Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

S.O.S på Ölstugan Tullen

2011-04-27 av ozelot

Göteborg nonstop snöar ibland in på snäva men inte desto mindre folkkära ämnen, nu senast vår egen inhemska sill. Vi ställde några frågor till Mattias Jakob på Ölstugan Tullen angående den klassiska sillbrickan på menyn.

S.O.S (smör ost och sill) är en klassisk svensk paradrätt. Därför gör det mig glad att ni tagit denna rätt till heder. Gör ni som Mannerström anbefaller och gör egna inläggningar?
-Vi lägger faktiskt inte in våra sill själva eftersom det känns onödigt med tanke på att kvalitén är så pass hög hos vår leverantör, dessutom tar vi endast 69 kr för en SOS vilket är väldigt billigt. Hade inte leverantörens sill varit så bra hade vi dock lagt in den själva.

Smör och ost är två tredjedelar av begreppet. Vad rekommenderar ni själva som tilltugg?

-En lagrad hårdost typ Västerbottenost och något finare knäcke, typ Fäbodknäcke från Dalarna tycker jag är schysst till sillen.

Människor som smakar inlagd sill för första gången, särskilt turister eller nysvenskar, har ofta lite svårt med smaken. hur skulle du beskriva din egen upplevelse?

-Jag tror jag var 19 första gången jag åt sill och jag tyckte faktiskt inte om det alls, men nu när man blivit vuxen så uppskattar man sill ;-).

Ni har ju ett ordentligt sortiment med öl, ale och stout etc från svenska mikrobryggerier. Men passar det egentligen inte bäst med en helt vanlig kall ljus och ganska neutral lager?

-Helt rätt, en ljus lager är det jag skulle rekommendera till en SOS, exempelvis Grebbestad. Eller Göteborgs starkpilsner eller Mariestad, det finns ju en del att välja på.
-Sedan går det ju hel del nubbar med sillen också, populärast är ju de klassiska OP Andersson och Skåne.


Ölstugan Tullen
Andra Långgatan 13
Mån – tor: 16:00-01:00
Fre 15:00-01:00
Lö-sön: 13:00-01:00

Pingbacks på S.O.S på Ölstugan Tullen

  1. Pingback: Ingen dum sill: Sillens kulturhistoria eller en bit av den « Göteborg Nonstop

  2. Pingback: Ingen dum sill: Sillens kulturhistoria eller en bit av den « Göteborg Nonstop

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-07-09

Det var ett tag sedan SKRONK släppte sin skiva LIVSTID. Skivbolagsdirektören, konstnären, musikern mm DAN FRÖBERG var på plats på Crippas för att sälja SKRONKS skivor. Det är Margita Persson som målat omslaget. Ingen text på framsidan av konvolutet, Fröberg anser att det är snyggare utan. Jag sitter med Primadonnan…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-07-11

Jim Morrison, Dylan, Öijer & Adonis är större poeter än va jag är Men jag är jäkligt bra det är jag. Att acceptera droger & pedofili är inte liberalt utan omoraliskt common sense brukar leda en rätt Carl Maria von Weber Det regnar tussilago vid glömda garageportar som präntats av…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-07-11

OM DU FÅR OVÄNTADE GÄSTER Ett halv kilo fläskfärs släng den i en glasform rund eller avlång, ej stor platta ut den ta salt och svartpeppar över alltihopa vänd över den ena halvan över den andra och platta till så den täcker hela formen hacka två stora klyftor vitlök, tycker…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...