Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Nu tar vi Styrbord babord: Tillståndsmyndighetens kristna korståg

2010-12-22 av ozelot

Det blir allt mer tydligt. Tillståndsmyndigheten i Göteborg har en outtalad agenda att ödelägga allt roligt i nöjesgöteborg. För trots att hela övriga Sverige verkar i en riktning att avskaffa de byråkratiska regler som idag finns tycks Göteborgs tillståndsmyndighet vara ute på ett privat korståg för att hindra folk att dricka sprit överhuvudtaget ute på stans etablissemang.

Jag vet anställda på väl inarbetade krogar med seriös ledning som har fått sluta pga av stress över tillståndsmyndighetens trakasserier. En enda krossad flaska så är det klippt, en enda full person och alla försök till förbättringar är förgäves. En enda missad faktura.
Jag har förståelse för att det måste finnas regler, och att regler skall följas.
Men folk jobbar inte särskilt bra med en pistolmynning riktad mot pannan.

Både Ritz och Pustervik har haft stiletten mot strupen. Det är ju inte direkt några lönnkrogar med svartsprit.
Och det är ju inte så att besluten haglar över de ställen som faktiskt uppenbart missköter sig, där bartendrarna dricker sprit under arbetstid och säljer alkohol med öppen kassalåda.
De är små och obetydliga ofta.
Tillståndsmyndigheten är ute efter troféer. Som ger maximal mediebevakning.

Sjuttio personer som stormar in i en lokal samtidigt. Ni skall inte tro att ni är något.
Nu stänger vi Styrbord babord också. Fucking hipsters, klipp er och skaffa ett annat jobb.
Dricka och ha roligt skall man inte få göra, i dessa tjänstemäns värld. Det får man åka utomlands för att göra.

Nyligen slog Tillståndsmyndigheten till mot Styrbord Babord.
Stället hade bland annat en skatt som var inbetald för sent, dock betald. Jag skall inte uttala mig för mycket om detta, då jag inte har sett alla papper men de jag sett tyder på att försummelserna är rätt bagatellartade.
Finns de några andra myndigheter i Sverige som stänger ner ett företag för att någon varit sen in med skatten? För att någon i styrelsen pga skilsmässa t.ex råkar ha fått privata skulder som inte har något med den professionella verksamheten att göra?
Då kan vi lika gärna stänga ned hela byggsektorn. Stäng dem bara. Stäng Skanska och NCC och skicka hem folk.

Myndigheten slog som sagt var till mot Styrbord Babord.
Det tyngst vägande skälet var att stället inte erbjöd ett tillräckligt varierat matutbud.
Herregud. Matutbud.
Tror man 2010 att folk går på nattklubb för att käka kåldolmar? Det är rätt svårt att kränga mat mellan 22 och 05 och det borde man väl inse från politiskt håll?

Och ja, jag vet att det är en lagstiftning från 1994 som har bestämt detta.
Men det är tjänstemännen på Göteborgs tillståndsmydighet som bestämmer exakt hur anala vill vara.
Trots att moderniseringen av lagstiftning är på väg, trots att vi troligen får sänkt krogmoms till 12% verkar tillståndsmyndigheten bestämt sig för att starta en privatarmé som slår till mot allt, och helst skall det ske innan nyår då vi får nya politiker i kommunen, och nya tjänstemän.
Man vill så att säga sätta sin stämpel.
Anal intruder sequel 70.000.

I verksamheter med utskänkningstillstånd får inte uppenbart berusade människor befinna sig. Då kan nämligen tillståndet ryka.
Om någon smugglat ut en Carlsberg i en handväska kan tillståndet ryka. Om någon haft med sig en öl in på toaletten eller i rökrummet, eller gud förbjude, att någon har råkat få lite för många öl innanför västen.

Herregud. Vi har inte förbjud mot alkoholförtäring i det här landet. Det har vi faktiskt inte. Folk gillar att dricka.
Klart att krogar vill sälja öl. Klart att folk inte beställer kåldolmar på en nattklubb. De vill ha roligt.
Supa, dansa och hångla.
Dylikt finns inte i dessa grå tjänstemäns värld. Ni får åka någon annanstans för tockent.

Jag fick ett mejl från en insatt i härvan kring Styrbord babord, och jag citerar det nedan. Så får ni själva bilda er en uppfattning.


”Skattefrågan har blivit uppförstorad, jag var på kontoret och kollade och det handlade om en skatt som var betald för sent. Men notera, det var betald! Så hur de har valt att vinkla det där vet jag inte, och vill helst inte kommentera heller då jag är väldigt dåligt insatt i hur det funkar om man skulle betala något för sent och konsekvenserna av detta. Vi har advokater som sköter det där, och de är rätt säkra på att vi kommer vinna tillbaka rättigheterna eftersom vi har bevis på att XX gång på gång försökt kontakta dom med exempel och frågor på hur man ska kunna sköta Styrbord bättre, och inte har fått något svar.

Den fulla personen handlar om en (1) full person de noterade när de var där på besök, som sedan blev utslängd såklart. Anledningen till att han inte blev utslängd innan de hann säga till var för hela personalens uppmärksamhet såklart blev riktad mot att myndigheterna var på plats.
Finns rapporter från det här tillfället också, där det är noterat att tillståndsenheten betedde sig hotfull och otrevligt mot vakterna”

På en rad punkter har Styrbord babord ansträngt sig för att åtgärda de skäl som Tillståndsmyndigheten fört fram. Till exempel har man anställt en kock och kommer att servera mat onsdag-lördag från januari.
Man försöker stoppa 20-åriga tjejer på väg in på toa med ölen, och som inte gärna vill lämna den i baren mot att den garanterat försvinner alternativ blir spetsade med någon trevlig ”våldtäktsdrog”. Man försöker undvika att folk är tokfulla.
Men det är ju inte så jävla lätt alltid. Det vet alla som varit på en nattklubb.
Jag tar själv med ölen in på toa om jag kan och kommer undan med det. Det händer t.om att jag blir packad.
Så stäng ned stället. Och gör tjugo unga personer arbetslösa.

Man tar sig för pannan. Och hoppas att 2011 blir bättre.
2010 var året då gratisöl i klädaffärer var det tuffaste man kunde göra. Eller fester med medlemslistor i cykelkällare. Vakna upp, innan det är för sent.

Kommentarer på Nu tar vi Styrbord babord: Tillståndsmyndighetens kristna korståg

 1. erik

  Ja det är lite konstigt att man som krögare är mindre rädd när Hells Angels knackar på dörren än när tillståndsmyndigheten gör det…

 2. elmer

  styrbord babord, kör loss med svartklubbarna igen. jämför sprittillstånden och öppetttiderna jämfört med för 20-25 år sen.. då hade EN krog tillstånd till 0200 på vardagar, Alice inn.. ett riktigt höjdarställe på avenyn. Styrbord Babord sköts väl av ett gäng tomtar dock med massa cash under bordet..

 3. Göteborg är den sista Sovjetrepubliken, här får man inte ens anordna en Beer & Whiskey Festival. Det har gått bra i Stockholm i snart 20 år. http://www.schnille.se/2010/12/goteborg-beer-whisky-festival-2011.html

 4. Bitter

  det här var ett otroligt vinklat inlägg. riktigt kasst faktiskt.
  något korståg finns det inte mot alkohol i göteborg. tvärtom så finns det flera gånger fler ställen med alkoholtillstånd idag än för bara 10-20 år sen.
  det finns idag mer än 600 ställen som har rätt att servera alkohol. (http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.107036-utredare-vill-ha-krogkorkort)
  22 krogar fick indraget tillstånd i fjol.
  Det innebär att mindre än 4 procent av tillstånden återkallades.
  Tillstånden blir alltså FLER och endast ett fåtal procent blir återkallade…
  HUR kan man tolka det som att ”tillståndsmyndighet är ute på ett privat korståg för att hindra folk att dricka sprit överhuvudtaget ute på stans etablissemang.”

  • ozelot ozelot

   Som jag svarade innan, ja det finns säkert 600 ställen med alkoholtillstånd. Massa pizzerior i Mölndal och Västra Frölunda t.ex. Tror du tillståndsmyndigheten slår till där?
   Jag har på fötterna, jag har talat med massa krögare om detta, och då talar jag kanske mest om ”nöjessegmentet”, inte pizzerior i Västra Frölunda.

 5. Går det inte ha kul utan alkohol? T.ex. ha spelkvällar, där spelar Twister?

 6. Ahnberg jr

  Vad har kristna att göra med detta? Jävla kuksugare.

  • ozelot ozelot

   Korståg är per automatik kristna. Jag själv är rätt okristlig.

   Kuksugare? Varför nedvärderar du homosexuella och kvinnor?

 7. Rikard

  Hej!

  Inte för att Pustervik är en lönnkrog men de var bristfälliga i bokföringen, gjorde så att kunder inte kunde få kvitton och hade för få ordningsvakter. Anledningen varför jag betalar mer än 50 spänn för en öl är för att jag just skall kunna få ett kvitto och veta att det finns en vakt som tar hand om saker om något skulle gå åt helvete. Det finns rätt mycket som skall klaffa som du som vanliga besökare nog inte tänker på.

  Jag misstänker att hela ditt inlägg är skrivet i stundens och frustrationen hetta, annars hade du nog inte varit så okonstruktiv som du framställer dig själv som. För efter att ha skalat bort alla känsloargument finns bara anekdotiska bevis och ett citerat anonymt email kvar. Ja, SB har misskött sig men är även på bättringsväg. Då de överklagat har de ju tre månader på sig att bevisa sin oskuld = all good.

  Det är inte jättesvårt för en krog att sköta sig, 96% gör ju ett utmärkt jobb enligt tidigare kommentarer, och det är synd att det verkar vara först när det närmar sig din egna intressesfär som du faktiskt tar upp debatten. Jag hade gärna sett att du skrev ett till inlägg där du lyfter upp debatten till något mer sakligt som gäller hela Göteborg och synen på alkohol.

  Jag gillar mat förresten, hade gärna välkomnat en större fusion mellan klubb och restaurang och tror att kåldolmar på krogen hade varit ett grymt fyllesnack!

  • Rikard: Jag har ingen aning om hur Pustervik skötte sin bokföring och jag vet inte om du har det heller. Men jag vidarebefordrar gärna ditt inlägg till chefen där så får vi se om hon behagar kommentera det.
   Dock har jag aldrig någonsin erfarit att jag inte fått kvitto där någonsin, och har knappt sett enda bråk någonsin varför jag inte upplevt behovet av ordningsvakter som skriande.

   Personen jag citerar är inte på något sätt anonym, dock valde jag i det här fallet att inte skriva ut namnet.

   Det vore intressant att veta vem du är och med vilken kunskap du yttrar dig eftersom du diskvalificerar mina argument som känslomässiga.
   Som den vane läsaren av Göteborg nonstop du säkert är vet du ju också att just denna fråga har dryftats ett otal tillfällen, från olika håll.

   Att många krögare inom nöjessegmentet upplever frustration med tillståndsmyndigheten är definitivt ingen överdrift, att jag sedan själv upplever alkohollagen som hycklande är en annan sak.

   Som sagt, när du uppger vem du är och vilken bakgrund du har så återkommer jag gärna til dina spörsmål.

 8. Rikard (en annan, och bättre)

  Andra Rikard: Om du har betalt mer än 50 spänn för en öl så är det ju definitivt inte på Pustervik du varit.

 9. Anette Silvander verkar vara ett rekorderligt fruntimmer som tycks besatt av att sätta dit krogarna.

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.401970-pustervik-kampade-for-tillstandet

  Samtidigt är hon vän med Scandinaviumpubens ägare och har inte gjort en inspektion där på flera år, trots att den puben knappast kan sägas leva upp till varierat matutbud.

 10. Anette Silvander verkar vara ett rekorderligt fruntimmer som tycks besatt av att sätta dit krogarna.

  http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.401970-pustervik-kampade-for-tillstandet

  Samtidigt är hon vän med Scandinaviumpubens ägare och har inte gjort en inspektion där på flera år, trots att den puben knappast kan sägas leva upp till varierat matutbud.

  http://svtplay.se/mobil/v/2222143/vastnytt/vastnytt_-_scandinavium_-_en_av_de_stora_krogarna

 11. Rikard

  Hej igen

  Min bakgrund i relation till det här är att jag inte själv är krögare men har många bekanta i branschen, allt från garderobiärer till ägare samt att en av mina bättre vänner både byggde och drev en av de mest lyckade klubbarna i Malmö för några år sedan. Har dessutom flera års arrangemangserfarenhet, inte bara i krogmiljö.

  I länken du anger till GP om Pustervik så nämns det i tredje stycken om bristfällig bokföring (vilket kan vara ett så allvarligt brott att du hamnar i fängelse), saknade kvitton och vakter. Kvitto är ju tokviktigt och en del av konsumentsköpslagen. Ditt upplevda behov av vakter är tyvärr inte relevant i relation till verkligheten, det finns en anledning varför de är där och det är även en service du och jag betalar för då vi vill ha kul med andra ute oavsett vilken krog man är på. Jag personligen hade aldrig velat gå på en krog som haft för få vakter.

  Jag tror mitt tidigare inlägg kanske var lite väl hårt, egentligen är jag på din sida – jag gillar också att gå ut och allt vad det innebär. Anledningen varför jag förpassar dina argument som känslomässiga är att jag inte tror att ditt inlägg på något sätt gynnar SB eller valfritt annat ställe vars tillstånd ligger illa till. Det finns ingen agenda, det finns ett jobb att sköta och folk som inte kan följa regler trots att de åtagit sig dem – tyvärr är det inte mer avancerat än så. Det finns ingen parameter där man mäter hur många hipsters som blir upprörda när tillståndsmyndigheten agerar, de kollar endast om folk sköter det de påstår att de gör.

  Jag förväntar mig att tillståndsmyndigheten granskans, precis som de granskar krogarna, men att jämföra en fullt legitim granskning av en krog med ett privat korståg uppfattar jag bara som meningslöst och tafatt – framförallt är det inget argument som biter på motståndarsidan. Det var ungefär där jag hellre hade sett att du lyft dialogen, gjort den saklig och tagit debatten i ett större forum där du kan göra skillnad.

  Rikard den bättre: Hm, vill minnas att det finns något i kylarna men jag kan ju ha fel, länge sedan jag var på Pustervik, men standardöl (Carlsberg, Spendrus etc) på tapp är ofta lite för tråkigt IMHO.

  • Rikard: Du verkar inte veta vad du pratar om överhuvudtagtet och du felläser min artikel. Pratar om du gillar att gå ut och verkar inte ha någon aning om hu krog r det är på Pustervik.,

   Det finns ordningsvakter på Pustervik, vilket inte är ett generellt krav för att servera alkohol, däremot är det knutet till öppettider osv. Igår t.om på en måndag och jag har aldrig ifrågasatt att man skall kunna få kvitto, har aldrig heller upplevt att jag skall ha förvägrats det hur många gånger jag än irriterats över den skrynkliga lappen. Problemet har inte varit av den arten på Pustervik, det kan jag personligen gå i god för. Har någon inte fått ett kvitto en gång? Har DJ:n fått en gratisöl utan att det sa pling? Har en amerikansk rockstjärna druckit en öl i logen? Har kvittoapparaten strejkat någon gång?

   Tja kanske det.
   Du pratar om Malmö. Malmö har inget med saken att göra, jag talar om Göteborgs tillståndsmyndighet som verkar ha fått spader och vill statuera exempel efter exempel i något slags personligt korståg eftersom de ändå vet att de förmodligen blir andra bullar efter nyår.

   Jag har också anordnat klubbar, t.om på Pustervik, och känner flertalet andra arrangörer och ägare personligen. Tackar som frågar.

   Du vet helt enkelt inte vad du pratar om. Det är fullt legitimt att göra granskningar, men jag har för mig att de t.om var ute på nyårsafton förra året och klagade på glaskross.. Herregud, då har man missuppfattat sitt uppdrag.

   Jag skriver precis hur jag vill, vill du eller någon annan själv göra en ”objektiv granskning” så gör det, så skall jag se till att publicera den, under pseudonym om så önskas mot att jag får veta det riktiga namnet i mejl.

   Mejla den till info@goteborgnonstop.se

 12. Chris

  Varför är det så förtvivlat krångligt för just restaurangföretagare att följa lagar och regler, betala riktiga löner och sånt när det går hyfsat bra i de flesta andra branscher? För mig utan insyn är det ett mysterium.
  för 42 minuter sedan · Gilla

  • Jag tror att det är så förtvivlat svårt eftersom folk faktisk är puckon och är ännu mer puckon när de blir fulla, vilket så att säga restaurangägarna får ta ansvar för. De tvingas då anställa massa ordningsvakter för att hålla …reda på alla puckon och betala detta med futtiga storstark som helst inte får kosta mer än 29 kr eftersom puckon gillar billig öl och vill kunna ha råd att köpa många fler av den sorten.

   Således måste restaurangägare sälja många FLER av dessa billiga öl för att ha råd att ge sina anställda riktig lön, med resultat att puckon blir riktigt fulla, tar med ölen in på toa eller rent av tappar dem vilket gör att lokalen är ”stökig” om inte ordningsvakterna hunnit slänga ut vederbörande fulla puckon.

   Lösningen är naturligtvis att ölen skall kosta sextio spänn och alla barer skall ha garderobstvång och att garderobsverksamheten outsourcas till konsulterande vaktbolag. Visst är scenariot lockande?
   *dreglar*

 13. Rikard

  Hej igen

  First off, jag är inte ute efter pajkastning och tänker hålla mig så kort det går. I mitt huvud är vi på samma sida, bara att vi har helt olika synsätt på samma situation. Det är ytterst sällan jag ger mig in i debatter med folk på internet, framförallt då jag faktiskt har lyxen att kunna agera helt inkognito (förutom IPnummret då som jag gissar iåfs är dynamiskt då jag sitter med dongel atm) vilket är fusk jämfört med dig som tyvärr måste stå som ansvarig utgivare. Nu till dina svar:

  Well, du bad om min bakgrund och jag svarade. Oavsett vart jag känner folk (har bland annat bott mer än 20 år i Göteborg, det borde räknas) så anser jag ha nog med insyn att uttala mig om det här.

  Mitt problem med din artikel är att den i mina ögon osar frustration, okunskap samt en ovilja att förstå att andra människor inte ser på situationen på samma sätt som du. Detta i kombination med att du godtyckligt verkar godkänna flertalet avvikelser en krog gör, för att det verka passa dig bättre, än att hålla sig inom ett regelverk de åttagit sig att följa får mig som principiellt sympatiserar med dig att verka löjlig och omogen. Jag saknar nog ännu kortare sagt mer självkritik och reflektion från din sida, jag kommenterar för att du berör – inte för att jag vill sätta dit dig.

  Det är oklart för mig vad orden ”Du vet helt enkelt inte vad du pratar om” skall bevisa i relation till allt det här, det är ju inte så att dina åsikter valideras bara för att du försöker ogiltligförklara mina om du nu tänkte så.

  Angående kommentaren du ger till Chris så tror jag det finns betydligt fler sätt tjäna pengar än IKEAmetoden med att sälja så mycket som möjligt.

  • Rikard: ”osar frustration, okunskap samt en ovilja att förstå att andra människor inte ser på situationen på samma sätt som du.”
   Jag välkomnar ju t.om debatten och erbjuder dig att på bästa sändningsplats erbjuda dig möjlighet att redogöra för din syn på saken? Det betyder naturligtvis inte att jag inte kommer hudflänga den om jag tycker att de är dåliga..

   Godkänna avvikelser som krogar gör? Tja, krögare och anställda är naturligvis människor och det är väl klart att folk kan göra misstag. Dessutom agerar de i ett segment som per automatik lockar till sig fulla människor och faktiskt lever på folk blir fulla. Så är det och thats that.
   Om inte misstagen är systematiska eller ens avsiktliga från personalens sida, typ som att någon full person blir stökig eller att någon nyanställd glömt att göra dagsavslut, ja då tycker jag att jag kan godkänna avvikelser som krogar ibland gör sig skyldig till.

   För att återgå till liknelsen med byggen: Om ägaren till ett bygge skaffat sig personliga skulder, någon använt en firmabil och felparkerat den, eller att någon rivit av en elledning med en grävskopa, rusar då myndigheterna in och tar ifrån alla snickarna hammaren?

   Till saken hör att Restaurang och krognäringen fortfarande omgärdas av massa kristen dubbelmoral som förmodligen går tillbaka till Brattsystemets tid. Det är klart att det förekommer oegentligheter där också men det finns ingen annan näring som utlöser löpsedlar bara för att några sketna tjänstehjon rusar in och pekar på ett uteblivet kvitto eller krossat glas.

   Jag vet inte på vilket sätt dina åsikter skulle invalidera mina, det verkar mest som du läst några förvirrade löpsedlar och ”tycker rätt skall vara rätt”.

   Bara för att, skall jag i dagarna publicera ett utdrag av det här ärendet, svart på vitt.

   Kan du rekommendera några bra krogar som inte agerar enligt IKEA-metoden?
   28+?

 14. Rikard

  Ja, folk är folk. I Pusterviks fall var det ju systematiskt: du vet när du inte sköter din bokföring, du vet när du har för lite vakter etc. Eller någon ansvarig bör iaf ha vetat det, annars är det ju ännu värre.

  Nej, det är i yttest få andra branscher lika drastiska åtgärder sker – det bör ju dock tas in i beräkningen att alkohol och dess konsekvenser är betydligt kostsamma för samhället, såldes är ju 4% näringsförbud är extremt låg siffra för en högriskbransch.

  Det finns nog lika många sätt att tjäna pengar på krogar som det finns krogar. Mat, underhållning, pressa marginaler eller whatever – att bara vara ett offer för omständigheter är aldrig en ursäkt.

  Jag välkomnar din kommande artikel.

  • Angående Pustervik, vet du något mer om ärendet än det som du kunnat läsa i tidningar på nätet och då enbart baserade på tillståndsmyndigheten aka Annelie Silvanders egna utsagor? Eftersom det ligger i sakens natur krögare eller ledning sällan i egen sak vill uttala sig av rädsla för repressalier, utan då kanske istället gör det genom, tja, låt oss säga undertecknad?
   Nej det gör du inte och det har vi redan fastslagit.

   ”Det finns nog lika många sätt att tjäna pengar på krogar som det finns krogar. Mat, underhållning, pressa marginaler eller whatever – att bara vara ett offer för omständigheter är aldrig en ursäkt.”

   Tja, Styrbord Babord och Pusterviksbaren – och Pusterviksteatern – torde ju vara alldeles utmärkta exempel på detta..
   Konserter flera dagar i veckan, luncher, fritt internet, teater, föreläsningar, nattklubbar..
   Ny a la carte meny ons-fre och nyanställd kock i det andra, nattklubbar minst två dagar i veckan mitt i vintern (Styrbord är ju egentligen mer lämpad åt sommarverksamhet) och nytt folk som verkligen brinner för att hitta på roliga saker som folk vill gå på.
   Låt dem få chansen liksom?

   Jodå artikeln kommer.

  • c5h, underbara bidler.Wadstena antik, de4r har jag varit en ge5ng och gjorde underbara fynd :-)De hade de5 fe5tt hem en massa spe4nnande grejer fre5n en gammal nedlagd plantskola/handelstre4dge5rd.Ska visa ne5gra av fynden pe5 min blogg ne5gon ge5ng.Hoppas vi fe5r se dina fynd :-)Ha en bra dag!

 15. Rikard

  Det finns inga oskrivna regler om att krögare inte uttalar sig personligen, Lotten gjorde det ju t.ex. i den artikel du refererat till tidigare.

  Ja, precis – de tjänar ju pengar också men kan inte sköta sig. Tjänar de inte pengar på det får de hitta någon annan inkomstmodell.

  • Hehe, gubben..acceptera faktum och stäng lådan.

   Du vet inte ett skvatt om det här.

 16. Rikard

  Nåväl, ser oavsett fram emot din nästa artikel.

  Hoppas den kommer snart!

Pingbacks på Nu tar vi Styrbord babord: Tillståndsmyndighetens kristna korståg

 1. Pingback: Styrbord Babord: Tillståndsenheten har fel « Göteborg Nonstop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-17

  Vi gör ungefär samma sak varje dag. Vaknar nån gång. Dricker te. Äter frukost. Sen går vi ut och cyklar. Jag bär min son upp och ned för trapporna för ja vill inte att han ska röra vid något. Om han av händelse skulle svepa med handen över väggen…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...