Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Studentmat: Rostbiff! (Eller myten om svenskt kötts förträfflighet)

2010-11-04 av ozelot

Kött är gott. Och inte alls särskilt dyrt, i alla fall om man tar sig lite tid, har ett minimum av kunskap och genomskådar myten bakom ICAs färdigförpackade biffar för 389 kr kilot. Och en gång för alla: Svenskt kött är inte bättre än utländskt, det är segt, livlöst, och dyrt.
För att få bra svenskt kött måste du gå till saluhallen, och då kostar det minst 6-700 kr kilot. Och då vet du ändå att restaurangerna redan tagit de allra bästa bitarna.

Nej tacka vet jag då föregångare som t.ex Polen. Föregångare på det sättet att det är utan tillsatser, lågintensivt och småskaligt med kor som äter gräs. Inget kraftfoder, det har inte bönderna råd med. Så fort jag ser polskt kött på Netto kastar jag mig över det.
Men alla har som sagt inte möjlighet att gå till exklusiva Netto, så ofta får det bli sydamerikanskt kött istället.
Det finns miljöargument där också, det verkar inte klokt att frakta kött tvärs över Atlanten säger du kanske. Skitsnack.
Det är jättebra.

Det är nämligen mycket bättre ur miljösynpunkt att köra storskalig frakt av fritt strövande pampaskossa, än att producera samma sak i Sverige, i lador som står uppvärmda halva delen av året. Du som tvivlar är välkommen att läsa denna rapporten.

Nu blir det ramaskri förstås, och någon erinrar sig kanske att brasilianska köttbönder tränger in på arealer som tidigare täckts av regnskog?
Jo, det är sant, men det finns idag ambitiösa program på hög politisk nivå som håller på att få bukt med detta. Och hey, vad tror ni sojan kommer ifrån?

En annan fördel med brasilianskt kött är att slaktdjuren får bli äldre än vad de blir i Sverige, där de stressväxer med hjälp av kraftfoder och slaktas redan innan de når målbrottet. I Brasilien tillsätts inget kraftfoder alls. Däremot upprörs vi i Sverige över att kossor på Mato Grosso ibland får ring i näsan. Det kanske gör ont?

Nu skall ni få ett riktigt bra, och billigt recept från en som varit med förr. Det heter ”Rostbiff” och är hur enkelt som helst att göra, jättegott och dessutom väldigt billigt om man ser till andelen högvärdigt protein.

1 kilo fransyska (kostar ca 55-75 kr/kilot)
Salt
Peppar

Gnid fransyskan in och utvändigt med salt och svartpeppar. Sätt ugnen på 125 grader, stick in en köttermometer (finns på ICA för ca 25 spänn) i den djupaste delen av köttet.
Placera köttbiten i en ugnssäker form, och skjut in i mitten av ugnen.

När köttet är 60°C ska det vara rosa. Prova att sticka i termometern på flera ställen i köttbiten när du tar ut den för att kontrollera att det är 60°C överallt. Det tar ca 1.5 till 2 timmar.

Häll över skyn i en kastrull och red med grädde, rött vin, kanske en buljongtärning och krydda efter smak.
Låt köttet bli minst ljummet innan du skär upp det. Servera med klyftpotatis (kom ihåg att salta efter ugnen för att behålla krispigheten!) eller potatisgratäng.

Lika gott till vardags som fest, och din lyckligvis köttätande flickvän kommer att älska dig. Du kommer att få the blowjob of your life.

Kommentarer på Studentmat: Rostbiff! (Eller myten om svenskt kötts förträfflighet)

 1. Besökare

  Slutsats? Käka grönsaker.

  • ozelot ozelot

   Boring.

 2. Tom Baker

  YES.
  Äntligen någon med lite kunskap om kött industrin. Bra inlägg, önskar bara att fler var lika upplysta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-12-08

  I tider som prånglar ut trista nyheter som kan göra den bäste uppgiven så uppstår  ljuset. I mörkret fladdrar alltid ett ljus. Våra brinnande hjärtan. Samtidigt som politiker verkar ha fått fnatt eller tvingas till dåliga beslut pga kompromisser och många svenskar känner sig så otrygga att de lägger…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...