Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Sanningen om Eva Olsson – Cafédrottningen

2011-05-25 av ozelot

Eva Olsson är Göteborgs verkliga cafédrottning. Med kaféer som Fröken Olsson, Evas Paley och Condecco-kedjan tjänar hon miljoner på sin skarpa affärsnäsa vilket ofta nämns som ett föredöme i inställsamma artiklar i pressen – inte sällan fokuserande på det faktum att hon är kvinna – men hur ser det egentligen ut bakom fasaderna?
När pengarna rullar in verkar det som att det är personalen – och kunderna – som får ta smällen.
Nonstop satte örat mot jorden och tjuvlyssnade:

Lisa Svenssons facebookstatus: Alltid lika roligt att se band som stirrar in i en vägg eller på sina skor i en skönt vegankommunistisk miljö.
 · Gilla

”Att tjäna (på) andra människor är viktigast”

Lisa Svensson: Kafé Zeppelins inrikting är ”ekologisk hållbarhet och demokrati”….”här kan du njuta av plugga över en kopp rättvisemärkt kaffe eller prata om livet medan du sörplar på en hemlagad varm choklad.” · Gilla

Marcus Persson: Jag vill starta ett ställe som är för kortsiktig konsumtionshysteri, miljöfarlighet och diktatur, där man kan njuta av nestlékaffe och orättvisa barkisar. Med Reagan på väggen, eller Somoza kanske. Gilla

Lisa Svensson: Faktiskt så fanns JFK på väggen…· Gilla

Marcus Persson: Ja han var ju otroligt demokratisk, farsgubben var antisemit och hyllade Hitler, själv tog han kampanjbidrag från Maffian och försökte förgifta Castros raktvål så han skulle tappa skägget.. · Gilla

Marcus Persson: Kafé Kadaffi? · Gilla

Lisa Svensson: Det där kafét finns redan, det heter Evas Paley. · Gilla

Marcus Persson: Sant kanske. Jag vet dessutom från säker källa att de mal ned gammal muffinsdeg och gör nya bullar – och spanar på personalen med dold kamera. En gång blev en tjej inkallad på kontoret för att hon lagt får många räkor på en räksmörgås. Precis den typen av ställe som jag förordar! · Gilla

Lisa Svensson: Jag är en ännu säkrare källa eftersom jag har jobbat där, och ja det går till precis så, fast värre. · Gilla

Marcus Persson: Tell us all about it, konsumentupplysning på hög nivå · Gilla

Lisa Svensson: Jag har aldrig sett en personalstyrka mer livrädd för den beryktade Eva Olsson. · Gilla

Marcus Persson: Hon månar om sin sociopati som vore det en Luis Vuitton-väska. ”Greed is good, greed works” som Gordon Gekko sade mycket vist.  · Gilla

Lisa Svensson: ‎…och så skrattade hon hela vägen till banken, medan den indiskfödde ej svensktalande diskplockaren gick hem och dunkade huvudet i väggen.för ungefär en timme sedan · Gilla

Lisa Svensson: Det är endast när vi uppfyllt alla dom 7 dödssynderna som vi kan bli lyckliga på riktigt. · Gilla

Marcus Persson: Frågan är väl dock om hon någonsin upplevt nummer tre: ”vällust” · Gilla

Lisa Svensson: Det är väl precis det hon uppnår för varje enkrona som rullar hennes väg. · Gilla

Marcus Persson: Det gör mig dock besviken att de har fairtrade kaffe, passar inte in i imagen. Sluta med detta genast, Eva! · Gilla

Marcus Persson: Och när får vi mänskligt benmjöl i muffinsen!? · Gilla

Lisa Svensson: När hon får mänskligt ben i muffen kanske · Gilla

Marcus Persson: En riktig boner.. · Gilla

Lisa Svensson: Rättvisemärkt shwettvisemärkt, hon har ändå inte rent mjöl i påsen. · Gilla

Marcus Persson: Oj vad jag blev hungrig av den där cafedebatten, nu är jag inne på min femte limpsmörgås med kaviar på en timme.. · Gilla

Anna Rosberg: Den här konversationen är ju underbar!! Satte morgonkaffet i halsen ju :D. En bild som kommer förfölja mig under dagen: Eva med ett välinsmort lårben mellan benen… · Gilla

Lisa Svensson: Anna jag hoppas det morgonkaffet var rättvisemärkt. · Gilla

Kommentarer på Sanningen om Eva Olsson – Cafédrottningen

 1. K.

  Jag har i min ungdoms villrådiga dagar jobbat just på Evas Paley OCH Muffins mm. Berättelserna om oegentligheter är så många att jag inte måste ha tiden för att sätta mig ned och skriva reportage, och det har jag inte under arbetstid. Därför får det bli den korta versionen.
  1. Det var det värsta ställe jag någonsin jobbat på (och caféjobben var rikliga, i dessa mina villrådiga ungdoms dagar. 2. Bland det första man fick lära sig var att på morgonen flytta skylten ”Dagsfärska mackor”, och placera den vid gårdagens mackor. Inget unikt i cafébranchen förvisso, men mina känslor för Eva Olsson (och hennes närmaste underhuggare) eskalerade sedan snabbt, från vag olust till förbittrad hatiskhet.
  Jag skulle ändra det där citatet till: ”Att tjäna pengar är viktigast”.

 2. Guest

  Vad vore internet utan chatt-loggar? Tänker mig att det var så här kul man hade på 80-talets usenet.

 3. Jman

  Eva Olsson verkar vara en hemsk människa när man läser den här chatten. Och bättre blir det ju inte när man läser artikeln och hon berättar om sina rasbiologiska teorier om thailändares medfödda serviceanda. Nu tänker jag inte besöka hennes caféer mer, fast jag kommer sakna fröken Olsson lite..

 4. tt

  Det finns en hel bok full med dikter inspirerade av Eva Olssons girighet och brist på medmänsklighet. Kallskänken heter den och är skriver av Jenny Wrangborg. Mycket bra. Fick mig att helt sluta gå på hennes kaféer. Även om det ät svårt att få en kaffe på ett ställe Eva inte äger i Göteborg nu för tiden.

 5. XX

  Jag jobbade på Paley för inte allt för länge sedan och kan bara konstatera att Eva är långt ifrån en bra förebild.

  Jag skämdes varje gång jag sålde en kycklingpanini för 70kr som utgjordes av 95% sämsta sortens ciabata. Eva olssons caféer är stans sämsta value for money!

  Dessutom styr hon varenda beslut från toppen utan att överhuvudtaget diskutera det med de som faktiskt är på plats och jobbar i cafét. Detta resulterar i underbemaning och en omöjlig arbetssituation.

  Jag skyr numer Evas caféer som pesten.

  Paradoxalt nog skall sägas att Eva har en del bra tankar, så som att man som kund skall känna sig välkommen att låna toaletten eller kolla sin mail utan att nödvändigtvis köpa något. Dessutom poängterar hon att alla kunder är lika mycket värda; de två 12-åringarna som delar på en muffins eller kostymnissarna som kommer in för ”affärslunch”.

  …åhjo…

 6. Lina

  Hej!
  Efter att ha läst detta sätts min journalistiska nyfikenhet igång på högvarv.
  Jag är frilansjournalist och skulle vilja veta mer om detta.
  Har du jobbat på något av dessa caféer eller jobbar du kanske där nu?

  Hör av dig, så skulle jag vilja ha mer information. Du får gärna ställa upp med namn, eller om du anonymt vill komma med information kring detta så går det också bra.

  • Sätter en slant på att ”Lina” nu startat tråden på Flashback inspirerat av den här texten..

   https://www.flashback.org/t1556514

  • Anställd hos Condeco! (LJO)

   Jag vet inte vad alla håller på med på denna sidan, allvarligt talat. Det är ren idioti detta, skrattretande som fan. Att jobba inom cafébranchen handlar bland annat om att serva andra människor, det spelar ingen roll vart du befinner dig, för så är det oavsett vilket café du är på.

   Att jobba på condeco är väl som att jobba var som helst, men man värdesätter kunden mer än andra företag, vilket resulterar i nöjda kunder och även nöjda personalarbetare.
   Jag har nu jobbat på condeco i tre månader och jag STORMTRIVS.
   Det är väl person till person hur man trivs på ett arbete, men de flesta på mitt jobb verkar trivas och är man inte en person som vill serva människor och inte vill le mot kunder, så är det inte rätt jobb helt enkelt.

   • Shiva

    Det gar bara inte ihop I mitt huvud hur man kan forvanta kunden att bli nojd nar man serverar en fem dagar gammal torr muffin och mat varav ungefar 50 g har naringsinnehall och resten ar isbergssallad eller brod. Det ar komiskt hur det billigaste, salladsbuffen, ocksa ar det basta kopet by far. Att man branner av ett leende fran andra sidan disken vager knappast upp snalheten.. The woman is a walking contradiction

   • Anonym

    Hej Håller med dig kram.

 7. SKITloner, aven om man ar ansvarig sa ar det ca 3 spann extra i timman, allting ar trasigt, eller haller pa att ga sonder, smutsigt, snalt (kop en macka for 55 spann och fa 4 strimlor kyckling pa den) – ravarukostnaden ar jattelag sa hon tjanar MULTUM pa allt hon saljer (kanelbulle 3 kr –> 24 kr for kunden), har alla mojliga trix for att allt ska se ut som att det ar mycket men det ar bara yta – t.ex kopparna ar stora men det ar for att dom ar hoga och har jattetjocka vaggar, sa dom innehaller nastan ingenting. Sedan far vi order om att bara fylla upp till 2 cm nedanfor kanten. Ingen ac pa sommaren eller varme pa vintern, det ar antingen sa varmt att svetten rinner (pa kunderna ocksa) eller sa far man ga med extra trojor. Arbetsklader och skor far man kopa sjalv (forutom paley-t-shirt) vilket kostar da jobbet ar slitsamt och klader och skor standigt behover bytas. Rast far man ta i man av tid, men eftersom Eva valjer att ha mindre an minimum personal sa far man antingen skita i det eller sa far dom som jobbar kvar ta skiten fran kunderna. I could go on forever.

 8. Fd condeco

  Oj, inte bara jag som tycker så då. Håller med alla! Hon stormar in och tycker så mycket, inte särskilt trevlig. Efter att ha rest så skulle jag få komma tillbaka, men Eva sa nej till caféchefen, jag log tydligen inte tillräckligt! Haha, fick höra varje dag av kunderna att jag var den trevligaste på hela caféet, men man ska tydligen le medan man rör i en pasta, lite onaturligt. Hygienen är inte den bästa heller.

 9. Åh herre gud vilka bittra människor, haha patetiskt.

 10. marcus norrbrink

  hej jag heter marcus jag går på en engelsk skola som heter isgr vid wabrinskis plats. jag går i feman och jag undrar om vi kan intervua dig på torsgad 8 mars 2012. vi holer på med ett projet I skolan som heter
  econymy and how the world works.
  vi är en grourp och vi seljer drikor.(p.s
  snäla email till baka

 11. hmmm

  Evas O är inte den som är värst värst är ändå hennes barn, bland annat theresa ohlsson som äger ett visst kafe. Att låna toalett kostar och dem skiter i kund nöjdheten det handlar om pengar. Theresa välkomnar endast blåögda blonda gäster som arbetare och lite misstänksamt med tanke på att det finns ”nysvenskar” som inte ser ut så. Nää usch kravt märkt kaffe? Hahah varför ej behandla sin personal gott? de byter ju personal var tredje månad då ”provanställningen” går ut. Hemska människor både affärsmässigt och privat. Maktgalna och penningkåta, och dem kommer ej hindras av facket eller kommunen eller staten dem tjänar för mycket för att stoppas. dem kommer väl dö ut dem med tiden utan personal.

 12. Väldigt intressant läsning! Jag får beskriva min tid på Fröken Olsson med ett citat från Charles Dickens : (förkortat)
  ”It was the best of times, it was the worst of times”

  Jävligt lättjobbat på den tiden : några små trappor fanns det allt men sjukt bra diskrum vad gäller logistik.Vi i disken behövde aldrig fjäska för folk och de sinnessjuka påsättningarna på lördagarna gjorde väl lite att till och med civila fattade att man blir tjurig och stressad av sitta i skiten.

  Lättstädat kafë,och mysig rökdel (ja, på den tiden fick man röka inomhus, heh) speciellt jämfört med Condeco som skulle vara så jävla flashigt.

  Vad gäller tjejerna i kassan och varmköket (mikroköket, där allt ropas ut) kan jag bara säga att 99% av dem gjorde ett -grymt- jävla jobb och tyvärr kommer man aldrig att träffa dem igen.Jävligt sorgligt då en del var de finaste människor man någonsin träffat.

  Disken hade två pass per dag, 11-17 och 17-23 : tror aldrig jag körde nån långpanna där men det blev ju sex dar i veckan när man fick det.När jag började där hade disken morgonstädning av kafët men det slapp vi efter ett tag.Några fittjobb åkte vi aldrig på. (Att kånka en kundvagn full med mjölk från Hemköp i Nordstan till kafët var mest en fråga om att klara sig hela vägen utan kommentarer som ”MJÖLK ÄR LIVET!”.
  Till eventuella kockar/kallskänkor som lämnar smutsiga golv eller serveringsutrymmen åt disken : ”Varför i helvete ska jag göra ert jobb? Hur bra tror ni att det blir gjort om ni LYCKAS få jobbet att suga med FITTJOBB?”

  På den tiden vägde jag väl 20 kilo mindre än nu (90234 bärs senare, har inte rört en våg sedan Gud vet ) och kommer aldrig att vara i så bra form (fysiskt) igen.Jag envisades med att tro att man måste leva som en elitidrottare för att prestera på elitnivå 🙂

  Vad man måste komma ihåg är att varje restaurang/kafe suger för vissa yrkesgrupper och är guld för andra.Verkar nästintill omöjligt att få det till ”guld” för alla men vad vi kan göra är att behandla alla (som sköter sitt jobb) med respekt <- .Ärlighet är viktigt också, kom ihåg det.Finns inget av dessa två värden kommer alla att skita i jobbet och den onda cirkeln bryts aldrig.Sen finns det gott om arbetsskygga idioter som borde få sparken medans de som vill bry sig inte får och sparkas.

  Jag hörde aldrig ett ord om svarta pengar inom koncernen och det är berömvärt : Eva Olsson är långt ifrån den värsta arbetsgivaren.Men visst blir man förbannad.

 13. S

  Jag jobbade på Fröken Olsson i 1,5 år och det var fruktansvärt kränkande hur personalen behandlades, hur Eva sparkade folk utan förvarning efter sin ”magkänsla”, hur vi som jobbade inte fick prata med varandra och överhuvudtaget hur våra rättigheter helt ignorerades till hennes ekonomiska fördel – eller, som hon kallade det ”för kundens skull”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-31

Det omedelbara minnet av mamma jag har från när ja va liten är hennes  enormt stora rumpa. Den gungade fram i ansiktshöjd framför mig i det avlånga köket i Landala. Det var fascinerande. Jag tänkte att hon hade den största rumpan i hela världen.     Min bror och jag…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...