Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

En råbiff i Göteborg: Var hittar du den?

2010-11-23 av ozelot

Kanske beror det på att det var fullmåne i helgen, men någonstans natten mot måndagen föddes tankarna på en riktigt god råbiff. Diskussionen fortsatte på det sociala nätverket och det gladde mig att den livsförnekande vegantrenden äntligen tycks passerat sitt bäst före datum till förmån för en mer sund och lite mindre socialistisk inställning till mat.

Hur en råbiff skall ätas rätt uppstår ofta gärna livliga diskussioner om, men klassiska tillbehör som går igen är den råa äggulan, rödlök och kapris men även fransk senap och pepparrot kan vara gott till.
En försvenskad variant serveras med kalixrom men blir nästan för mycket av det goda och att servera råstekt potatis till eller – än värre – pommes frites tycker jag personligen är lite vulgärt.
Råbiff serveras ju som traditionellt som förrätt eller enklare huvudrätt och syftet är ju inte att bli proppmätt av den – vilket numer tycks vara det enda sättet att få braksvenne att investera den där extra hundringen i dräglig människoföda.

En råbiff – eller Biff Tartar – som är det internationellt mer gångbara namnet sägs komma från tatarerna som enligt förvarade köttet under sadeln för att det skulle nötas riktigt mört.
Det är ju lite overkill och förmodligen inte ens ett dugg sant och du kan be köttdisken mala köttet precis så där fint som just du vill ha det. Man kan välja att mala det både en eller två gånger beroende på vilket tuggmotstånd man föredrar, och råvaran skall vara kalv,- eller nötinnanlår och allra helst det förra.
På en del krogar serveras mald oxfilé och det tycker är onödigt dyrt och dessutom rätt smaklöst.
Som att äta barnmat för tusen kronor kilot.

Här är några ställen som serverar råbiff i stan, på lite olika sätt:
Casa Nostra på hörnet Nordenskiöldsgatan/Vegagatan serverar en råbiff med lite italiensk touch. Det innebär ett obligatoriskt byrackestänk av fin olivolja och en lätt kyss av citronskal. Serveras med sardeller och persilja utöver de vanliga tillbehören. Kostar 255 kr.

Manfreds Brasserie brukar kunna gå att lita på i de här sammanhangen med sin tonvikt på centraleuropeiskt kök med rejäl grenförstärkning. De har också ett riktigt prisvärt alternativ för den som är nyfiken på denna sägenomspunna rätt men inte känner sig manad att åka ut till någon djurpark för att såga till sig ett koben.
Biff Tartar lovar här råbiff på kontinentalt vis och jag tror dem.
För 95 eller 125 kr får man en smakprov på denna anrättning och jag gissar att de olika priserna antingen signalerar portionsstorlek eller kvällspriser?
För den futtiga hundringen är det väl inte så mycket att fundera över? Ligger på Nordenskiöldsgatan i hjärtat av Linnéstaden.

Restaurang Kometen har höjt svansföringen nu sedan Leif Mannerström tog över rodret. Det gäller naturligtvis även priserna, och menyn avslöjar inte så mycket mer. Här serveras råbiffen med kalixrom och jag kan intyga att det är riktigt riktigt gott.
Blandad råbiff toppad med löjrom från Kalix 265:
– alltså. Fast när bordskamratens tallrik kommer in med en wienerschnitzel stor som ett dasslock kommer du sitta där och peta bland dina romkorn och gräma dig en aning. Om du nu inte slår till på båda två alltså..

Andra restauranger med råbiff på menyn är Brasserie Lipp (som jag hört goda omdömen om) som serverar alla de klassiska tillbehören för 165 kr. Därtill Pommes frites.
Ritz har det trevliga alternativet att man själv kan välja tillbehör, därtill också storlek (och pris) på anrättningen. Råbiffen mals på oxfilé. Allt emellan 125 kr för ett smakprov till 3-400 beroende på tillbehör.

Till råbiff avnjuts med fördel öl, gärna t.ex en Leffe Brune. Snapsen gör också gott för matsmältningen.

Kommentarer på En råbiff i Göteborg: Var hittar du den?

  1. Peter

    Har inte Stearin en råbiff som gör CRB hård i kalsongen?

  2. ozelot ozelot

    Den fanns länge på menyn, försvann ett tag vad jag vet men är nu tillbaka på menyn ser jag.

    http://www.restaurangstearin.se/meny_mat.html

    Stearins hyllade råbiff
    Gulbeta, gräslök, dijonsenap, kapris
    125:-

    Om något gör CRB hård i kalsongen numer är den säkert helt ok..

  3. Mackan

    Stearins råbiff är klart värd, CRB oavsett. Åt den förra veckan och ryser fortfarande av välbehag vid tanken.

  4. Rover

    Stans bästa hittar man på Rover! 139kr serveras med god klyftpotatis och knäckebröd.

  5. Per

    Har faktiskt mumsat i mig råbiff två dagar i rad i helgen som just tog slut.

    Stearins råbiff var väldigt god. välj dock den lite större portionen så det mättar.

    Casa Nostras citronkyssta råbiff var även den delikat.

    Nästa helg blir det Kometens 🙂

  6. drtfhsf

    peacock hade en asiatisk variant

    • En annan osvensk variant lär finnas på Storans nya svennedagis: Råbiff med Wasabi.
      Svenne icke köpa.

  7. Per

    Bon har en trevlig råbiff också märkte jag förra veckan. Fantastiskt gott och såsen som kom med rätten var även den inte att förakta.

  8. Miriam Patel

    Men oj..hur har ni missat!?
    Bon..bon…bon..kära vänner har en alldeles utsökt Råbiff om 2 storlekar som får en att vilja gå tillbaka som ett barn till Liseberg.
    Bonus.. är tillbehöret utöver det sedvanliga som de erbjuder,
    det gör det lite extra göttigt! 🙂

  9. Madelene

    Råbiff-fantasten i mig rekomenderar Stearin som bästa. Största fördelen är att köttet är hackat, inte finmalet. Andra postitva saker såsom uppläggning och tillbehör blir parenteser i sammanhanget.
    Även ölrepubliken har en bra, klassisk råbiff. Fördelar där är priset och urvalet av öl som finns att välja mellan.

  10. rip casa nostra

    casa nostra finns väl inte ens kvar längre? sen ett år typ? eller?

    annars är ovannämnda bon att rekommendera!

    kan tänka mig att nyöppnade levantine håller god klass också (något som bör vara en självklarhet då man profilerar sig som klassisk fransk bistro…).

  11. pelle

    manfreds brasseri bästa råbiffen i stan

    • pelle

      Biff Tartar 115:-/185:-
      Råbiff på kontinentalt vis
      Rive Barbera D´Asti 80:-gl.

  12. Anonym

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2018-10-16

The Cult of Boydah släpper en skiva ‘Electrical Youth‘, den 10 november och spelar då på Bengans. Skivan är inspelad i en stuga i Härryda. En stuga i skogen eller vid en åker brukar va bästa inspelningsplats. The Cult of Boydah är följande: Zack Thoresson (Sång, flöjt, Gitarr, Orgel) Linnea…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2018-10-14

Bakom tidens åsar ligger det förflutna som en mäktig dimbank   Jag är glad att jag var ung på 70 och 80-talet Först Zappa och hippiedrömmen med stark och fungerande socialdemokrati i Sverige Sen 80-talet med roliga universitetsstudier, syndikalism och drösen med svenska spännande band 90-talet hade en bra engelsk…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-10-03

Det finns en mening Någon lyfter din börda Allt är här Nära, men ändå så långt borta Som solens strålar över det gåtfulla Pompeijis ruiner   Andreas min svarte broder Gå stolt som du alltid gör   Jag har ett nytt namn på min älskling Ulligulli   Bengt-Ove Gabadin Den…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2018-10-08

Jag var på Beatles-jubileet som firade 51 år av Sgt Pepper-skivan på Stadsteaterns stora scen. En fullsatt salong. Anne-Lie Ryde var artisten som talade om hur hon upplevde The Beatles. Jag mindes då när jag hörde dem första gången i radion – 64. De gjorde en cover på A taste…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-10-16

Teckning: superfreakbaba Vad kan man göra en varm söndagseftermiddag i oktober? Man kan gå och lyssna på bra Jazz på Klubb impuls på Frilagret. Första akten var Signe Dahlgreen solo på tenor och altsax. Hon inleder med att spela enbart på tenorsaxens ”nacke” där munstycket sitter. Ett spännande grepp att…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2018-04-09

vi vann jag och uli lillhagen jämnad med marken ett liv i skräck ettliv utan hopp ett liv utan nåd ett liv i gemenskap med andralikadana så fusk tortyren jag skrattar rakt i ansiktet döden tarjaghellre än det för vi vann jag och uli vi vann

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...