Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Surrealistiskt polisuppbåd vid Göteborgsderbyt

2011-05-10 av ozelot

Igår var det derby på Gamla Ullevi och över 17.000 personer var där. Till det skall läggas ett tusental poliser som stod och njöt och bytte fot i solskenet och log som vore det en informationsbroschyr från polishögskolan. En dyr broschyr förvisso, mellan 1.5 och 2 miljoner skattekronor kostade spektaklet.

GPs rubriker vittnar om många gripna, några omhändertagna. Några skärmytslingar som mynnade ut i ingenting, några ynglingar som tryckts ned i gräset ”för att de förberett en rusning” i Nya Allén. Vilken tur då, att halva Västra Götalands poliskår var på plats och snabbt kunde omintetgöra det allvarliga upploppet.
Polisen talar om en lyckad insats. Det var nämligen ingenting som hände.

Fel. 18 personer arresterades för misstänkt narkotikabrott. Jag antar att det är polisens nya giv – inspirerad av kollegorna i Solna gissar jag – att haffa misstänkt narkotikalulliga personer på stora fotbollsevenemang, trots att det förmodligen räckt med att skicka några civilspanare till Kungsparken för att lukta lite. Men skall det verkligen vara prioriterat vid en polisinsats i samband med fotbollsevenemang att jaga hobbyknarkande småglin?

Det här kanske ger bättre pr. Det kanske motiverar varför tusentals poliser tjänade in en Cypernsemester på vad som måste vara den minst obekväma OB:n i polisiärt mannaminne.
Jag förstår att polisen ser det som en mycket lyckad insats.

Jag vet inte riktigt vem som gjort riskbedömningen, och jag vet att huliganer stundtals kan ställa till med problem, i synnerhet i Stockholm och i samband med gästande lag från denna exotiska del av landet.
I den mån IFK och Gais firmor vill göra upp brukar det ske långt ifrån arenorna. Undantaget någon fyllskalle som tappat ett glas på en utomhusservering och omhändertagits för huligandådet finns liksom inte riktigt den animositeten Göteborgska supportrar emellan.

Att gå från Gamla Ullevi efter slutsignal längs med Nya Allén mot Avenyn var en närmast surrealistisk upplevelse. Helikoptrar surrade i luften, luftballonger frustade. Förmodligen var halva flygvapnet satt i högsta beredskap också när tusentals Gais- och IFK-supportrar skulle slussas mot eftersläckningen, lite småkeligt pikandes varandra sida vid sida längs med en komplicerad snitslad bana som man skulle följa i vad som påminde om en ovanligt trankil version av vårruset.

Och överallt dessa poliser, halta och lytta, långa och korta, från regionens alla avkrokar.
Det är ju kul att få åka till Göteborg kan jag tänka.

Det är lätt att vara efterklok. Det hade ju kunnat hända någonting. Men om detta är polisens sätt att lobba för att få ta betalt av klubbarna vid fotbollsevenemang så sällar jag mig till proffsgnällarna och lägger pannan i djupa veck (2 miljoner är väl en halv Hysén) över svensk fotbolls framtid.

Polisledningen verkar ju helt ärligt sakna känsla för proportioner.


Obs: Bilden är från ett annat evenemang. Har någon en bild från gårdagens polisuppbåd mottages den med tacksamhet på info@goteborgnonstop.se

Kommentarer på Surrealistiskt polisuppbåd vid Göteborgsderbyt

 1. Anonym

  bilden verkar dock vara tagen ifrån ett helt annat evenemang?
  mitt göteborg har numer, för stunden små gröna löv på träden och jag kan inte minnas gårdagskvällen som så öststatsgrå.

  • Bilden är mycket riktigt tagen vid ett annat evenemang, jag hade ingen kamera med mig men poängen går fram hoppas jag.

 2. Glenn

  Bilden är la från 1/11-09

 3. Mikael johansson

  Känns fel att skylla problemet med huliganism på poliserna.
  Borde inte detta bli en väckarklocka för klubbarna om att ta tag i det verkliga problemet?

  • Vem har skyllt huliganismen på poliserna? Däremot använder ju poliserna huliganismargumentet för att flytta fram positionerna i budgetfrågor. Igår måste ju rimligen vara den dyraste polisinsatsen sedan EU-toppmötet. Huliganerna går knappast på rad framför tusen kravallpoliser om det är vad du tror.

   Att folk brakar ihop på Stockholmsderbyn är ju en sak eller att firmor gör upp på parkeringsplatser (låt de göra det då) en annan.

   • mikael johansson

    Det har ju visat sig många gånger att polisinsatserna inte är obefogade. Självklart finns det gånger de inte behöver använda hela sin besättning, och det får vi väl vara väldigt glada över.
    Men jag håller med, det ska inte behövas sådana stora polisinsatser på en fotbollsmatch. Men att skylla det på poliserna är naivt.

    • David:
     Det är ju ingen som skyller huliganismen på polisen lika lite som att det är vettigt att bara lasta klubbarna för det.

     G: Problematiken var att trubbiga insatser som den här tar anslag från mindre, mer välmotiverade, och förmodligen mindre i ögonfallande i allmänhetens ögon.
     Det är ju bra att de hade poliser i Gais klack, det borde väl alltid finnas men jag ser fortfarande inte iden med att ha halva västergötlands obygdspoliser campande utanför i någon slags armkrok.

     Realist: Tror bättre på förslaget om anmälningsplikt och punktbevakning för kända huliganer, troligen är det dylikt pack du gått bland. Iofs tror jag inte du riskerade att åka på stryk så länge du inte provocerade dem, men det är klart att NÅGON polisnärvaro är att föredra.

 4. Realist

  Jag hamnade mitt i en skara ”fotbollssupportrar” och var mycket tacksam för polisens närvaro igår. Dessa ”supportrar” hade nämligen inga lagtröjor eller liknande, istället var det väldigt kortklippta män med tatueringar, taggade till max med agressiva blickar som tydligt var ute efter bråk. Detta var förvisso en bit från de vanliga öldrickande sjungande supportrarna och även en bit från arenan.
  I övrigt vet jag inget om insatsen men då var jag väldigt glad att polisen fanns på plats.

 5. G

  Jag ser inte riktigt problematiken här.
  Ser du ett stort problem med att man bedömt risken för bråk till större än vad det blev? Varför? För att polisen får pengar för utfört arbete?
  Är poliser för välavlönade eller var det för fint väder?

  Jag tycker det är bättre att det blir en överskattning av problem än tvärtom och jag betalar gärna 20:- mer för att veta att inte jag eller någon annan oskyldig blir skadad när nån mobb drar fram.

  Jag var där igår och stod i Gais klack och kände att all polisnärvaro gjorde mig tryggare eftersom jag såg och hörde en del aggressivitet som verkade kunna ta vilka uttryck som helst.

 6. Link

  Ja, polisen lyfter för mycket lön i samband med fotbollsmatcherna. De flesta poliser jag snackat med ser fram emot att få vara med vid fotbollsmatcher, dels för att det är riktigt bra betalt, men också för att det ”är rätt soft” eftersom polisen sällan behöver ingripa. I samband med med bortamatch så är jag sällan lika rädd för hemmasupportrarna som jag är för polisen. Detta för att jag vet att om jag håller mig borta från riksmongona som är extremt lätta att urskilja så har jag inget att frukta för. Polisen däremot verkar ju bara gå in i folkmassor och veva utan att skilja på oskyldiga och skyldiga.

 7. Johan L

  Exakt så har jag också tänkt. Jag håller med dig fullständigt. Mycket bra skrivet, tack!

  • Realist: Typisk firmauppgörelse, de har helt enkelt gjort upp om att slåss eller så råkar de helt ändå stöta på varandra men det känns mindre troligt. Omöjligt att hindra sådana uppgörelser och de kunde skett vilken dag som helst. Dessutom tycker jag på bilderna att de visserligen ser dramatiskt ut, men de visar viss hänsyn. Bla låter de killen som hamnar i backen vara när han fått nog, gett upp etc och delar inte ut sparkar mot huvudet och är inte ute efter att göra någon illa på riktigt. Sedan drar de därifrån på ett organiserat sätt. De här helt enkelt killar som slåss och gillar det, kan ju tycka att de kunde gå med i någon MMA klubb istället, men jag blir faktiskt inte särskilt upprörd.

   Edit: Här står det mer om sammandrabbningen. Som sagt, polisinsatsen är helt uddlös mot sådana här uppgörelser och polisen vet redan vilka de är. Men vi lever inte i en fasciststat, tack och lov.

 8. whatmoose

  Realist: Ang. snubbarna du hamnade med kan lika gärna ha varit civilpoliser.
  http://youtu.be/LuTA14htIE8

 9. Petter

  Bra rutet. Har fascinerats över detsamma.

  Minns i fjol när varenda polishäst var utkommenderad till Blåvitt-Brommapojkarna. BP hade exakt noll st. tillresta supportrar.

  Vill polisen göra det, är det väl upp till dem, men skicka inte notan till någon annan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-08-02

    GBG NONSTOP RED. har lätt beslutsångest. Det dödliga sarkomet är bortopererat tillsammans med livmodern men nu är det snart dags för cellgifterna. För säkerhets skull. Tänker på cellgifter dygnet om. För en vecka sen var jag helt på det klara att bara hänga på va Sahlgrenskas läkarstab rekommenderar. Har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-07-25

En liten näve havregryn En och en halv kopp vatten Täck havregrynen med vatten, rör lite grann Häll salt i Rör med fingret Hipp som happ Veganskt smör eller Nattljusolja ( bra för lederna och musklerna och huden) Ta mikron på medium Två minuter Låt stå en stund så det…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...