Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Studentmat: Rostbiff! (Eller myten om svenskt kötts förträfflighet)

2010-11-04 av ozelot

Kött är gott. Och inte alls särskilt dyrt, i alla fall om man tar sig lite tid, har ett minimum av kunskap och genomskådar myten bakom ICAs färdigförpackade biffar för 389 kr kilot. Och en gång för alla: Svenskt kött är inte bättre än utländskt, det är segt, livlöst, och dyrt.
För att få bra svenskt kött måste du gå till saluhallen, och då kostar det minst 6-700 kr kilot. Och då vet du ändå att restaurangerna redan tagit de allra bästa bitarna.

Nej tacka vet jag då föregångare som t.ex Polen. Föregångare på det sättet att det är utan tillsatser, lågintensivt och småskaligt med kor som äter gräs. Inget kraftfoder, det har inte bönderna råd med. Så fort jag ser polskt kött på Netto kastar jag mig över det.
Men alla har som sagt inte möjlighet att gå till exklusiva Netto, så ofta får det bli sydamerikanskt kött istället.
Det finns miljöargument där också, det verkar inte klokt att frakta kött tvärs över Atlanten säger du kanske. Skitsnack.
Det är jättebra.

Det är nämligen mycket bättre ur miljösynpunkt att köra storskalig frakt av fritt strövande pampaskossa, än att producera samma sak i Sverige, i lador som står uppvärmda halva delen av året. Du som tvivlar är välkommen att läsa denna rapporten.

Nu blir det ramaskri förstås, och någon erinrar sig kanske att brasilianska köttbönder tränger in på arealer som tidigare täckts av regnskog?
Jo, det är sant, men det finns idag ambitiösa program på hög politisk nivå som håller på att få bukt med detta. Och hey, vad tror ni sojan kommer ifrån?

En annan fördel med brasilianskt kött är att slaktdjuren får bli äldre än vad de blir i Sverige, där de stressväxer med hjälp av kraftfoder och slaktas redan innan de når målbrottet. I Brasilien tillsätts inget kraftfoder alls. Däremot upprörs vi i Sverige över att kossor på Mato Grosso ibland får ring i näsan. Det kanske gör ont?

Nu skall ni få ett riktigt bra, och billigt recept från en som varit med förr. Det heter ”Rostbiff” och är hur enkelt som helst att göra, jättegott och dessutom väldigt billigt om man ser till andelen högvärdigt protein.

1 kilo fransyska (kostar ca 55-75 kr/kilot)
Salt
Peppar

Gnid fransyskan in och utvändigt med salt och svartpeppar. Sätt ugnen på 125 grader, stick in en köttermometer (finns på ICA för ca 25 spänn) i den djupaste delen av köttet.
Placera köttbiten i en ugnssäker form, och skjut in i mitten av ugnen.

När köttet är 60°C ska det vara rosa. Prova att sticka i termometern på flera ställen i köttbiten när du tar ut den för att kontrollera att det är 60°C överallt. Det tar ca 1.5 till 2 timmar.

Häll över skyn i en kastrull och red med grädde, rött vin, kanske en buljongtärning och krydda efter smak.
Låt köttet bli minst ljummet innan du skär upp det. Servera med klyftpotatis (kom ihåg att salta efter ugnen för att behålla krispigheten!) eller potatisgratäng.

Lika gott till vardags som fest, och din lyckligvis köttätande flickvän kommer att älska dig. Du kommer att få the blowjob of your life.

Kommentarer på Studentmat: Rostbiff! (Eller myten om svenskt kötts förträfflighet)

 1. Besökare

  Slutsats? Käka grönsaker.

  • ozelot ozelot

   Boring.

 2. Tom Baker

  YES.
  Äntligen någon med lite kunskap om kött industrin. Bra inlägg, önskar bara att fler var lika upplysta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...