Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

När barn tänker på döden

2011-02-07 av ozelot

Min morfar dog i cancer, på sjukhuset efter en lång tids sjukdom. Kärleken till cigaretterna var starkare än kärleken till livet, in i det sista hasade han in i avdelningens rökrum – de hade sådana då – och sög girigt i sig den åtråvärda röken. Idag som åtminstone deltidsrökare och heltidssnusare ter sig denna märkligt destruktiva ovana åtminstone mer rationell, men jag som då var ca fem år gammal tyckte att morfar var bra dum och försökte ibland gömma hans cigaretter.

Högsbo Sjukhus blev sista anhalten innan gropen på Östra Kyrkogården, och när pappa kom ner i Gillestugan och berättade det svarade jag bara ”Okej” och återvände till Trasan Apansson.
Jag kan nog ärligt säga att jag inte tänkte så mycket mer på den saken.

Filmen om Matilda

När Matilda Färemo var 8 år gammal dog hon. Hon kallade tumörerna som växte i hennes hjärna för ”dumma prickar”. Filmen ”Dumma prickar” är byggd på Matildas kamp för att överleva, men det dokumentära anslaget övergavs under processen till förmån för ett fiktivt, då regissören Yllka Sheqiri ansåg att det blev känslosamt på ett sätt som skymde syftet.

”Dumma prickar” är tänkt att vara ett verktyg för att skapa ett forum där barnen fritt kan ventilera sina funderingar om både cancer och död.

I första hand riktar sig filmen till barn från förskoleklass och upp till årskurs fyra. På eftermiddagen onsdag den 9 februari ordnas en visning enbart för skolklasser och på kvällen visas den för allmänheten.

Barncancerföreningen informerar på plats
Vid båda tillfällena kommer Monica Lärk, ordförande för Barncancerföreningen Väst, att vara på plats för att ta hand om de frågor som filmen kan väcka och för att informera om föreningen.

Visningarna äger rum Onsdag 9 februari, först klockan 14.00 i Hörsalen för skolklasser och sedan för allmänheten klockan 18.30 i Dynamo på Göteborgs stadsbibliotek.

Filmen är gjord i samarbete med Barncancerföreningen Södra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-03-28

   Ringde Australien igår. Väckte Mick strax efter midnatt deras tid. Har inte pratat med honom på minst 30 år, då vi sågs i Berlin i hans och Gunillas lägenhet som låg där Kurfürstendamm slutar. Då va det området rätt bohemiskt. Men sist jag kikade förbi så hade den gamla…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-03-22

Olika solar och månar Lyser olika hårt och starkt För att begränsa  stilla chakran i universum med en knivskarp total tystnad i grönskande oaser med guld tills allt blir heligt saltpeter kan chocka tystnaden bland träden som vaggar i sömn och likaledes drar city mot nya äventyr det finns turkosa…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-03-17

Oatly choklad-dryck Blåbärssoppa En halv del vilken juice som helst ( ananas, apelsin eller multivitaminjuice) Häll allt i en tom COCA-COLA flaska, en kopp chokladdryck, en kopp blåbärssoppa och en halv kopp juice Den kan va varm eller kall Häll alltihop i en bunke och ställ in i micron om…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...