Strömming kallas sedan 1500-talet genom ett kungligt dekret all sill öster om en tänkt linje mellan Kalmar och polska kusten. Strömmingen bedömdes tidigare vara artskild från sin västra släkting men räknas numera till samma art. Förekomsten av fysiologiska skillnader – västerhavssillen är t.ex något större – beror enligt känd expertis på att den lägre salthalten i Östersjön utsätter strömmingen för biologisk stress och den har följaktligen färre ryggkotor och lägre fetthalt än sillen.
Sedan 70-talet har den totala biomassan av Östersjöströmming minskat, dock ej påtagligt i andelen individer utan det är framför allt i storlek och lekvikt skillnaderna gör sig gällande. Likt många andra stressade arter uppvisar den också sk ”tusenbröderssyndrom” – det vill säga tidigarelagd könsmognad och minskad genomsnittsvikt.
Orsakerna till detta är omtvistat, men en teori är att minskningen beror på minskad förekomst av vedsubstanser i Östersjön till följd av förändrat skogsbruk och att flottningen upphört i de svenska älvarna (Fish, seabirds and trophic cascades in the Baltic Sea. Österblom m.fl. 2006).
Många av de fenoliska antioxidanterna i ved, inklusive lignin fungerar även som fytoöstrogener och därför kan processer som lek och yngelutveckling, där östrogener är inblandade, ha kommit i olag när vedsubstanshalterna minskade.
Strömming är en populär matfisk och har vid sidan av sillen traditionellt utgjort en viktig basföda för allmogen, och har lite oförtjänt därför kallats ”fattigmansmat”. Icke desto mindre är strömming och sill än idag jämförelsevis billig – 29 kr/kilot är inte ovanligt – och dessutom mycket näringsrik och god.
En rensad strömmingsflundra paneras med fördel i en blandning av ströbröd, salt och vetemjöl eftersom den utsatts för ett snabbt dopp i vispat ägg och steks därefter på tvenne sidor i en vanlig gjutjärnspanna då teflon dito är djefvulens påfund.
Den är sedan god att äta både varm tillsammans med potatismos, skirat smör eller spenat eller kall på en knäckebrödsmacka.
Veritabla skyttegravskrig uppstår ibland bland svear huruvida den med fördel avnjuts med lingonsylt eller inte, jag bekänner mig till den första skolan och då givetvis rårörd.
Om man inte orkar köpa och tillaga strömmingen själv är ett fullt acceptabelt alternativ att bege sig till Strömmingsluckan, som nu dessutom har ett specialerbjudande på en gott och närande skrovmål, närmare bestämt 35 kr för ett värdebevis på 70 kr.
Här är övriga erbjudanden:
Stekt strömming med mos & lingon 50 kr
Luckans strömming med mos & lingon 60 kr
-Strömming med dijon & pepparrotscréme emellan
Strömming på knäcke med gräddfil & rödlök 40 kr
Havets wallenbergare 65 kronor
-Serveras med mos och dansk remoulade
Champis, Loka Citron, Vichy, Lättöl & Sockerdricka 10 kr st
Strömmingsluckan öppettider
Måndag – Fredag 11.00-15.00
Lördag 12.00-16.00
Magasinsgatan 17 (Vid da Matteo/Prickig katt)