Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Som en gång varit äng

2011-02-08 av ozelot

Jag minns en äng. Det är ingen klichéäng på något sätt. En helt jävla vanlig svensk äng.
Den ängen finns inte längre, och det beror på att det moderna samhällets behov av funktionalitet, effektivitet, krav på omedelbar lönsamhet, har ödelagt den.
”Kossera, kossera..”

Min barndoms äng var en äng.
Idag är den helt igenvuxen av sly, sju sorters blommor växer inte längre, och man ser inte längre sjön från grinden.
Finns inte ens smultron.

Att det är synd om djuren är ett av argumenten. Och att de pruttar.
jag skall återkomma till detta, en annan gång.
Tills vidare säger jag bara att det är rent nonsens.

Överallt förödelse.
Mitt arv har förskingrats.
En bonde som inte orkade hålla emot, tyngd av amorteringar så slog han till med ett mer ekonomiskt jordbruk och stängde in ”kossera” i ett bås och serverade dem en kompott högeffektivt spannmål som byggde muskler (och köttmassa) på ett sätt som marknaden och distributionsmedlen krävde.

Profithungriga män hos Scan, lobbyorganisationer för den svenska bondeadeln, och livsmedelsindustrin.
Snabbväxande kossor.

Jag har ett påstående. Hear it is:
Det är petroleumindustrin som står för det största ingreppet i domesticeringen av ”animals”

Efter andra världskriget insåg något ljushuvud, pga av att olja var billigt, att man kunde producera kväve och fosfor helt syntetiskt, med hjälp av oljerester. Dvs hederlig gödsel aka koskit.
Vilket jävla nobelpris var det?
Grattis, det hade alla bönder fattat innan dess, men korna gjorde det helt gratis.
Goddag yxskaft.

Vi barn tvingades ibland ut sent om natten, det hände att korna forcerade grinden till oss arrendesemestrare, åt upp alla tulpaner som mamma sått, gick ner och vältrade sig i gyttjan vid vattnet och framför allt, drack vatten.
Ungtjurarna vässade sina horn mot stugknuten, med ett specifikt läte som följd.

Då fick vi gå ut, med lövruskor, ficklampor, sömnrusiga i bara kalsongerna.
Pojködlor, väckta sömnrusigt mitt i natten i en pre-erotisk dröm och ihälld i ett par groteskt stora gummistövlar.
Tjoade lite, skrämde tillbaka dem, från tulpanlökarna.
Jag kan försäkra er. Kor är ganska fogliga, lättlurade djur.
Man kan hypnotisera dem med ett grässtrå.

Jag har stor respekt för de kvigorna.
Inte bara gav de upphov till fem generationer kalvar, de gav oss också ett känsla för kretslopp.
Vi skyddar er, vi klappar er, vi låter er äta upp våra tulpaner.
Vi svär, men vi gillade er ändå, dumma kreatur!
Och helvete, dumma Svensson, som köper kött i i ICAS diskar, färdigskivade. Yak!
Ställ inte upp på det här.

Ju äldre kreatur, desto bättre kött.
Ju fler kalvar desto bättre. Ju mer fett, desto bättre.
Köper du Icas version så kan du lika gärna injicera cortison rakt in i halspulsådern.
Vinrött kött? Fritt från fett?
Grattis, den biffen var nog god och nyttig.
Nyttig idiot.

Hellström, kobonden, har gett upp. Det är för jobbigt att släppa ut och ta in kvigorna, varje vår.
Bättre att ge dem konstigt foder, och stänga in dem i en lagård.
Ty svensken skulle ju fan inte se skillnad på en falukorv och en oxfilé, allt bara sondmatas in.
Hellström hade korna, som gjorde min svenska äng till en en äng.
Hela kulturlandskapet vilade en gång på den enkla grunden.

De åt, de sket, de segrade.
Smultron! Sju sorters blommer!
Heureka!

Människor kan inte äta gräs – eller vall – som det heter.
Våra magar kan inte smälta de viktigaste enzymerna, fröerna, eller vad som nu ingår i gräs.
Det KAN kor.
Sedan skiter de ut det, och det är en anledning till att vi har åkrar på de här breddgraderna.

Sverige är Prärie. Gräs. Stäpp.
Här kan vi knappast odla ananas. Betor, päror, en och annan sallad.
Det är inte direkt så att våra legymer innehåller 20 sorters örter.
Som normalt ingår i smörgåsbordet för en helt vanlig, svensk gräsätande ko.

Jag har varit med om slakt, jag har känt den sötaktiga, jolmiga doften av ett djur som tömts på blod, hängts och utsatts för den helt rimliga grad av föruttnelse som kännetecknar mörning av drägligt kött som duger som människoföda. Och ätit det.
Och jag fann förnöjelse i det. Och en känsla av kretslopp, truly!

Därför spottar jag åt snabbköpens version av kött. Jag spottar även på svenskars okunnighet.
Jag hatar er, av hela mitt hjärta.
Det är inte respekt, för djuren vi brukat och klappat. Och jagat med lövruskor.

Min barndoms äng är en jävla julgransskog, en ekologisk katastrof.
Man ser inte sjön längre, och grinden står på vid gavel. Inga kor kommer att fly, inte ens in
Inget djur som ens skulle kunna få för sig att ta sig in, med ett nytt Tjernobyl nafsande i bakhasorna.
Blommorna har blivit färre, den som är begiven på midsommarromantik får det svårt.

Kvar finns bara bitterhet, tomhet, och en äng som inte längre uppbär sju sorters blommor ens om man letar, bara sly, tomhet och efterlämningar av två generationers skogsporr.

Det beror på att någon fomme fått för sig att det är dåligt att äta kött. Det beror på att folk är snåla lata idioter och köper färdigskivad ”svensk oxfilé” från Scan.
Det beror på OPEC och det beror på sjukt dåligt underlagda rapporter som helt okritiskt har tagit till hjärtat av hela vegan-industrin
För jo, det är en industri. Men jag återkommer om detta, vid ett senare tillfälle.
Om trettio sekunder kanske.

Hundarna skäller inte längre på kor kring knuten.
Korna råmar inte, kulturlandskapet växer igen, och en generation växer upp ännu en gång som inte vet hur en hederlig komocka luktar.

Kommentarer på Som en gång varit äng

  1. Arvin

    Vore intressant att få höra vad det är för ”sjukt dåligt underlagda rapporter” du refererar till och vilka underlag du själv har för att dessa rapporter är felaktiga.

    • Som jag relativt tydligt förklarar är detta något jag kommer återkomma till. Den här texten var rent känslomässig, och skrevs under etanolrus kl 04 på natten.

      Det finns så många sjukt dåligt underlagda rapporter att jag inte riktigt vet vad jag skall börja någonstans. T.ex den att ”det är mijjjöfaliiigt” med kött” till skillnad från ”snela grönsaker”, när det är precis tvärtom. Grönsakodling till exempel urlakar jorden, det är därför den får ligga i träda efter ett tag. Betesmark förnyas hela tiden, gödslas och blir böedigare.

      • Arvin

        Jag förstår mycket väl att det var ett känslomässigt och snabbt författat inlägg, jag efterlyser bara att när du skriver om ämnet igen får du gärna ta upp exempel på vilka rapporter du anser vara dåligt underbyggda och varför, med stöd i vad etc. Påstår man något ska man kunna presentera sitt underlag för sina påståenden också.

        • Japp, Arvin jag skall. Very soon.

  2. Peter

    Bra att du slår ett slag för det närproducerade, ekologiska köttproducerande som skulle hjälpa att återskapa det svenska kulturlandskapet! Varför köttätande oftast är dåligt för miljön: det är dåligt så länge köttindustrin ser ut som den gör. Det är skillnad på tex viltkött och McDonalds. Det är bra att ta vara på hela djuret och inte bara filén. Om folk handlar mest ganska sunkigt kött som framställts på ett värdelöst sätt blir det också detta som produceras. Detta uppmärksammas bla här, en eloge för det. Hoppas du även kan skriva något som får folk att börja använda mindre attraktiva delar på djuret som tex svansar, sega bitar som måste koka i timmar till en mustig fond, huvud, inälvor eller märg. Det ser dock ljusnande ut med tanke på de senaste årens trend hos svenska stjärnkockar som tex Magnus Nilsson.

  3. Christoffer

    Som Arvin här ovanför är jag också nyfiken på en hänvisning någon av de rapporterna, alternativt någon som refererar till dessa i sina argument.

    Det finns rapporter med åtminstone visst kött på benen (passande uttryck), som ”Livestock’s Long Shadow”, sammanställd av EU:s Food and Agriculture Organization 2006. Där ett citat ur sammanfattningen lyder: ”The livestock sector emerges as one of the top two or three most significant contributors to the most serious environmental problems, at every scale from local to global.”

    Så även om det du beskriver till viss del kan skyllas på OPEC eller veganindustrin kommer man inte ifrån att köttindustrin är ett reellt miljöproblem som den ser ut idag. Att måla upp nationalromantiska bilder av forna bondesamhällen, och indirekt idealisera en återgång, är att blunda för det faktum att vi idag har en integrerad världsekonomi och marknad, vilken i grund och botten bygger på ditt och mitt behov av att ha ett så bekvämt liv som möjligt

    Som med många andra problem skulle det kunna lösas om alla gjorde vad som skulle kunna kallas ”uppoffringar” som i detta fall, att köpa lite dyrare, lokalt producerade råvaror, gärna direkt från producenten. Men de flesta väljer ändå att gå till Netto (det ligger ju så nära, och så BILLIGT sen!) för att köpa kött med högre vatteninnehåll än Sudan. Min tanke är väl att det inte veganrörelsen eller någon industri över huvud taget som bör beskyllas, utan gemene mans beteendemönster.

    Sen ska det sägas att jag förstår din poäng och till viss del kan hålla med. Kött är gott (i bästa fall) och jag tycker att de flesta argument för att inte äta kött är uttjatad animism som jag inte tycker hör hemma i ett samhälle som till stor del bygger på rationell vetenskap.

    • ”Livestock’s Long Shadow”,

      Rapporten som du nämner är byggd på en vanföreställning, nämligen den att boskapsuppfödning är en större miljöbov än transportindustrin samt att boskap skulle förbruka ca 2/3 av världens spannmål (har inte en exakt siffra i huvudet).

      Det bygger hursomhelst på ett gigantiskt feltänk, jag skall återkomma till det, som sagt. I en separat text.

      Men ställ gärna dylika frågor, det ger mig inpiration.

      • Arvin

        Boskapsuppfödning och transportindustrin hänger ju på ett sätt ihop, det blir ju en miljöpåverkan när du skall transportera köttet. Om vi skulle äta mindre kött skulle ju utsläppen för transportiondustrin minska också, det är väl precis av den anledningen som många menar att kött inte är miljövänligt.Påståendet om att boskap skulle förbruka 2/3 av världens spannmål vet jag inget om däremot.

  4. Christoffer

    Men en del av min poäng (som när jag läser min kommentar igen ser inte framgår tillräckligt tydligt) är att det inte är en enskild industri, utan hänger ihop med exempelvis transportindustrin.

    Statistik är ju sällan och aldrig objektiv beroende på vem som presenterar den. Om man spanar här http://cait.wri.org/figures.php?page=/World-FlowChart är det lite mer uppdelat, men om man anser att åtminstone transportsektorn och markförändringar är tätt kopplade till köttindustrin på grund av världens ekonomiska situation. (Jag skulle vilja stryka under de orden, men du får visualisera. Zen!) blir bilden en annan.

    I dagens läge, med stora delar av produktionen förlagd i andra länder och ofta centraliserat, blir kopplingen förstås mycket starkare.

    Jag antar att det beror på vilket perspektiv man utgår ifrån, en lokal eller regional utgångspunkt kontra den globala. Många länder har ett någorlunda hållbart jordbruk/djurhållning, men många har å andra sidan inte det, just på grund av exportskäl och centralisering.

    Jag ser i alla fall fram emot att läsa mer om det.

  5. malin

    det stora problemet är väl att svensson käkar tveksamt producerat kött istället för sjysst dito. inte den lilla del av befolkningen som är veganer.

    en annan fundering: om alla köttätare övergick till att äta t ex gröna gårdar-kött och hästkött. skulle det hålla? finns det tillräckligt med betesmarker? jag får för mig att människor åt mycket mindre kött förr i tiden. när köttproduktionen fortfarande såg lite mer idyllisk ut. +att människorna var färre. (nu råkar ju iofs sverige vara jävligt glesbebott men det finns ju andra länder med köttätare också.)

    • Manin: personligen anser jag att Sverige är idealiskt för ekologisk köttproduktion. Stora outnyttjade arealer, icke lämpad för jordbruk.
      Vi har heller ingen vattenbrist, vilket är fallet i andra länder med storskalig boskapsuppfödning, ta t.ex USA, så det miljöhänsynet behöver vi inte ta.

      I själva verket är det mer skonsamt för miljön att föda upp djur ekologiskt, som i sin tur naturgödslar jorden och förnyar den, än att odla spannmål och växter som utarmar jorden, särskilt om det är med hjälp av konstgödsling.

Pingbacks på Som en gång varit äng

  1. Pingback: Därför äter jag kött « Göteborg Nonstop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-10-10

Biopremiär:  11 oktober 2019 på Hagabion Regi: Nick Broomfield Medverkande: Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Judy Collins, Ron Cornelius mfl. Längd:  102 min Redan ett par sekunder in i filmen börjar jag lipa av anslaget och orden, och sen fortsätter dokumentären om artisten LEONARD COHEN &hans flamma MARIANNE IHLEN att beröra hela vägen ut. Först får…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...