Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Jag passar ett barn

2011-01-17 av ozelot

Det finns en liten kille som är 8-9 månader och vi håller på att bli kompisar.
Det är sådant som händer, var inte riktigt planerat, men en morgon var det någon som dumpade honom i mitt knä, och sa: Nu går jag och duschar.
Sedan blev det: Nu går jag och handlar.

Hon kommer alltid tillbaka, mamman.
Hon är en väldigt bra mamma och det finns en väldigt bra pappa också är jag säker på, de kan bara inte vara mamma och pappa samtidigt.
Jag försöker inte vara vare sig mamma eller pappa.
Jag går på känslan bara.

Första gången jag träffade min nya kompis var han bara 2-3 månader och var inte särskilt intresserad av omvärlden alls.
Rätt tråkig måste jag nog säga.
Jag är inte den typen som smilar upp mig bara för att ett spädbarn råkar vara i en radie av 2 km, gillar ju inte ens barn och framför allt gillar jag inte föräldrar till barn.
Särskilt inte i Majorna.

Jag gillar bara den här mamman och hon bor inte i Majorna.
Vi är inte ihop eller så, men vi är close och jag börjar gilla hennes unge också.
Även när han bara luktar kiss och dreglar på mig och byter tv-kanal ideligen för att han utvecklat en förkärlek för lysdioder på hemelektronik.

Ni hör att jag har stor erfarenhet av det här med barnuppfostran och föräldraskap.

En gång satte jag ut en skylt på en Majorna-gård om att det inte var okej för barn att plocka upp mina fimpar och stoppa dem i munnen.
Jag kanske skulle behöva dem senare.
Det tog hus i helvete och folk undrade vem som skrev sådant anonymt.
Det var bara det att det inte var anonymt, jag hade skrivit mitt namn under, med skrivstil och allt.

En väldigt grundläggande del av utvecklingen för småbarn är att utveckla fäbless för detaljer. Han märker t.ex om jag har hål på mina strumpor, och en lilltå sticker ut.
Hade jag lätt kunnat förbise.
Vi kompletterar varandra där.

Jag får nog säga att jag har rätt bra hand med barn faktiskt, har jag insett.
De är ungefär som hundar till en början, gillar att stoppa saker i munnen och går att avledas genom att man pratar till dem i en lite konstlad samtalston.
Det som skiljer barn från hundar är att de utvecklar en egen vilja som alltid inte är symbiotisk med din.
Och de kan börja grina.

När ”barnet” börjar grina är det egentligen ett test av din karaktär. Du måste tolka ”grinet” och vad det betyder.
Kommer mamman tillbaka från affären om tio minuter kan du lätt köra med avleda-stilen. Göra roliga grimaser och bete dig allmänt ovärdigt.
Sådant gillar barn.

Men om mamman är borta MER än tio minuter kan barnet drabbas av en separationsångest av rent existentiell karaktär. DÅ är du upp till bevis.
Kompisen vet inte ännu innebörden av en halvtimma.
Den tror att mamma aldrig kommer tillbaka.
Då sätter man på Teletubbies.

Teletubbies är ett extremt hatat program hos alla som aldrig hanterat ett skrikande barn, eller ens passat ett.
Teletubbies är helt fantastiskt.

Det finns olyckliga historier out there om mödrar (och fäder) som lämnat sina telningar obevakade med teletubbiesavsnitt.
Räcker med några minuter, så lyckas ungen resa sig upp, HAMRA och SLÅ mot skärmen eftersom det är på det sättet spädbarn visar uppskattning.
Och får en hel 50-kilos tjock-tv över sig och dör.

En gång kunde jag skratta åt dylika historier.
Istället blev jag en höns-kompis som gömmer alla sladdar och mosar banan som muta.

Mamman sticker ibland till mig barnet som den självklaraste saken i världen.
Så håll honom lite, nu går jag och duschar.
I början var vi nog ganska frågande till varandra.
Vem är du liksom, vad gör du här?
Vill du ha lite mosad banan?

Nyss somnade han i mina armar. Och jag kände mig faktiskt rätt stolt. Jag sjöng för honom, glömde visserligen bort texterna men hittade på egna och han fattar ju ändå inte.
Somna, det är stort. Det är total tillit, och just då skulle jag nog göra precis vad som helst för att skydda dig.

Hyssj.

Kommentarer på Jag passar ett barn

  1. T

    Tack för en underbar beskrivning om hur det är att ha en bebis-kompis! Ni kommer säkert att ha mycket skoj ihop, ni två.

  2. Vina

    Mysigt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-06-15

Klockan 14.00 Lördag den 15 Juni är det varmt och kvalmigt inne på Bengans. Bella Wadling sitter och luktar gott av myrra, är tvungen att nosa upprepade gånger i hennes nacke. Dan Söderqvist stilar omkring i linnerock och Timo Kangas är på besök i GBG. Gitarristen Gerth Svensson har hittat…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-06-16

SHAM 69 – hundar fiser längs ekvatorn Schaktningsmaskinerna står stilla utanför i en sekund från förr och staden flyter genom livet De är obsessions men jag älskar Eva & Talking Heads Soup Dragons This is our art Echo and the Bunnymen Ocean Rain Marcel Tuores: Collage Stefan Falck: Poesi

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-06-13

Torsdag 13 Juni kl 18.00 i BÄLTESPÄNNARPARKEN kan ni se ARON PROMNITZ. Aron Promnitz som sjöng i 3 år på Västerhus och Gamle Port har flyttat till Stockholm.  Han har nu fyllt 30 år och hunnit med massor av roliga saker. När han flyttade till Sthlm hamnade han med många…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...