Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Jag tar en kula för konsten

2011-01-22 av ozelot

Jag var på Valand, med anledning av den här efterföljande diskussionen.
Jag kan avslöja redan nu att jag inte blev imponerad.
Jag tror alla människor har ett grundläggande behov av konst, t.om en generell förståelse av vad som ÄR konst.
Vad som är fint.
Eller om det bara är konstigt.

Konstpubliken i Göteborg är uppdelad i två läger. De som köper konst och de som köar till bag-in-boxar i svårmodigt upplysta lokaler där man får röka.

Jag försöker lite okonstlat hänvisa till min högst kontemporära konstrunda på Valand.
Men det är svårt att göra det, utan att antingen kräkas eller skratta hårt.

Dagbok 21/1 e.kr.
Här hade någon gått fem år på konsthögskola, och klistrat ett kryss av isoleringstejp på väggen.
Det var t.om. bifogat en stencil, där man kunde läsa om tillkomsten av underverket.
Hejdå mvh arg skattebetalare säger jag, en miljon åt skogen.
Kunde du inte pressat ur dig mer än så?

Just den lokalen hade den billigaste ölen. 10 kostade det där, i grannlokalen 20.

Jag har ingen bra erfarenhet av nyproducerad konst i Göteborg, konstskolorna gör mest strunt, ger någon gratis ateljélokal som man kan sova i i fem år utan att behöva stå för det.
Efter fem år klagar de över oväsendet från Excet och att de finns svennar i omgivningarna.

I ett annat rum fanns massa travar med till 11 % nedbrunna böcker, och några vattenslangar.
Som hade släckt de övriga 89 procenten, men alla var konstfullt svedda i kanten.
Har de inte lärare numer som säger att det du gör är kasst?

Jag försökte hitta en egen ingång i det där, tänkte att det var en epitaf över en utbildning som gick snett.
Och att nu var det dags att bränna kurslitteraturen.
Det är ju inte meningsfullt att via en symbolisk handling elda upp saker som saknar värde för en?
Sedan hittade jag en bra deckare där, i ”bokbålet”, och började läsa.
SPÄNNANDE JU! (Dick Francis, skrev deckare i jockeymiljöer på 70-80 talet)

Folk var så packade att de fimpade i sina egna glas.
Min valand-runda gick vidare.

Folk som är intresserade av konst i Göteborg köper ingen konst.
De har inga pengar, de vill bara verka coola och umgås med rätt typ av coola människor.
De producerar ingenting värt att bevara till eftervärlden, de har inga pengar men vill vara där. Och där. Och Där.
På tuffa gallerier och märkliga vernissager där det finns bag-in-box vin.

De som har pengar i Göteborg har också sina gallerier, de ligger också längs med avenyn och kring stadsdelen Lorensberg, men rika människor köper bara kass konst som är färggrann och man kan se vad det är.
Där finns det i alla fall snittar.

Någonstans där har konstvärlden i Sverige ett gigantiskt problem.
Konstnärerna – som rimligtvis bör vara flest per capita i än någon annanstans i världen pga politiken att kasta utbildningsplatser efter folk utan motkrav – vill göra konst för sina kompisar som inte har några pengar att köpa konst för.
Sedan blir de sura på Ernst Billgren och tycker att han sålt sig, fastän han är mycket bättre än de själva är eller kanske just därför.

Valand och Fotohögskolan hade vernissage, fest, öppet hus, efterfest och ormgrop i igår. Alla var där, jag var där, och jag skäms en smula över att jag är precis lika illa som alla andra jag häcklar just nu.

Kommentarer på Jag tar en kula för konsten

 1. Tjenare!

  Jag heter Pär Darell och jag går sista året på Konsthögskolan Valand. Jag hade vernissage för min examensutställning igår. Den är inne i ROTOR1 och där delar jag plats med Kristina Lindberg som även hon visar sin examensutställning.

  Jag har gått på Valand i 5 år och det ångrar jag inte en sekund,

  De människor jag stött på under åren och de jag hänger med nu är det bästa som hänt mig.

  Jag tycker inte att det ska finnas konsthögskkolor, eller det borde iallafall se helt annorlunda ut än det gör nu.

  Konsthögskolan Valand är så tråkig och ledsam precis som alla andra konsthögskolor, speciellt i Sverige.

  Däremot måste det finnas någon form av platform för konstnärer som vill ägna sig åt sin konst seriöst.

  Det samhälle vi lever i nu har gått med på att vi här i Sverige har Konsthögskolor på universiteten.

  Jag tycker dom borde försvinna på något sätt.

  Givetvis älskar jag att hänga i min atelje, jag chillar röven av mig och har så förbannat kul, tänker, producerar som fan och CSN rullar in.

  Jag älskar att folk tycker ”jaha…lite tejp, är det det man lär sig efter 5 år”

  Så bekymrade om andras liv, ni utbildar er inte, VAD SKA DU GÖRA EFTER DE HÄR 5 ÅREN, jämt jämt jämt! denna förbannade jävla fitt fråga, hur bekymrade är ni om oss egentligen?

  Vad blir du efter dom här 5 åren då?
  VAD SKA DU GÖRA, snälla, vad ska du göra, jag står inte ut med att det finns människor som inte blir något efter sin utbildning, det är ju helt sjukt.

  Ska du bara leva på stipendier, ska du leva på mina skattepengar.

  Stipendier gillar jag inte så mycket, konstnärer som får massa stipendium och ateljévistelser är oftast tråkiga dom med, så trist och förutsägbar IASPIS-konst och jävla projekt och fjanterier med invandrare eller någon jävla förort, jag spyr på sådant.

  Oj, nu sätter vi upp ett litet galleri i den här förorten, vi lägger pengar på det och tror att vi gör folk en tjänst, för konst är ju alltid bra.

  Det där vill jag inte bidra till.

  Konst är inte bra, det är inte ett skit viktigt, det första som skulle försvinna om ett jävla land går under är ju konsthallarna, det är bra tycker jag faktiskt, för dom behövs inte. Vi skapar våra egna ändå, och det är via konst/kultur som vi skapar vår uppfattning om omvärlden.

  Jag älskar att det är så, det kommer inte gå att stoppa.

  Jag vinner hur som, vad fan än någon säger.

  Tråkigt att inte utställningen du besökte föll dig i smaken, den föll inte mig i smaken heller, jag blev mest ledsen av den. Det var så sorgligt allt.

  Och ja, jag klagar på Excetfolket som hänger på Avenyn, jag FULLKOMLIGT AVSKYR den kulturföraktande PÖBELN, detta är inte ironi, jag avskyr dom så fruktansvärt mycket, tillbringa fyra/fem år vid Avenyn, dom vidriga jävla caféerna, med dom där förbannade människorna som dricker sina 35kr latte och bara pratar och pratar och pratar och bygger sina förbannade altaner.

  Och nattetid på helgerna förvandlas det till ett fullkomligt inferno, med alkohol överallt, zombies, ni är döda för mig, fattar ni inte det.

  Och dom där tiggarna som ligger och knäböjer.

  Paradgatan, jämna skiten med marken, bygg bostäder eller nåt.

  Besök min utställning istället, den är givetvis grym

 2. anna

  Heja Pär! Fantastiskt svar.

 3. judas

  du bloggarn – jag blev lite nyfiken på vad du har för omdömme av pär darrels enligt egen utsaga – grymma utställning?

  • Ozelot (Bloggarn)

   Just Pär Darells rum som han delade mer Kristina Lindberg var något som faktiskt inte utlöste kräkreflexerna hos mig.

   Jag klagar för övrigt egentligen inte över några skattepengar, efterlyser bara någon slags sans i hur de fördelas.
   Jag vill ha mer elitism i konsten, det är bara de allra bästa som skall få gå på dyra konstskolor. Med krav på motprestation av dryga och icke förlåtande lärare, tänk Stig Järrels tolkning av ”Caligula” i Hets.
   Som det är nu är det ju rena dagiset.

   Jag gillar också Pärs svar, jag är öppen för att modifiera min bild.

 4. judd

  Kul att du efterfrågar mer elitism inom konsten när du just blivit berövad en djupare förståelse under din utställningsrunda pga vad som nog kan sägas vara uttryck för en viss intellektuell-/teoretisk elitism som figurerar i konsten sedan konceptkonstens erkännande. Vill du bli inkluderad i den här ”elitramen” får du nog bättra på dina teoretiska kunskaper

  • Judd: Är ditt svar direktöversatt av google translate? Det hade i alla fall inget med min text att göra.

   Hur många poäng behövs för att begripa sig på ett kryss på väggen med isoleringstejp? Eller någon som luntat på några böcker?

 5. judas

  jag håller delvis med dig markus,. man blir ju seriöst uttråkad av alla dåliga utställningar som vill vara pseudo-konceptuella, som dom som visas på valand & hff nu. samtidigt blir man seriöst uttråkad av alla hobby-konst-kritiker som anser sig veta vad de handlar om.

  om någon skulle fråga mig om jag gillar fotboll skulle jag svara ja. jag kan tycka det är kul att kolla på en match som har potential att bli spännande, detta sker ca 3-4 ggr per år, men medför inte att jag läser sportsidorna eller tar del av vad som händer i fotbollsvärlden, således skulle jag aldrig få för mig att kritisera hur skorna är utformade eller hur sömmarna på bollen borde sys eller hur vilken färgskala matchtröjorna ska vara i. inte heller förfäras jag över vad det kostar samhället att bygga och underhålla arenor osv.

  det är väldigt intressant att gemene man ofta anser sig ha en uppfattning om konst och dess mening, hur den ska se ut och vilka syften den ska tjäna. jag tycker man stöter på det ofta.. (kom ihåg mediastormen kring odell & vilks cirkusen – ett jävla tjat om skattepengars slöseri hit & dit)
  undrar varför ingen upprörs över de obskyra, vetenskapliga experiment som pågår på chalmers tekniska högskola eller över att folk får femåriga doktorandlöner för att djupdyka i en viss bladlus-fortplantningsorgan, vars avhandling en handfull personer kommer läsa..

  eller närmare besläktat – musiken. har fan aldrig läst om någon som gnällt över att smal och otillgänglig noisemusik/konstmusik/electronika/whatever mjölkar skattepengar,. som om markus här ovan skulle orka gå på en obskyr krautpunk spelning och sen blogga om att ljudet var skänigt och publikentrost klädda och uppträde obelevat.

  problemet tror jag är att alla utställningar benämns som konst, som om alla konserterar bara skulle benämnas musik., Ikväll på neff är klubben Mecery – dom kommer spela Musik!
  klart som fan att man blir besviken om man går dit och det är minimaltechno hela kvällen – när man trodde att man skulle få dansa salsa.. mitt råd är läs på! om du är sugen på att se konst som du kan gilla., kolla upp vad personerna som ställer ut gjort innan, vekar det schysst kan du ju traska dit., själv går jag på så mycket jag kan, för jag är en konstnörd,. men 90% av alla utställningar jag ser tycker jag är dåliga, men de resterande 10% räcker för mig…

  alla på hdk blir inte bra formgivare, alla på scenhögskolan kommer inte till dramaten, alla på polishögskolan blir inte snälla snutar, alla på journalisthögskolan skriver inte för filter, alla romaner är inte läsvärda, alla på styrbord barbord får inte ligga, alla som inte dansar är inte våldtäktsmän, alla som testar knark dör inte av en överdos, alla som gått på en konstskola kommer inte göra konst som passar dig, alla som gillar kultur kan inte skriva konstkritik – so chill the fuck down och fortsätt skriv om dina trista ligg istället – för konst kan du ju onekligen ingenting om!

 6. judas

  för övrigt var utställningen i Monitor (HFF) gjord av Niilas, som går sitt andra år.. bra resurch markus!

 7. ps jag tycker killen som driver den här bloggen gör det bra, jag följer den inte men ser ibland inlägg på min wall, och att jag klickade på det här och där stod något som fick mig att reagera så att jag tom. skrev på en blogg är mycket mycket ovanligt, så det är ju coolt, tänker inte göra sådant igen tror jag, det är så mycket bättre IRL ds

 8. Judas: Gjorde ingen research alls, måste man de för att se att en bajskorv är en bajskorv?

 9. judas

  hahaha – klart man inte måst!

  verkar ju bara så dumt, men hey, det är ju din bloog och om du tycker det känns coolt att skriva om odefinierad skit, så ska väl inte lilla jag gnälla., hade dock läst dina ord med större intresse om jag trodde att du försökte förmedla något å inte bara hysta ur dig massa galla.
  precis som pär läser jag inte bloggar, men har skummat din lite nu, för att se om det fanns något av angelägenhet här., men så var det ju inte,. men vad bryr jag mig egentligen. Lycka Till!

  • En lite rolig sak Judas är att en professor på Valand tryckt gilla på texten..

   • judas

    hahaha! ja – jag är här!! : =)

    diss och diss, svar snarare.. tar väl bara en liknande ton som du själv..
    men vad har det med saken att göra att en lärare på valand tryckt Gilla?
    jag har oxå tryckt gilla på texten..

    det jag menade med research var ju att om du nu vill agera konstkritiker, vilket vissa onekligen tycks uppskatta här, så tycker jag du borde vara lite noggrannare.. om du nu ska såga en ”masterutställning”, blir det ju lite pinsamt när det är en andra års elev.. utställningen kan visserligen vara lika usel ändå, men du fattar nog.
    du verkar trots allt fulla en konstkritik-lucka, så återigen lycka till!

    • Jag aspirerar inte på att kalla mig konstkritiker, däremot har jag sett en hel del konst. Det var flera utställningar i komplexet, och presentationen och informationen av evenemanget var knapphändigt, svårt att hålla reda på exakt hur länge vissa har gått på skolan. Men det fanns visst masterselever bland utställarna, tycker dock att det är onödigt att hänga ut dem med namn.

     Texten är dessutom publicerad i bloggdelen, där publicerar jag saker med lite mer personlig touch.

 10. K.

  Jag tycker bilden med hundarna var väldigt fin konst. Var kan man köpa den?

 11. Faktum kvarstår att Marcus här är den enda skribenten som tagit sig tid att besöka och skriva om Valands examensutställningar i år. Som jag ser det är all publicitet om inte bra publicitet, så iallafall något.
  Vore kul om du kommer på alla och skriver om det, känns som en bra debatt också med tanke på den redan existerande konstdebatten i Göteborg: varför finns så få gallerier, varför bryr sig ingen osv. Ser fram emot din mördande kritik av min egen utställning!

 12. Jag tycker att det är särskilt roligt att ”missnöjda dissare” som säger att nu skall de inte läsa mer, att de inte ”läser bloggar” är inne och läser sajten så gott som dagligen. Det finns nämligen roliga program som håller koll på sånt!

  Hej på dig Judas, här nu igen!?

  • judas

   svårt att låta bli,. fuck me – bara detta inte utvecklas till ett fb liknande begär!

 13. ROFL!

 14. Edmund

  Hundtavlan är fan bra konst!

 15. Underbar läsning. Konstskolor är som reklamskolor. En pestens institution för förvirrade låtsashippies som inte kan ett skit om försäljning eller entreprenörskap.
  Bränn skolorna och bygg bostäder och se den riktiga kreativiteten löpa fritt.

 16. Gunar

  Jag vet inget om fotboll men jag är mot ändå. Världen vore bättre utan. Konst däremot är bra.

 17. Anonym

  Pär Darell är död. Läskigt.

  • Anonym

   Jag lärde känna Pär under ett läsår då vi gick på samma skola. Vad hände?

 18. anonym

  pär avled tyvärr för drygt ett år sedan… men hans vänner hade säkert med något verk av honom på den utställningen.

 19. Det var väldigt tråkigt att höra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-08-17

Hade tänkt kolla in Jarl Hammarbergs utställning på galleri i Haga. Men kom inte längre än till den gröna soffan i mitt sovrum. Man håller på med det ena å det andra för att hålla sin mentala och fysiska hälsa så länge man är här. Ett projekt som bidrar till…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-08-18

Det stilla höstregnet som faller utanför fönstret vet inte om att jag är så omanlig som jag är det bedömer mig inte ibland så ynklige fege mesen Stefan Falck som alltid leker riktig man och hjälte och rockpoet Johan Lindqvist ÄR inte rocknroll, fattar inte va bra rocknroll är hyllar…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-08-14

Jag lyssnade på Ann-Louise Hansson & Bruno Glenmark i regnet på Göteborgskalaset/Kungstorget. Jag bänkade mig på en bänk undan regnet. Bruno hade inte sitt band med sig men hade byggt in orkestern i synten. I början undrade jag ” Var är göbbarna i orkestern?” Ann-Louise kom fram och sa hej…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...