Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Ny salsaklubb bortom radarn: Club Havanna på Nef

2010-11-23 av ozelot

Nu dammar Nefertiti av sin traditionella salsaklubb på torsdagar och jag passar på att damma av min text. För det tillhör inte vanligheterna att jag går på salsaklubbar och jag lär väl inte göra det på Nefertiti heller:

Det finns många tilldragelser i nöjeslivet som sällan får plats på den vanliga så kallade ”klubbkartan”. Ty definitionen ”klubb” sviktar ofta och är inte alls längre det det en gång var – men ett tämligen tafatt försök att definiera klubbkulturens uppgång och fall med hjälp av sociologiska analysverktyg står inte på agendan här.

Jag nöjer mig med att säga att en klubb i någon traditionell mening inbegriper ett mer eller mindre löst sammanhållet nätverk med ett starkt gemensamt intresse som med hjälp av informella kommunikationsverktyg samlas och festar ihop.

En sådant informellt nätverk som oftast duckar obemärkt under den samtida nöjesbevakningens limbo är salsakulturen, och jag brakade rakt in i den igår och rev med mig både ribban och ställningen och kraschade rakt ned i Oskarsleden.

Det finns några inofficiella regler som gäller på salsakvällar.
Den första är nog att fullast vinner inte. Full går bort, så länge du inte dansar fruktansvärt bra eller är fruktansvärt snygg.
Det handlar om dansen.
Det hela är mycket demokratiskt upplagt.
De som regerar salsahimlen i Göteborg, Sverige Världen är kubanska män.

Det finns ca 30 stycken i Göteborg och alla salsadansandesvimmande kvinnor vill dansa med dem.
De må vara halta och lytta, de må vara krumma och korpulenta.
Men på en Salsakväll på Henriksberg är de kungar, rör sig mellan borden med magar som välter ut caipirinhas, men kvinnor FÖLJER dem vart de än går.

”Hej, vill du dansa?”

De vet sin särart, och vet att hushålla med den. För att dansa med en kuban är tydligen något alldeles extra har jag fått höra.
Helst direkt från båten.
Något förment rasistiskt är det över det hela, men jag säger inte mot.
Kubaner är bäst.

Kubaner har det i blodet. Kubanska män.
Med kagge, ibland. Det må vara hänt. Kubansk salsa handlar inte bara om höftrotationer och sex. Det handlar ibland om att berätta vem man själv är, genom dans.

Sedan finns det en hierarki: Först kommer KUBANER, sedan kommer sydamerikaner, sedan kommer folk med det omisskännliga tecknet av en liten svetthanduk i bakfickan, vilket signalerar salsakunskap i paritet med en högrosa fläck på en trutnäbb som är måsarnas motsvarighet till McDonalds.

Jag ångrar bittert att jag inte deltog mer i de få timmar i gymnastiken som handlade om dans. Vi dansade trojka och sedan var det andra frivilligt.
Jag har aldrig känt mig mer vit än jag gör denna kväll.

Men samtidigt gillar jag det. Det ÄR KLUBB. På riktigt, och inga nöjesguidar har någonting att säga till om. Där står Christian Azar, Sveriges yngsta professor och han får dansa. Inte jag.
Och ändå är han bara tredjesorteringen av dansörer som lystna fruntimmer vill dansa med.

Jag har förstått det som såhär: Rio-Rio hatar salsaklubbarna, ur företagsekonomisk mening, även om de startade en lavin de inte ville ta ansvar för.
Folk råkade gilla salsa. Men de köper inte så mycket.

Henriksberg har grytvantar när de tar i den heta skålen.
För faktum är att i alla ”klubbar” i hela Göteborg är det Mammon som regerar, och de som levererar mammon är lönstinna svennar som köper många öl för att våga dansa.

Salsafolket köper kanske högst två drinkar under en kväll. Att vara full går bort. Dansen är i centrum.

Jag kan inte annat att gilla det, trots min nedrivda ribba så gillar jag när jag möter något jag inte kan. Tycker att det är helt storslaget med 100 kvinnor som förföljer kanske tio män för att de kan dansa bra, och ingenting mer.
Pardans är The New Shit. Så jävla coolt.

Att vara på någon av de här kvällarna är, oavsett socialantropologiska glasögon, att tappa glasögonen en smula.
Det är upp-och-ned-vända världen.
Männen är kungar på dansgolvet: Högst upp står fattiga kubaner i exil och längst ned i hierarkin står jag.

Jag gillar det.
(Jag får väl lära mig)


Yassell Lopez Rodriguez
(CUBA) är professionell dansare och lärare. Yassell värmer upp golvet för er som vill repetera grunder och senare på kvällen bjuds det på show.

Dj La Gallina varvar den senaste kubanska salsan med annan salsa, reggaeton, merengue, zouk och bachata.

Club Havanna @ Nefertiti
Torsdag 16 december 20-01
Inträde: 80:-

Kommentarer på Ny salsaklubb bortom radarn: Club Havanna på Nef

Pingbacks på Ny salsaklubb bortom radarn: Club Havanna på Nef

  1. Pingback: Från Bollywood till Jitterbug – alla ska dansa « Göteborg Nonstop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...