Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

S.O.S på Ölstugan Tullen

2011-04-27 av ozelot

Göteborg nonstop snöar ibland in på snäva men inte desto mindre folkkära ämnen, nu senast vår egen inhemska sill. Vi ställde några frågor till Mattias Jakob på Ölstugan Tullen angående den klassiska sillbrickan på menyn.

S.O.S (smör ost och sill) är en klassisk svensk paradrätt. Därför gör det mig glad att ni tagit denna rätt till heder. Gör ni som Mannerström anbefaller och gör egna inläggningar?
-Vi lägger faktiskt inte in våra sill själva eftersom det känns onödigt med tanke på att kvalitén är så pass hög hos vår leverantör, dessutom tar vi endast 69 kr för en SOS vilket är väldigt billigt. Hade inte leverantörens sill varit så bra hade vi dock lagt in den själva.

Smör och ost är två tredjedelar av begreppet. Vad rekommenderar ni själva som tilltugg?

-En lagrad hårdost typ Västerbottenost och något finare knäcke, typ Fäbodknäcke från Dalarna tycker jag är schysst till sillen.

Människor som smakar inlagd sill för första gången, särskilt turister eller nysvenskar, har ofta lite svårt med smaken. hur skulle du beskriva din egen upplevelse?

-Jag tror jag var 19 första gången jag åt sill och jag tyckte faktiskt inte om det alls, men nu när man blivit vuxen så uppskattar man sill ;-).

Ni har ju ett ordentligt sortiment med öl, ale och stout etc från svenska mikrobryggerier. Men passar det egentligen inte bäst med en helt vanlig kall ljus och ganska neutral lager?

-Helt rätt, en ljus lager är det jag skulle rekommendera till en SOS, exempelvis Grebbestad. Eller Göteborgs starkpilsner eller Mariestad, det finns ju en del att välja på.
-Sedan går det ju hel del nubbar med sillen också, populärast är ju de klassiska OP Andersson och Skåne.


Ölstugan Tullen
Andra Långgatan 13
Mån – tor: 16:00-01:00
Fre 15:00-01:00
Lö-sön: 13:00-01:00

Pingbacks på S.O.S på Ölstugan Tullen

  1. Pingback: Ingen dum sill: Sillens kulturhistoria eller en bit av den « Göteborg Nonstop

  2. Pingback: Ingen dum sill: Sillens kulturhistoria eller en bit av den « Göteborg Nonstop

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...