta salt och svartpeppar över alltihopa vänd över den ena halvan över den andra och platta till så den täcker hela formen hacka två stora klyftor vitlök, tycker…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...