Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Därför äter jag kött

2011-02-12 av ozelot

Jag var inne på Hemköp Masthuggstorget häromdagen. Jag botaniserade lite i kötthyllan – som vanligtvis inte gör någon glad – och fann att där trots allt finns vissa ljuspunkter. Bra kött är i regel dyrt, tar i regel aldrig omvägen om livsmedelsjättarnas kylar utan går direkt till restaurangerna och till vissa välsorterade manuella diskar som t.ex S.O Larsson i saluhallen.
Jag jämförde priser: Entrecote (Scan) 194 kr/kg, en annan variant som förespeglades vara lite bättre och mer ekologisk: 289 kr/kg. Samt så fanns där ett ganska brett utbud från Gröna Gårdar.

Gröna Gårdar finns omnämnda och intervjuade i Mattias Göranssons eminenta artikel i senaste Filter om köttets vara eller inte vara. Gröna Gårdar är ett exempel på att det går att ha storskalig köttuppfödning i enlighet med naturens villkor. Grundaren Jan Karlsson har ca 700 djur, varav 200 går till slakt per år.
I runda slängar ger detta 45 ton kött. Baserat på uppgifter från jordbruksverket är det nog för att försörja 1000 svenskars konsumtion av nötkött under ett år.

Entrecoten från Gröna gårdar kostar 249 kr kilot och säljes då givetvis på bit. Den ser avgjort mer aptitlig ut än Scans färdigskivade och har tydlig marmorering. Det kostar alltså bara drygt en 50 lapp extra för Svensson att köpa kött från djur som fötts upp på gräs – det som kor skall äta – istället för Scans sondmatade hudpåsar med horn.

Jag hör alltid samma argument. Vi måste sluta äta kött. Det är inte miljövänligt, den mark som används för att föda upp boskap skulle kunna användas för att odla spannmål och grönsaker till en växande befolkning.
Fint säger jag, ta pendeln till Rävlanda eller Gråbo då och börja beta.

Livestock’s Long Shadow
är den av FN beställda rapport som blev till en molotovcocktail i händerna på alla rabiata förespråkare för vegetarisk kost. Jag tvivlar i och för sig på att de har läst den, de nöjde sig nog med att sjunga med i ”meat is murder”.
Livestock’s long shadow slog bl.a fast att boskapssektorn använder 30 procent av jordens totala landyta, mestadels som permanent betesmark men detta inkluderar också 33 procent av den globalt odlingsbara jord som används för att producera boskapsfoder.

Här ryms faktiskt hela kärnan i problematiken. Producera boskapsfoder.
Dvs spannmål, som människor kan äta, och som också boskap kan äta och då växer mycket snabbare men mår mycket sämre.
Jag läser på köttpaketet: ”Kött från djur uppfödda på gräs och örter.”
På Scans står det bara att det är svenskt, som om det skulle vara en garant.

Livestocks long shadow utgår felaktigt från föreställning att boskapsuppfödning skulle vara synonymt med industriell serietillverkning av spannmålsuppfött kött – vilket trots allt är en historisk parantes under de senaste årtiondena och ett typiskt i-landsperspektiv med skygglappar.
En av FN-rapportens främsta kritiker är den brittiske miljödebattören Simon Fairlie (se intervju), som skrivit boken ”Meat: A Benign Extravaganze” som skoningslöst rycker fjädrarna av av FN-forskarnas argument.

Större delen av den ”jordbruksmark” som anförs i statistiken är ju ren betesmark, stäpp, savann.
Där kan man inte odla grönsaker, i alla fall inte om man inte anstränger sig väldigt mycket.
Det betyder konstgödsel baserat på petroleumprodukter, och som dessutom kräver stora mängder energi för att framställa.
Fundera t.ex över varför norska Yara – fd Norsk Hydro – är en världsdominant på konstgödsel, i ett land med egen billig elproduktion på grund av vattenkraft och olja?
Konstgödsel – eller koskit? Vad väljer ni? Alltför många väljer tyvärr det första alternativet.

I Hemköps köttdisk finns alltså trots allt ett val och det kostar 50 kr extra. Köttet från Gröna gårdar är garanterat gräsuppfött. Det finns högrev också, fransyska, ryggbiff och grytbitskött. Precis samma utbud som från Scan.
Du hittar brasilianskt naturbeteskött.
Brasilianskt! Hjälp! Amazonas skövlas!
Och tänk på transporterna! tänker du. Då kan du börja med att läsa den här rapporten från Naturvårdsverket.

Det för oss till ett av FN-rapportens kardinalfel, enligt Simon Fairlie. När forskarna bakom försökte räkna på den brasilianska köttproduktionens miljöpåverkan skyllde man mer eller mindre hela avverkningen av Amazonas på köttbönderna, som om man fällt träden bara för att kor skulle beta där och sedan slängde skogen och veganernas älskade soja växte upp där efteråt som en ren SLUMP!?
Kan man prata om veganernas miljöpåverkan här?
Att avverkningen dessutom mer eller mindre upphört och kraftfulla program för återplantering införts från brasilianska regeringens sida, det talar ingen om.

Naturkött, som levererar mycket av det brasilianska köttet i de svenska diskarna, garanterar att deras produkter inte fötts upp på beten av skövlad regnskog. De garanterar att slakten sker under stressfria former. De garanterar att djuren enbart fötts upp på gräs och örter (vilket ger bättre smak och blir nyttigare), samt att djuren dessutom får bli mycket äldre sina artfränder i de svenska industrigårdarna som brukar tas innan målbrottet, ungefär.
De tror inte att uppfödarna sätter nosring på djuren, men det är svårt att kontrollera.

Jag tycker inte att nosring verkar så farligt dock. Jag har sett massa veganer ha sådana utan att kamplusten decimerats på något märkbart sätt. Dock är de ofta lite bleka, och brukar ses vid lösgodisdisken på samma Hemköp.

Väljer jag mellan Scans kött och det brasilianska, och dessutom inte har råd att köpa kravodlat gårdskött för 1000 kr kilot i Saluhallen, så väljer jag det brasilianska alla dagar i veckan. Eller nåja, 1?
Det är godare, nyttigare och billigare.
Den brasilianska entrecoten från Naturkött kött kostar 159 kr. Oxfilén 299 kr.
Vad jag skulle önska är dock att de även hade andra bitar. Varför inte lägg, bog eller högrev?
Varför äter vi inte mer av hela djuret? Tja, det är faktiskt inte Naturkötts fel att vi svenskar svarar oxfilé och bearnaise när favoriträtten skall bockas av.

Kor pruttar och rapar. Och avger metan. Alltså är boskapsuppfödningen en större miljöbov än transportsektorn, förkunnar Livestock’s long shadow. Man undrar ju lite om den rapporten i själva verket beställdes av olje- och bilindustrin. Säker kan man aldrig vara i denna paranoida skuggboxarvärld där allt blir till konspirationer.
Men all växtlighet avger metan, någon gång under cykeln på väg mot foruttnelse. Det tycks bara vara när den passerar genom en kos mage som det behöver räknas. Återigen är det kornas fel.

Länge resonerade företrädare för den svenska köttindustrin på fullt allvar att det var BÄTTRE (!?) ur miljösynpunkt med våra högproduktiva köttfabriker än brasilianskt naturbeteskött, eller för all del Jan Karlsson gröna gårdskött.
Varför? Jo, men högeffektivt kraftfoder växte ju korna snabbare, slaktades tidigare, och…*trumvirvel*…fes mindre!
Herregud vilka jävla stolpskott!

Nu skall jag ta upp en annan miljöbov i sammanhanget. Det finns 362.000 av dem i Sverige, de äter och fiser ut ca 12-15 kilo gräs om dan – inget ”miljövänligt” kraftfoder alltså – hålls i uppvärmda lokaler, och de fraktas ideligen runt i bilar (bensin) eller t.om flygs till andra sidan av jordklotet (flygbränsle!). Och ändå bidrar de i princip inte med ett skvatt näringsinnehåll vid livets slutstation.

Jag föreslår alla glada veganer och miljötillskyndare att ni genast sätter er på bussen till närmsta hästgård, och skäller ut ägarna efter noter!
Till er andra ställer jag frågan: Varför äter vi inte mer hästkött?

Det blev inget kött just denna dag, det blev en god tomatsoppa istället, med en klick meze i och ett gott bröd.
För visst har många kritiker en poäng i att vi äter för mycket kött. Det gör vi ju, för kött är ju gott, överlägset bäst som proteinleverantör och numer på grund av våra industrialiserade jordbruk rätt billigt.

För det är ju som vanligt, det blir plånboken och latheten som styr när Svensson väljer vad som hamnar på middagsbordet.
Han märker inte ens att biffen inte smakar något för han vet ju inte hur det skall smaka längre och de kloka kräsna husmödrarna vid de manuella köttdiskarna är ett utdöende släkte, liksom den svenska gräsätande kon.
Den som höll landskapet öppet, gödslade jorden, gav oss mjölken och till sist sitt kött.
Då var det fest. Festmat.

Inte som idag när du kan gå in på McDonalds och äta dig mätt på två Cheesburgare för 20 kr.

Det är inte fel att äta kött, det är inte miljöfarligt, det är inte onyttigt, och det behöver inte ens vara synd om djuren.
Frågan du som konsument skall ställa dig är inte om det är okej att äta kött, utan snarare vilket kött.
Vill du göra det enkelt för dig, köp gärna kött från Gröna Gårdar.

Förnuftet segrar till sist, verkar det som. De militanta veganernas floskler håller inte, till och med deras egen gudfader – George Monbiot – gör avbön. Läs och njut.

”I was wrong about veganism. Let them eat meat – but farm it properly”

The ethical case against eating animal produce once seemed clear. But a new book is an abattoir for dodgy arguments


Som en gång varit äng: Om den svenska ängen som inte längre finns.

Text: Marcus Persson

Kommentarer på Därför äter jag kött

 1. Arvin

  Tack för artikeln! Även om jag själv är vegetarian (dock av andra skäl än
  de du kritiserar i artikeln) tycker jag det var intressant och relevant läsning.

 2. Absolut, var och en väljer själv vad man vill äta, man behöver inte ens motivera sig.
  Det är bara när man försöker pracka på andra sina åsikter som man faktiskt får ha lite kött på benen..

 3. Anonym

  det här var den mest meningslösa text jag läst. snälla, lägg fram ett bra argument till varför man ska äta kött, det kommer verkligen inte fram i den här texten…

  • Du kan ju börja med att läsa texten. Alltid bra början.

   • Elias

    ”Meet your meat” Videon finns på youtube.

    Cheers!

 4. Peter

  ”Vilka val kan konsumenterna göra?

  • Byt ut en del kött mot vegetabilier, helst KRAV-märkta baljväxter och rotfrukter
  • Välj i första hand nöt- och lammkött från betesproduktion
  • Välj KRAV-märkt kyckling och gris
  • Välj ekologiskt certifierade kött-, mjölk- och andra mejeriprodukter
  • Efterfråga soja som kommer från en KRAV-certifierad produktion
  • Efterfråga svenska vegetariska alternativ till kött”

  Utdrag ur:

  http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/Foreningsdokument/Rapporter/sojarapport_justerad.pdf

  Jag har iaf svårt att se Naturskyddsföreningen som en del av den veganska konspirationen.

 5. Christoffer

  Välskrivet och intressant. Sen ska sägas att jag inte är helt övertygad, men det grundar sig i att jag tror att vi kommer från två olika ställen. Jag har aldrig upplevt att någon försöker pracka på mig åsikter vad gäller kött, och därför har jag nog en lite mer tolerant hållning. Jag tycker det speglas i dina texter att du känner dig attackerad och går till motattack.

  Jag tror dock att vi har liknande åsikter i slutändan, att ”Frågan du som konsument skall ställa dig är inte om det är okej att äta kött, utan snarare vilket kött.”

  Jag tycker absolut inte att det spelar någon roll om någon slutar äta kött och åberopar miljöskäl, eftersom en viss miljöpåverkan trots allt finns där. Mer kött till oss som vill ha det, och en (om än mikroskopiskt) jämnare konsumtionsbalans. Var och en blir salig på sin tro.

  Jag ser inget negativt i det alls, och såg från början inget värde i de här inläggen eftersom jag själv inte råkat ut för någon som försökt omvända mig, då skulle det såklart bli annat ljud i skällan.

  Och utöver allt som redan avhandlats tillkommer ju det enkla skälet att vissa inte gillar tanken på att döda saker som lever, i den mening vi ser djur och inte växter som levande. Den tanken tycker jag är svårare att argumentera mot eftersom den snuddar vid religiösa värderingar som saknar vetenskaplig grund utan snarare bygger på en känsla.

  • Chrsitoffer: Jag känner mig inte personligt attackerad, dock blir det ibland kommentarsstrider om man skriver om så enkla saker som bra råbiff, hur man lagar rostbiff och yada, och de slutar alltid i att man inte skall äta kött med motiveringar jag tar upp.
   Det irriterar mig dock eftersom det inte stämmer, och saker som inte stämmer känner jag ett inre tvång att ta upp.

   Den viktiga punkten, som jag ser det, är att Livestock’s long shadow, som tagits för given som sanning och resulterat i 100-tals skrifter och böcker och blivit ett slagträ i debatten faktiskt inte visar sig stämma.

   Men som sagt, jag säger mig inte sitta på sanningen: det är därför jag länkar direkt till hela böckerna.

   Synen på djur som levande väsen aka religiösa och filosofiska skäl uttalar jag mig inte om. För mig får folk äta vad de vill. Nästan..

 6. Niklas

  Don Quijote ringde, han vill ha tillbaka sina väderkvarnar.

 7. Tss...

  Don Quijote hade inga väderkvarnar, så skämtet blir bara en metaforkollaps, framförallt eftersom Don Quijote var psykotisk. För övrigt – om man vill vara ”tounge in cheek-fyndig” med udd så kanske man bör använda sig av lite mer kreativitet än ”X ringde och ville…”-skämt som nöttes ut på nittiotalet, strax efter ”alla barnen…”-dito.

  On topic – intressanta länkar, tack.

 8. Svarar Malin i den här tråden:
  http://www.goteborgnonstop.se/2011/02/08/som-en-gang-varit-ang/#comment-5606

  Malin: personligen anser jag att Sverige är idealiskt för ekologisk köttproduktion. Stora outnyttjade arealer, icke lämpad för jordbruk.
  Vi har heller ingen vattenbrist, vilket är fallet i andra länder med storskalig boskapsuppfödning, ta t.ex USA, så det miljöhänsynet behöver vi inte ta.

  I själva verket är det mer skonsamt för miljön att föda upp djur ekologiskt, som i sin tur naturgödslar jorden och förnyar den, än att odla spannmål och växter som utarmar jorden, särskilt om det är med hjälp av konstgödsling.

 9. K.

  Jättefint inlägg, tack för det!

  Min enda invändning är (föga överraskande med tanke på var jag jobbar) att du förespråkar köp av importerat gräsuppfött kött. Det må vara fritt från de problem du beskriver men om man istället stöder svenska bönder som föder upp idisslare på enbart gräs, så bidrar man till en positiv påverkan på miljön lokalt i Sverige. Att köpa importerat gräsuppfött kött har kanske inte den negativa påverkan som det har beskyllts för men det har heller inte den positiva påverkan på miljön som svensk djurhållning har.

  Men i sammanhanget är det en petitess, så återigen, tack för ett fint inlägg! 🙂

 10. M.

  En annan problematik som man sällan tas upp när det kommer till svensk kött är vad som händer med de delarna av djuret som vi inte äter här i sverige i någon stor utsträckning exempelvis ben, njurar, halsbit etc. Det skeppas ofta vidare till asien/ryssland/afrika. Så ska man tänka ännu mer på miljön bör man även vidga sina vyer när det kommer till vilka köttdetaljer man väljer att äta.

 11. Ida

  Alltså, etisk problematik med djurhållning överhuvudtaget kanske är relevant att ta upp? Jag är vegan men har svårt att se att det skulle göra mig militant. Min övertygelse är att människor inte har mer rätt än någon annan art att leva utöver någon annans icke-välbefinnande.
  Ekologisk köttproduktion är också mer komplex än vad du påstår. Är det till exempel mer humant (eller vad en nu vill kalla det) att låta en kalv skapa en känslomässig relation till sin mor och sedan ta isär dem, än att ta isär dem innan ett sådant band hunnit skapas? Det förra KRAV-krav, det senare konventionellt. Jag vet inte, men jag är trött på att kallas för militant bara för att vissa som gjort samma val som jag låter det gå ut över andra, djur som människor. Vill väl på något vis göra så lite skada som möjligt på världen och satsar på att lämna den så nära plus minus noll som möjligt. Och blir mindre naiv på vägen, förmodligen.
  Den allra främsta sojaproduktionen i världen, och Amazonas som du tar upp, går för övrigt till djurfoder. Såg inte att du nämnde det. Kanske kan kallas för rätt onödig proteinförädling.

  • Jag har mig veterligen inte kallat dig miltitant, jag vet inte ens vem du är.

   Att du tar upp sojaproduktionen och att den används för djuruppfödning som invändning mot min text, och dessutom diskuterar onaturliga uppfödningsformer där kalvar separeras eller slaktas är ju ett bevis på att du ser på den här problematiken lika reflexmässigt och okritisk som många andra veganer.
   De orkar inte ens läsa eller lära, de bara ser ”kött”.

   Läs texten istället.

   Angående den moraliska delen får någon annan föra det resonemanget, själv tycker jag inte att det är fel att äta andra djur.

   • Ida

    Fint, då är ingen av oss militant i våra tillskrivna epitet som -ätare.

    Jag vet inte riktigt hur mina exempel på brister med ekologisk djuruppfödning och sojaodling är ett bevis på min oförmåga till kritik, de är väl snarare motsatsen, även om vi kritiserar olika sidor av samma fråga. Om jag inte orkade läsa eller lära vore det också idiotiskt att ägna fyra års högskolestudier åt just jordbruks- och matförsörjningsfrågor, men det nämnde jag visserligen inte heller.

    Sant, att vi har olika moraliska grunder kan man kanske inte göra så mycket åt. Å andra sidan tror jag att diskussionen, eller alla diskussioner för den delen, blir rätt meningslösa utan att ta ställning till etiska och moraliska konsekvenser av de ”fakta” man väljer att presentera.

    • Jag tar ju i princip avstånd från all boskapssuppfödning med spannmål och sådant foder, inklusive soja. Det är hela poängen med artikeln.

     Jag anser att man kan ha en moralisk uppfödning och äta kött utan att skada alltför mycket, det är t.om positivt med djuruppfödning i ett lokalt och ekologiskt perspektiv.

     Att man de facto slaktar och äter upp ett djur vid något skede är ett något som jag personligen kan acceptera. Nu har vi skapat djurhållningen och haft den under under 7000 år, det är inte så att vi bara kan släppa ut korna och låta dem driva vind för våg och så blir allt bra.

     Den moraliska och etiska diskussionen blir rätt tandlös och saknar mening för mig så länge den inte förhåller sig till verifierbara fakta och argument.
     Diskussion för sakens egen skulle intresserar mig helt enkelt inte, det får någon annan skriva om.

 12. Tmt

  Precis som i Göranssons oerhört tendentiösa och slarvigt researchade partsinlaga/artikel klumpas alla som inte äter kött ihop och demoniseras som om de vore en galen sekt.

  Dessutom innehåller denna text samma grova missuppfattningar (lögner?), exempelvis angående produktionen av soja. I Sverige används 98,5 % av den importerade sojan till djurfoder (http://www.wwf.se/source.php/1308753/Sojan.pdf), en omvandling som inte är nåt särskilt effektivt sätt att ”leverera protein”. Oerhört magstarkt att raljera över veganer i det sammanhanget.

  Sedan kanske man kan välja att köpa bättre producerat kött, men vilket ansvar har man som köttätare för den globala produktionen? Om man kapade hela det jättesegment som det industriproducerade köttet utgör globalt, vad skulle då priserna för ”rent” kött bli när efterfrågan på detta gick igenom taket?

  Att sedan helt bortse från de etiska aspekterna eller vifta bort dem med argument av typen ”så har man ju alltid gjort” känns inte särskilt seriöst.

  Det som är glädjande är att det allt oftare dyker upp såna här inlagor till förvsr för köttätandet, vilket jag bara kan tolka som insikten om hur fel det är börjar bli en så etablerad del av det allmänna medvetandet att den utlöser starka motreaktioner.

  • Måste säga att jag inte förstår din invändning. Måhända raljerar jag en smula över många veganers ryggmärgsmässiga argumentation om köttätandets negativa miljökonsekvenser, vilket jag också ger uttryck för i texten.
   Att soja – och spannmål – används för foderproduktion är ju exakt det jag invänder mot då jag anser att det är precis det systemfel som skapat problemen.

   Vad priset för ”rent” kött skulle bli om man kapade det industriproducerade segmentet kan jag ju bara spekulera om – jag vet inte. Det är ju ingen högoddsare att det blir dyrare. Men så länge det faktiskt finns hållbara alternativ som inte kostar skjortan, t.ex Gröna Gårdar som nämns i texten och ändå lyckas vara relativt storskaligt inger det ju hopp (jag pratade t.om med grundaren nu på matmässan på Eriksberg).
   Att köttpriset går upp har jag i princip inget emot dock rent generellt – det finns ingen anledning till att vi vräker i oss så mycket billigt industrikött som vi gör idag – då är ju just priset ett naturligt styrmedel.
   Dessutom tycker jag att det är bra om bönderna kan få bra betalt för bra djurhållning.

   Vilket ansvar jag som köttätare har för industrin globalt? Tja, vad kan jag göra annat än att försöka handla så lokalt och ekologiskt jag kan och uppmana andra att göra det också.
   Vi i Sverige råkar ha bra betesmarker och bra förutsättningar således för vettig köttproduktion, då kan jag inte se att jag som svensk skall gå omkring och ha dåligt samvete för att någon jeppe på en annan sida av jordklotet inte har samma förutsättningar, pga av att det t.ex inte finns tillräckligt med vatten och boskapen konkurrerar med mänskligheten om de resurserna.

   Angående den etiska dimensionen är det ingenting jag viftar bort alls, jag personligen har kommit fram till att jag inför mig själv kan stå för att jag äter kött – aka döda djur – och någon annan kanske kommer fram till en annan slutsats. Då får de väl göra det då, jag är dock inte intresserad av just detta i denna text. Den texten får någon annan skriva.

   Om du hittar så mycket faktafel tror jag Hr Göransson skulle vara utomordentligt tacksam om du hörde av dig till honom direkt.

   • Agnes

    Jag märker att du är påläst och intelligent. Jag vågar dock påstå att du nog egentligen hade förespråkat ett vegetariskt /veganskt leverne om det inte var för att du är så förtjust i smaken av en god köttbit. Jag märker i din argumentation att du lagt ner mycket tid på att söka upp de få och svaga argument som finns för ett fortsatt köttätande. Att du väljer bort att diskutera moral och etik är bara ett bevis på att du inte har något bra svar på den frågan.

    Min uppfattning är att det bara finns en situation där det skulle vara moraliskt försvarbart att döda och äta ett annat djur. Det är om det inte finns annan föda och man för att överleva måste äta kött. Få människor på jorden lever idag under sådana förhållanden.

    • Det var ett mycket dumt inlägg, Agnes.
     Den boskap som avlats fram under tiotusental år i harmoni med människan skulle för övrigt inte överleva utan vår hjälp, de klarar sig inte i det vilda.
     I övrigt så handlar inte denna artikel om moral och etik, men skall man helt enkelt bli tvingad att diskutera det fastän det inte är syftet så har jag inga problem med att döda andra varelser med ett minimum av lidande och äta upp dem.
     Jag är helt enkelt ond.

     De enda skälen du nämner för att överhuvudtaget inte äta kött och bli vegan är ju etiska och moraliska – några miljöskäl föreligger egentligen inte – så varför ställa högre beviskrav på mig som köttätare?

     • Agnes

      Nä, du har rätt, den boskap vi har avlat fram för att äta borde inte finnas. Dagens kor och grisar klarar inte av att leva ett liv utomhus som de ursprungligen kunde. Kossor klarar ofta inte av att föda naturligt eftersom vi avlat dem med enda syftet att ge mjölk, skinn och kött. Det enda vi tyvärr inte lyckats avla bort är deras förmåga att känna lidande. Det finns inget naturligt med detta, så jag håller med om att de inte skulle finnas om det inte var för oss. Om vi nu ska äta kött tycker jag att man borde satsa på Linderödssvin och liknande raser som ju faktiskt är byggda för att klara av ett liv i det vilda. Men det skulle göra köttet mycket dyrt, och det har ju du redan varit inne på.

      När det kommer till miljöskäl är vi nog faktiskt överens. Köttkonsumtionen bör minska rejält och fler bör tänka på vilken typ av mat vi stoppar i oss. Sen är det inget som säger att miljön tar stryk av att vi äter en lagom mängd kött. Problemet är att vi äter för mycket och fel.

      Jag tycker dock att det moraliska och etiska är en viktig del i diskussionen om kött, och jag har aldrig hört ett enda argument för köttätande (förutom det jag tog upp i förra inlägget) som håller. Det är antagligen därför så få köttätare vill prata om det. Det får er att känna er att känna er onda, och det förstör ju aptiten.
      Det var du som sa det.

 13. Alltså, du har ju helt fel i att det inte finns raser som klarar av att leva utomhus året om – eller åtminstone ha möjlighet att gå ut om de vill – och inte klarar av att föda naturligt. Aberdeen Angus och Hereford samt vår egen klassiska Fjällko är ju exempel på det. Däremot är de beroende på någon form av elementärt skydd och foder under vinterhalvåret.
  Jag uppfattar det som en del av det kontrakt som skrivits mellan människan och de djuren – vi skyddar dem och ger dem foder på vintern – sedan när de sätter livet till äter vi deras kött och använder deras hud. För mig är detta inte kontroversiellt, och när du ropar efter etiska och moraliska motiveringar är helt enkelt den frågan felställd när det kommer till mig.

  Jag känner mig inte ett dugg ond, jag är bara så evigt trött på det tendentiösa tjatet. Visst, det kanske gör lite ont när jag knäcker nacken på en abborre efter att ha fiskat upp den, men jag skiter helt enkelt i det för jag vill ha den.

  Du håller envetet fast vid att jag skall motivera varför jag äter kött och avkräver mig moraliska förklaringar som jag är helt ointresserad av att skriva om i den här texten – man kan ju inte begära att en text skall handla om precis allt eller hur – och dessutom inte tycker att de existerar i det fall man verkligen har den djurhållning jag explicit förespråkar.

  Säg mig istället på vilket sätt det skulle vara bättre att alla människor på jorden tvärt slutade äta kött? vad skulle hända då? De ”behöver” ju uppenbarligen inte det, enligt dig?

 14. Agnes

  Först och främst så läste du fel. Jag skrev ju att man bör satsa mer på Linderödssvin och liknande raser som klarar av naturliga förhållanden.

  Sen tycker jag inte att det vore bra om alla tvärt slutade äta kött. Så stora förändringar sker inte över en natt. Jag tycker däremot att den storskaliga köttindustrin bör avvecklas i lagom takt. Inga utsläppta grisar och kossor alltså.

  Att sluta äta kött helt är ett sätt att visa att man tycker att det är etiskt fel, men är också ett sätt att visa att man inte vill stödja en industri som medför så mycket negativt för allt levande på jorden.

  Att som du välja bra kött och äta mindre av det är nästan bättre på kort sikt, för då stöttar du ju också de bättre alternativen. Mitt problem är bara att jag inte kommer förbi det faktum att jag klarar mig fint utan att en annan levande varelse ska behöva dö.

 15. Då tycker jag att man gör en betydlig större insats för att bekämpa den industriella produktionen genom att gynna andra produktionssätt – typ helt enkelt köpa kött från Gröna Gårdar – och därigenom medverka till att de kan bli ännu mer storskaliga. Det är ju inte storskaligheten det är fel på – tvärtom är det ju mer effektivt!

  Att äta kött från gräsätande djur innebär ingen belastning alls i vår klimatzon – i själva verket är det en större belastning att inte äta sånt kött utan istället börja odla för att alla skall äta grönsaker.

 16. Agnes

  Det tråkiga är att naturbeteskött utgör en så liten del av allt kött som äts i Sverige. Om alla skulle äta bara gräsätande djur skulle det inte räcka så långt, vilket iofs är bra. Då skulle vi ha vegetariska veckor istället för vegetariska måndagar som ju vissa kör med.

  • Skulle alla äta naturbeteskött och betala lite mer för det skulle fler bönder naturligtvis ställa om till naturbetesproduktion. Det är inga problem att öka produktionen alls, jag tycker att vi kan ha kor på varenda ledig jordplätt om det är så och getter och får som betar i rabatterna i villaträdgårdarna.
   Jag skulle gladeligen egenhändigt slakta dem och äta upp.

   Men så länge Scan och de andra lobbyisterna från köttindustrin försöker slå i allmänheten att ”Svenskt kött” är bra bara för att det är svenskt och Svensson blir alltmer obildad för varje dag som går så fattar ju inte folk att de får vad de betalar för – skit.

  • Och vidare: Var skall vi få all den vegetariska mat från som kommer att behövas för dina vegetariska veckor – och det vegetabiliska protein som ersätter det animaliska (som ju i sammanhanget är överlägset mest högvärdigt)?

   Skall vi odla mer grönsaker menar du? Var? Eller skall vi importera?

   • Agnes

    Vad tror du grisarna och hönsen äter? Vi skulle kunna äta grödor istället för att ge dem till djur som vi sen äter upp. Det är slöseri med resurser. Jag trodde du hade läst på om det här!

    • Äter du gräs och blommor Agnes? Varsågod och hugg in!
     Och du, kom inte med sådana där barnargument – jo jag har läst på om det där. Du kan försöka slå mig på fingrarna hur mycket du vill men du kommer inte att lyckas.

     Grisar och höns är allätare, de kan ges restprodukter från dels livsmedelsproduktionen (som t.ex potatisskal, rester av sädesslag som vi inte kan smälta) och dessutom det som blir över från våra bord utan att det på något sätt konkurrerar med vårt födointag. Men idiotiskt nog är det t.ex förbjudet att ge grisar rester från t.ex skolbespisningar och offentliga kök – men inte för att det på något sätt är skadligt för dem eller ens att de inte gillar det – utan det faktum att man är rädd för sjukdomar som svinpest – som inte finns i Sverige!

 17. Agnes

  Vi är väl överens om att köttproduktionen måste minska för miljöns skull? Det har ju att göra med att produktionen är extremt resurskrävande. Det är du väl med på eller? Vi importerar stora mängder foder som till stor del består av soja från skövlad regnskog. Det handlar alltså inte om blommor och gräs (nu är DU barnslig!) utan om markyta som används för att odla mat till djur, och inte mat till människor = resursslöseri!

  • Agnes, du får göra din hemläxa och läsa artikeln, samt även läsa de kommentarer jag skrivit här i tråden.

   Jag är inte överens med dig om någonting, verkar det som. Först ville du diskutera etik och moral och nu börjar du yra om något du inte verkar ha det minsta fundamental koll på – det som är själva essensen i artikeln.

   Ridå.

   • Agnes

    Om vi nu delar ut hemläxor så vill jag att du jobbar på att få bort din unkna syn på vegetarianer och veganer. Och så borde du fundera mer på det här med etik och moral och vårt ansvar gentemot andra kännande varelser. Där har du gjort det väldigt lätt för dig.
    Jag medger dock att du har dina poänger om hur man på lång sikt kan ställa om till en grönare köttproduktion.

    • Menar du på fullt allvar att du tycker att du har något mandat att dela ut hemläxor med den där hemvävda bamse-ideologin i ryggen?

     Artikeln handlar inte etik och moral. Den handlar inte heller om bandy. Vill du skriva om etik och moral eller bandy får du göra det någon annanstans. Här är det off-topic och kommer fortsättningsvis raderas.

     Sedan rekommenderar jag dig att börja äta kött, så kanske hjärnan fungerar bättre.

 18. Anonym

  Allt detta skrivet om kött, och fisk nämns inte. Okej att artikeln framförallt handlar om nöt, men i debatten som följer borde det tas upp,bland annat i fråga om uppfödning. Eller är det som jag börjat inse, att svenska vegetarianer gärna äter fisk. För det är väl inte kött?

 19. Jag skrev ett långt argumenterande inlägg om varför du har fel, men jag raderar det och slår dig istället i ansiktet med denna virtuella handske. Jag är så jävla less på det här jävla tramset om protein hit och protein dit.

  Nu gör vi upp om det här, mano a mano. Köttätare mot vegan. Se dig själv som utmanad.

  Antingen,

  1. 5 min fullkontaktsfight enligt sedvanliga svenska MMA-regler.

  2. 300-pass på tid. 50 burpees, 50 knäböj, 25 pullups, 100 armhävningar, 75 knee to elbow.

  3. Marklyft. Tyngst av 3 rep.

  Sex veckors förberedelsetid.

  Du når mig på rosen punkt thomas at gmail punkt com

 20. Thomas Rosén, Malmö

  Utmärkt!

  rosen punkt thomas at gmail punkt com

 21. Karro

  Fast vad spelar det för roll att kött har fullvärdigt protein i sig själv? Som vegan kombinerar man olika proteinkällor och får på så sätt i sig alla aminosyror man behöver. Varför behöver du slänga in sådana saker som är helt irrelevanta. Proteinbrist existerar i princip inte i västvärlden så vad spelar det för roll om kött är fullvärdigt eller inte?
  Och vadå? Konsumerar du enbart gräsätande nöt? Inga industriproducerade anilmalier alls? Isf- grattis! Men att argumentera för att köttätande i en utopisk värld skulle vara miljömässigt gångbart och sedan gå ner på hörnet å äta en kebabpizza ger jag inte mycket för.

 22. Det går alldeles utmärkt att argumentera för att köttätande är miljömässigt gångbart – då naturnära produktion (som gräsuppfödda kor t.ex) snarare visar sig ha en positiv nettoeffekt på miljön än tvärtom.

  Sedan är det naturligtvis så att som konsument gör man så gott man kan och försöker göra de rätta valen – även som vegan och miljövän i största allmänhet medverkar man ju med största säkerhet till miljöförstöring på något sätt, och ”syndar” – ibland omedvetet, ibland pga brist på alternativ.

  Att därifrån rent kategoriskt säga att det är meningslöst att försöka främja ett ekologiskt lantbruk som även inkluderar viss köttkonsumtion bara för att man inte till 100% följer det alltid tycker jag är cyniskt och ett företag dömt till undergång.

  Det andra resonemanget om fullvärdigt protein tycker jag du har uppförstorat.

Pingbacks på Därför äter jag kött

 1. Pingback: Tweets that mention Därför äter jag kött « Göteborg Nonstop -- Topsy.com

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...