Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Flumma inte bort framtidens Göteborg

2011-03-22 av ozelot

2021 fyller Göteborg 400 år. Vem bryr sig? Förmodligen rätt många just nu, ty runtomkring i staden lägger mossiga nyhetsredaktörer i djupa veck, politiker på röstfiske får något visionärt glansartat i blicken och stadens pr-konsulter kommer ge garant för att hundra tusentals kronor kommer att byta ägare bara för att sätta sig vid konferensbordet och skölja ned ett torrt rundstycke med en Ramlösa.

För att ändå få med lite demokrativibbar i det hela tävlar alla om att bjuda in ALLMÄNHETEN.
Alla skall komma med förslag om hur de vill att Göteborg skall se ut om tio år. Vad fint. Dessutom gratis.
Tror ni någon kommer bry sig om vad allmänheten skall tycka att Göteborg skall vara om tio år?
Vem är förresten allmänheten?
En sorts semla?

Jag behöver inte ett grönområde i varenda kvarter, inte heller behöver jag en uteservering med korgmöbler i varenda gatuplan. Man kan inte ”planera in” var folk skall gilla att sitta och umgås, man kan inte planera att något skall bli ett uppskattat flaneringsstråk.
Det blir oftast fel då. Hur kul är det på Lindholmen?
Det kanske blir det en gång, men först efter arkitekternas planritningar bleknat bort i solgasset och området börjat leva sitt eget liv trots allt.

Det är festligt med allmänhetens tipslådor, det är undertecknad inte sen att understryka.
Någon vill ha ett ”stort hus för alla”. En annan jeppe vill bygga ett stort slott i stan där vinnaren av tipstävlingen kan få bo i ett år. Sedan är det mycket äventyrsbad, spejsade broar och sånt där som folk gillar.

Frågar du folk vad de har visioner om 2021 så tänker de science fiction. De vill ha flygande spårvagnar. Eller så vill de ha tak över Ullevi. Frågar du pr-konsulter vill de framförallt ha pengar.
Kreativa människor vill ha fler kreativa människor.

Jag tycker personligen att frågan är helt felställd.
2021 års infrastruktur borde baseras på de behov vi redan har idag – och försummat – men med ett framtidsperspektiv. Även om det så skulle vara färdigt till 2021.

Ett sådant exempel kan vara en fungerande, effektiv och snabb lokaltrafik som förbinder stadsdelar även om det snöar. Som är såpass billig och bekväm att folk slipper oroa sig över var de skall ställa bilen för att åka och handla i centrala stan och därigenom hålla stadskärnan levande.
Eller att man som boende i östra delarna i staden ens börja fundera att åka ut till Brännö och bada en het sommardag, utan att det skall ta längre tid än att charterflyga till Hurghada.

Jag vill helst inte ha en svindyr hyra för ynnesten att göra av med ännu mer pengar för att ta mig någon annanstans där jag också gör av med pengar. Jag bor gärna mitt i stan, måhända till ganska hög hyra, men jag kan åtminstone till affären. Finns det några schyssta billiga lägenheter på Lindholmen? Med brevlådor moderiktigt på nedre plan, i lärkträ?

Mardrömsexemplet är Avenyn. Där ser man hur fastighetsjättarna spekulerat fram en hyreskarusell som kväver allt mänskligt liv i form av värdeskapande kommersiell verksamhet.
Det är livsfarligt när fastighetsägare börjar omge sig med visioner.
Lika orolig blir jag nu, då framtiden skall utstakas med hjälp av expertgrupper, dyra konsulter och populistiska läsartävlingar.

Satsa på att förstärka den kompetens som redan finns. Satsa gärna på stadsarkitekter, förena det gärna med särskilt designerade professurer och modeller för att sprida kunskap kring stadsbyggnadsfrågor, satsa gärna på miljöteknik och it.
Satsa gärna på förtätade stadskärnor, men blandad bebyggelse och verksamheter och differentierade hyresnivåer.
Men för guds skull, flumma inte bort framtidens stad.

En kommentar på Flumma inte bort framtidens Göteborg

  1. Anonym

    Gbgs stadsutveckling är som en osäker femitioåring som vill vara hipp. Konstigt att man talar om att skapa en kreativ stad och levande samtidigt som man konsekvent förhindrar all form av spontanitet tex. förbjuder, gautumsikanter, har en stenhård policy mot gatukonst och nu vill polisen att alla ska gå hem och lägga sig senast klockan. Den endra muralmålning i stan jag sett är beställd av staden själv inför friidrotts VM. Groovey..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-09-16

Det var storm ute men Pallin var på plats på 24 kvm i Sockerbruket för att langa kablar och fixa ljuset och instruera i hur man sköter ett mixerbord för DJ:s. Min uppgift denna blåsiga afton. Jag kombinerade spotifylistan med ljudet från en gammal dammig Zappavinyl med mkt prat. Först…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-09-19

Sägnerna går om lurifaxen Greve Rutger Tombola som sökte en borgerlig hatthylla i just det ögonblick som Dadaismen skapades City brusar likt en havssnäcka medan hösten gör sitt intåg Unik nyskapande platta av Iggy. Kombination av jazz och pop Lugn skön stämning Vilsam att lyssna på Hör inte vad han…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...