Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Hemma hos Lisa och Sven på Friggagatan

2011-01-17 av ozelot

Jag gick hem till Lisa och Sven häromdagen. De hade fått sina fina nya nybyggda trea på Friggagatan och betalade femtontusen för lyckan, med brevlådan längst ner i entréplan vilket förmodligen anses vara modernt och i samklang med tidsandan.
Hade jag betalt femtontusen för en tvåa hade jag nog velat att någon bar upp posten istället för att deponera den i en

förvaringsbox gjord i lärkträ på nedersta våningen.

Orkade ingen bära upp den till femte våningen?

Nu ljög jag. Lisa och Svens nya lägenhet var det som var gjort i lärkträ, brevlådan i rostfritt stål och kostade bara 11.000.
Eller så var det de facto Lisa och Sven som var gjorda i lärkträ, jag minns inte.
Jag minns bara att jag ville elda upp Lisa och Sven, och lärkträ lär brinna bra.

Lisa och Sven hade egentligen en tvåa, men så hade de kommit på den briljanta idén att sätta upp en FONDVÄGG (av lärkträ!) så blev tvåan en trea. Himla praktiskt. Så kan de ju få lärkbarn.

Lisa och Sven klagade på att de fått ärva lite gamla möbler.
En gammal soffa här, en udda kökstol där. Egentligen vill man ju ha nytt, förkunnade de samstämmigt, men man är ju student.

Ja, med 11.000 i hyra tänkte jag.
Och med brevlådan i entréplan, för att bespara ekologiskt frigående brevbärares ben?

Jag vet inte vilka av er som varit på Friggagatan.
”Nämnden” verkar ju ha tagit crack och lyssnar på Vajlet 57 år som fick ishias 1984, och hellre bor i i en stad utplånad av en kärnvapenattack än att få nya grannar.
Ett tomt hus som ockuperar utsikten är bättre än ett nytt.
Vajlet 57 är ett offer och är ”närboende”, hatar ”buller”, är missnöjd över precis allt som förändrats.
Som att helt plötsligt få ett helt nybyggt hus att titta ut över.

Vajlet 57 känner sig betydelsefull när hon överklagar.
Därför fick inte byggherren statligt investeringsstöd.
Då blev det lite dyrt, och snickarna hade inte råd att sätta brevlådan på rätt våning.

Lisa och Sven gillar att motionera.
Men de säger att det är lite långt till grönområden, och att de måste ta bilen för att komma till ett och springa.

Herregod! kan de inte bara springa till sitt grönområde?
Jag tittar in i väggen, fondväggen av lärkträ, och dricker grönt kaffe.
Herregud, hur kunde jag sjunka så här lågt.
Dricka grönt kaffe.

Lisa och Sven betalar 11.000 i månaden för att dela på en smart planerad 40 kvadratmeterslägenhet som med hjälp av en fondvägg blir en trea för deras kommande lärkbarn i lärkträ?
Och de har inte ens brevlåda.

Det som provocerade mig mest av allt var inte alls ovanstående.
Inte att de brukade ta BILEN till ett grönområde.

Utan det var utsagan att det visserligen var skönt att ha allt nytt och bo centralt med elektricitet hemmavid, men att det var så tråkig utsikt.
Lisa och Sven såg nämligen bara en nedgången bangård i panorama, och några nedgångna industrilokaler.

I det läget ville jag bara slå ihjäl Lisa och Sven och deportera dem hem medelst enkelt rostigt spår till Falköping och sina kristna föräldrar, utan avsändare.

Känn ingen sorg för mig Göteborg.

Kommentarer på Hemma hos Lisa och Sven på Friggagatan

 1. realist

  LOL. underbart !!

 2. Danne

  11.000 för att hyra? då kan du flytta till paris, NY, eller något annat fräckare, bangården i Göteborg?
  och att man tar bilen till ett grönområde och dricker gröntkaffe från sydamerica. ja då borde man skjutas, eller i deras fall kanske byta från universitet till komvux.

 3. JBH

  Briljant inlägg!

  Det här med brevlådor är för övrigt en intressant historia, så som det ofta blir när ett särintresse får skriva lagar. Post- och telestyrelsen menade att det här med att gå i trappor var något som var alltför negativt för brevbärares arbetsmiljö att detta moment i deras yrke måste utgå. Det kan ju slita på knäna. Något som säkert kom som en chock för de människor som sökt sig till brevbäraryrket. Ett annat argument var att hyresgäster säkert inte ville ha posten i lägenheten utan kände en stor oro över brevinkastet, genom vilket någon skulle hälla exempelvis bensin och tända på. Något som vi alla vet blir tröttsamt efter en 8-10 gånger.

  Således bestämdes att samtliga flerbostadshus skulle ha boxar på entréplan. Inga boxar – ingen post. Så du har ett kulturhistoriskt värdefullt hus och menar på att du inte vill förstöra entrén? Då kanske du bör se över dina prioriteringar.

  Det visade sig dock att både fastighetsägare och handikapporganisationer (som ju företräder människor som ju också envisas med att få post) gick i taket över detta, varför regeringen slutligen bestämde att befintliga hus inte kunde tvingas på postboxar. Som någon form av kompromiss har hyresvärdarna nu valt att ha postboxar i bottenvåningen på de flesta nya bostadshus. Så utöver en hög hyra och en ”öppen planlösning” så får man nu som hyresgäst i ett nyproducerat flerbostadshus även förmånen att själv hämta sin post. Hurra!

 4. Alexandra

  Att slippa brevinkastet är ju det bästa som finns! Förutsatt att det finns en sån där hållare utanför dörren där man får morgontidningen, för den vill man ju inte behöva kila ner till entrén för att hämta. Men att slippa smällen när brevinkastet slår igen kl 5 när tidningen kommer, det är ju fantastiskt!

Pingbacks på Hemma hos Lisa och Sven på Friggagatan

 1. Pingback: Flumma inte bort framtidens Göteborg « Göteborg Nonstop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-08-17

Hade tänkt kolla in Jarl Hammarbergs utställning på galleri i Haga. Men kom inte längre än till den gröna soffan i mitt sovrum. Man håller på med det ena å det andra för att hålla sin mentala och fysiska hälsa så länge man är här. Ett projekt som bidrar till…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-08-18

Det stilla höstregnet som faller utanför fönstret vet inte om att jag är så omanlig som jag är det bedömer mig inte ibland så ynklige fege mesen Stefan Falck som alltid leker riktig man och hjälte och rockpoet Johan Lindqvist ÄR inte rocknroll, fattar inte va bra rocknroll är hyllar…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-08-21

Det kändes som att sommaren tog slut när Lotta hade sista repetitionen. Det va inte så varmt men ändå lagom. Hon kom med sina jeans och en brandgul blues med kort ärm, fram till scenen och småpratade med publiken. TV- värdinnan sprang också runt och pratade med folk. De va…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...