Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Riddarna med nytt album: Releasefest + Intervju

2011-03-24 av

Pårökt stonerrock, indie-metal, eller en Pugh Rogefeldt född på åttiotalet som hamnat snett och startat band? Etiketterna haglar som klädpersedlar som kastats av innanför dörren en sen natt i ett eleven-track-stand för att sedan leda vidare i ett spår in i den sängkammarsfuktiga allians som är Riddarnas självbetitlade albumdebut.
Nu på fredag är det releasefest på Pustervik och Friday i’m in love.

Ni släpper ert självbetitlade album nu den 6 april. Kan vi förvänta oss någon förändring i ljudbilden eller tematiken jämfört med EP:n ni släppte i höstas? Hur skulle ni vilja beskriva musiken för en publik som aldrig lyssnat på er innan? Referenser? Vad tycker ni om folk som beskriver er som Dungens ohängda kusin, eller drar paralleller till Refused och stonerrock?
-Precis som EP:n så har albumet ett opolerat ljud och vi spelade in allt live. Dessutom gjordes hela produktionen av Per Stålberg och Olle Björk som även gjorde skivan vi släppte i höstas så albumet blev en slags fortsättning på EPn.
Vad vår musik låter som? Som om Pugh Rogefeldt hade fötts på åttiotalet, hamnat snett och startat band?
Annars är indie-metal en genre som kanske funkar. Ljud som påminner om Refused, Dungen och stonerrock kan man absolut hitta i vår musik så det känns inte konstigt när folk beskriver oss på sådana sätt.
För övrigt är det grymt att folk försöker sig på att beskriva oss, vi vet att det kan vara lite svårt att formulera sig klockrent där.

Ni kommer från Gotland läser jag, och därför blir det ju mycket raukar och sånt som står som spön i backen när man googlar på er. Men hur går det egentligen ihop att spela Rock’n roll på Gotland när man ung och börjar spela? Bor man i Göteborg sedan barnsben är det ju inte svårt eftersom mer eller mindre alla man känner spelat i olika band och det har alltid funnits skivaffärer och spelställen att vallfärda till, men hur ser det ut där ni är uppväxta?
-Självklart är utbudet mindre, men annars funkar det egentligen som på alla ställen – någon kastar ett instrument i händerna på en, man blir fast, och sedan går man på jakt efter folk att spela med. Och eftersom Gotland är så pass litet så är det bara två handskak till närmaste trummis. Det kan lätt bli så att alla spelar med alla, men det är en del av charmen. Sedan går det alltid att hitta vägar för att få hålla på med musiken. Repa kan man göra nästan var som helst. Och det har vi gjort. Edward är uppväxt på landet och byggde en replokal i lagården t.ex, men annars funkar vardagsrum eller loft lika bra. När vi växte upp fanns det också ett musikhus i Visby där alla repade med varandra. Det var fint.
En annan positiv sak med Gotland är bredden på musikstilar som spelas. Om Göteborg är rock/metal och Stockholm är pop/indie så är Gotland en mix av allt.

Ni har uppenbarligen turnerat en del och skaffat ett stabilt scenröj. Kan ni berätta lite om kul spelningar som stuckit ut? Hur ser turnéplanerna ut nu efter skivsläppet, och har ni några drömspelningar?
-Det var en spelning vi gjorde i Estland förra sommaren som vi inte glömmer i första taget. Det var en festival med i stort sett endast baltiska metal- och punkband som rappade och sjöng på baltiska eller engelska eller båda, och mitt i allt stod vi och sjöng vår musik på svenska. Vi hade en toppenpublik som lyckades sjunga med då och då så det var fint. Sedan har vi åkt runt runt en hel del på Gotland med ett elverk och spelat i regn, lägenheter, go-cart-bana och sånt och det är alltid omväxlande och kul.
Just nu ser vi fram emot releasefesten på fredag. Dagen efter åker vi till Lund för att spela på Dirty Frank, sedan väntar Umeå Open den 31:a och lite senare Siesta!-festivalen. Vi hoppas att vi spelar på många festivaler i sommar!

Ni är en trio som enligt ryktet bor i olika städer. Hur skriver ni låtarna då? Tur ni om var ni skall repa eller blir det någon av er som oftast vinner?
-I början bodde vi faktiskt här och var i olika städer och då blev det en hel del mailande av ljudfiler. Edward skickade en låtidé till Patrik som han gjorde bas till osv. Sedan repade vi där det blev smidigast – i Stockholm, Göteborg eller Visby blev det många rep. Nu har vi äntligen lyckats bosätta oss i samma stad – sedan några månader bor vi i Göteborg allihopa och det känns helt sjukt – vi kan repa när vi vill! En märklig känsla. Väldigt kul att kunna umgås också.

Ni har en releasespelning nu på fredag på Pustervik. Vad är er uppfattning om Göteborg som spel- och musikstad?

-Musiklivet i Göteborg är familjärt – många som spelar i olika band känner till varandra och det är trevligt. Det känns som Gotland fast större. Dessutom gillar folk musik här. Det finns en nyfikenhet och ett intresse för ny musik. Och så går det att gå på livespelningar nästan varje dag i veckan och det är så klart grymt.

Mer om bandet
Translate to english

Ozelot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...