Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

S.O.S på Ölstugan Tullen

2011-04-27 av ozelot

Göteborg nonstop snöar ibland in på snäva men inte desto mindre folkkära ämnen, nu senast vår egen inhemska sill. Vi ställde några frågor till Mattias Jakob på Ölstugan Tullen angående den klassiska sillbrickan på menyn.

S.O.S (smör ost och sill) är en klassisk svensk paradrätt. Därför gör det mig glad att ni tagit denna rätt till heder. Gör ni som Mannerström anbefaller och gör egna inläggningar?
-Vi lägger faktiskt inte in våra sill själva eftersom det känns onödigt med tanke på att kvalitén är så pass hög hos vår leverantör, dessutom tar vi endast 69 kr för en SOS vilket är väldigt billigt. Hade inte leverantörens sill varit så bra hade vi dock lagt in den själva.

Smör och ost är två tredjedelar av begreppet. Vad rekommenderar ni själva som tilltugg?

-En lagrad hårdost typ Västerbottenost och något finare knäcke, typ Fäbodknäcke från Dalarna tycker jag är schysst till sillen.

Människor som smakar inlagd sill för första gången, särskilt turister eller nysvenskar, har ofta lite svårt med smaken. hur skulle du beskriva din egen upplevelse?

-Jag tror jag var 19 första gången jag åt sill och jag tyckte faktiskt inte om det alls, men nu när man blivit vuxen så uppskattar man sill ;-).

Ni har ju ett ordentligt sortiment med öl, ale och stout etc från svenska mikrobryggerier. Men passar det egentligen inte bäst med en helt vanlig kall ljus och ganska neutral lager?

-Helt rätt, en ljus lager är det jag skulle rekommendera till en SOS, exempelvis Grebbestad. Eller Göteborgs starkpilsner eller Mariestad, det finns ju en del att välja på.
-Sedan går det ju hel del nubbar med sillen också, populärast är ju de klassiska OP Andersson och Skåne.


Ölstugan Tullen
Andra Långgatan 13
Mån – tor: 16:00-01:00
Fre 15:00-01:00
Lö-sön: 13:00-01:00

Pingbacks på S.O.S på Ölstugan Tullen

  1. Pingback: Ingen dum sill: Sillens kulturhistoria eller en bit av den « Göteborg Nonstop

  2. Pingback: Ingen dum sill: Sillens kulturhistoria eller en bit av den « Göteborg Nonstop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-22

   Va än olika politiska partier föreslår så kan man ju alltid ägna sig åt vilken konst man vill i SVERIGE ( än så länge) om man inte gör anspråk på att få pengar ifrån staten för det. Jag känner ganska många som håller på med konstprojekt av olika slag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-01-21

   En rolig grej hände i GBG vid slakthuset nära BINGO-LOTTO. Det va ingen som blev slaktad men ISAK & PASCAL däckade mig. Bandet från Sthlm som gjorde succe i Gamlestan. Det va kul att se Isak Sundström med sitt band Pascal. En kvinnlig basist som hade spelat i 16…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...