Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

En tysk gevärskula från östfronten: Släktforskningens dagar på Stadsbiblioteket

2011-03-14 av ozelot

Vem är du och var kommer du ifrån? Vad kommer tattarvecket på underarmen från, varför sitter smilgropen där den gör och varför talade mormor en märklig kombination av värmländska och Bergen-mål? Och varför hade morfar egentligen ett tyskt pass och en högblank gevärskula i en ask, sparad sedan fyrtiotalet?

Att lära känna sin historia är på många sätt att lära känna sig själv på nytt. Välkommen till Stadsbiblioteket Göteborg och Släktforskningens dagar 18-20 mars.

Fredag 18/3 i Hörsalen. Fri entré

13.00 DIS Datorhjälp i släktforskningen med GRS (GöteborgsRegionen Släktforskare).
14.00 Folklig klädsel och folkdräkter med etnologen Ingela Martenius.
15.00 Göteborgs Stadsmuseums faktarum
16.00 Flyghistoria – ett Sverige i repris med Johan Ahlén.

Lördag 19/3 i Hörsalen. Fri entré
11.00 Invigning av Göteborgs Stads kulturchef Björn Sandmark.
11.15 Historiskt väder med Ulf Andersson och Kalle Johansson.
12.15 Mariestad: Wasaättlingar i Västergötland med Ingemar Wikenros
13.00 Sune Persson, docent, berättar om De Vita bussarna och Folke Bernadotte
14.00 Fader okänd med Elisabeth Reuterswärd, fil. dr och tidigare 1:e arkivarie i Lund.
15.00 Synen på barn och barndom i historien med Louise Lönnroth fd landsarkivarie.
16.00 AD Online, bland annat kyrkobokföring i färg.

Söndag 20/3 i Hörsalen. Fri entré

11.15 Genline – familjeband och bygdeband
12.00 Bengt Olov Käck från Lantmäteriet berättar om digitala kartor.
13.00 Rökstenens tolkning med Bo Ralph, professor och medlem i Svenska Akademien.

14.00 Källkritik med professor Thomas Magnusson
15.00 Emigrantforskning i Australien – EmiWeb med Charlotte Börjesson från Wasaorden och Lennart Limberg fil. dr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-11-17

Slöar i sängen och lyssnar på Per Svenssons PSYCHEDELIC SOUNDS som släpps den 30 November. En obekymrad härligt sonkad samling låtar. Tex FREE SPIRIT som luffar på i ett skönt söndagstempo med rader som LOVE IS BURNING INSIDE/ WELCOME BACK IT´S SUMMERTIME. Gitarrerna , trummorna och orgeln kränger hit och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...