Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Sena klappar för ett nytt årtionde: Vad jag önskar Göteborg

2011-01-02 av ozelot

1: En upplyst despot som med rak hand kan peka ut riktningen för en kommunal kulturpolitik värt vattnet som rinner i kanalerna. Tänk Harry Schein, glöm medborgarnas tipslådor. Folk är puckon.
2: En vision att placera Göteborg på den internationella kartan, inom konst och kultur såväl som inom nöjesliv, för att göra det attraktivt för turister bortom pariserhjul. Gärna i form av samarbeten med andra städer.
Om inte Stockholm vill, varför inte Malmö-Köpenhamn och Oslo?
3: Vinnarskalle
4: Att folk i kultursvängen slutar att bara klaga på Göran Johansson och Göteborgsandan. Göran har varit bra för den här staden, men nu behöver arvet nyanseras.
5. En riktigt bra konsertlokal som är större än Pustervik, trevligare än Trädgårn (och definitivt med trevligare personal) och mindre än Scandinavium.
6: En lite mindre rabiat Tillståndsmyndighet med en mindre trigger-happy ledning som helst skall ha fått knulla sedan 1987.
7: Att stadens ledande nyhetsorgan – GP – tar ansvar för sin musik- och nöjesbevakning. Alternativt att de kastar ett antal miljoner på nonstop istället för i kanalen som i fallet med Djungeltrumman.
8: Att kreativa människor har möjlighet att försörja sig och få marknadsmässig lön i Göteborg istället för att flytta till Stockholm. Lex Forsman & Bodenfors, Nudie m.fl.
9: Att Volvo Personvagnar får en ny jättehit.
10: En vision för Anonym f’låt Avenyn, bortom shoppinggallerior och ockerhyror a la Wallenstam.
11: Ett levande Norra Älvstranden, bortom anonyma insektsliknande huskroppar och artificiella grönområden tomma från liv.
12: En mindre byråkratisk kulturförvaltning som dessutom vore lite mer sansad och verklighetsförankrad i sin utdelning av bidrag. Skall liksom Backateatern få miljonregn varje år för några rasism-pjäser?
13: Att konstnärer slutade gnälla så jävla mycket. Ni fick gratis utbildning på jag vet inte hur många år för ett yrke som väl ingen tror att man skall bli kunna bli rik på genom att linda ståltråd runt träd eller skälla som hundar på alla fyra i garage. Ni har era ateljébidrag, ni har era projektanställningar. Dags att leverera.
14: Att IFK Göteborg får äga och förvalta Gamla Ullevi, såsom FC Köpenhamn fick med Parken. Tipstack Stephan Lövgren.
15: Att många dörrvakter insåg att penisen inte växer i takt med storleken på vaktbrickan.
16: Att folk inser varför ölen kostar 25 kronor och att man får vad man betalar för.
17: Att Majorna med andra periferiområden fick kvarterskrogar med ambition bortom uppvärmda fabriksportioner fläskfilé med rödvinssky och stenugnspizza.
18: Att någon riktigt bra klubb eller restaurang återgav Victoriagatan lite forna stjärnglans.
19: Att vi får en fungerande nattrafik även på vardagar. Vill folk nu gå ut även på vardagar skall de även kunna komma hem helskinnade utan att vare sig ha blivit våldtagna eller rånade.
20: Att det finns en enda öppen kiosk eller café efter kl 20 mellan Domkyrkan och Centralstation.
21: Att Göteborg fick gratis fungerande internet/wifi på centrala platser utan krångliga inloggningsmetoder.
22: Way Out West fick lite trevligare barområden.
23: Att Linnéområdet fick ett HM eller dylikt, så att man kan köpa kallingar utan att behöva åka till Nordstan. Jag vill inte ha några designkalsonger från Karltex.
24: Att nya stadsdelen Linné-Majorna löste det med sitt nya bibliotek. Skulle det ligga i gamla biolokalerna på Stigbergstorget eller hur var det?
25: Att vi får en vridbar gång- och cykelbro för att förbinda norra och södra Älvstranden. Det går att lösa.
26: Att man kanske kunde ha något symposium med nya och gamla Göteborgsmusiker? För att synliggöra musiklivet i Göteborg, sätta det på kartan och förenkla kunskapsöverföring?
27: Att Wallenstam, Hufvudstaden och de andra hyresockrarna inte får sätta klorna i Andra Långgatan. Ever. Jag vill inte ha något jävla Evas Paley där.
28: Att det spelades lite annat än Techno och House på Avenyn och lite annat än Dire Straits på Andra långgatan.
29: Att till exempel Stadsmuséet, Naturhistoriska och Konstmuséet konsulterade Världskulturmuséet och Röhsskas ledning om hur man når ut och gör sig mer tillgängliga för allmänheten. Lex: Sociala Medier.
30: En ny stambana mellan Göteborg-Malmö-Oslo. Om nu inte Estocholmo vill vara med på tåget.
Volvo sponsrar säkert.

Listan kan komma att fyllas på efter hand.

Kommentarer på Sena klappar för ett nytt årtionde: Vad jag önskar Göteborg

 1. Marko

  Håller i stort med dig angående musiken på andra lång. Men på Cranked up Really High sista torsdagen varje månad på Mitt andra Hem slipper man Foo Fighters och Volebeat. Brukar även vara DJs på Café Publik med kunskaper som sträcker sig bortom Bandit Rock

 2. Jag vet det Marko. Lite tillspetsat var det väl. Framför allt Publik är ju ett undantag.

  Sedan kan du ju hälsa Mitt andra Hem att de kunde bli bättre på att informera om sina veckoprogram, det är ju omöjligt att leta sig fram till och rätt var det är knatar man rakt in i en jazzkonsert.
  E-melj funkar.

 3. Jag håller med om det mesta. Absolut när det gäller Trädgår´n. Ett tråkigare ställe måste man leta efter. Men ibland är man ju tvungen att gå dit, typ när Gogol Bordello gigar där.

  Efterlyser också nattrafik på vardagnätter, åtminstone till klockan 4:00. Då skulle vi bli av med alla svarttaxin.

  Till sist: rör aldrig 2:a Lång, den enda gatan i Sverige som är kontinental, om man nu ska använda en utsliten klyscha.

  Punkt 13 gav mig ett gott skratt, tack! Dags att leverera, ..

  Gott nytt år till alla på den här sidan! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-07-09

Det var ett tag sedan SKRONK släppte sin skiva LIVSTID. Skivbolagsdirektören, konstnären, musikern mm DAN FRÖBERG var på plats på Crippas för att sälja SKRONKS skivor. Det är Margita Persson som målat omslaget. Ingen text på framsidan av konvolutet, Fröberg anser att det är snyggare utan. Jag sitter med Primadonnan…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-07-11

Jim Morrison, Dylan, Öijer & Adonis är större poeter än va jag är Men jag är jäkligt bra det är jag. Att acceptera droger & pedofili är inte liberalt utan omoraliskt common sense brukar leda en rätt Carl Maria von Weber Det regnar tussilago vid glömda garageportar som präntats av…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-07-11

OM DU FÅR OVÄNTADE GÄSTER Ett halv kilo fläskfärs släng den i en glasform rund eller avlång, ej stor platta ut den ta salt och svartpeppar över alltihopa vänd över den ena halvan över den andra och platta till så den täcker hela formen hacka två stora klyftor vitlök, tycker…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...