Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Hallå Ian Person: Om film, musik och fotboll

2011-06-03 av

Vi fick kontakt med en jetlaggad Ian Person (TSOOL etc) som just landat i ett hotellrum i Chicago klockan fem på natten svensk tid.
Det blev en diskussion om musik, en hel del fotboll samt om filmmusiken till Filmen om Blåvitt.

Du gjorde filmmusiken till Fotbollens sista proletärer.
Vad jag förstår var det en film med stora födslovåndor – långa sessioner i klipprummet innan vi slutligen fick se det färdiga resultatet.
Hur gick det till när initiativet togs? Har ni någon inbördes relation utöver att ni då håller på samma lag?
-Filmen produceras av Kalle Gustavsson-Jerneholm som även spelar bas i TSOOL, och genom honom hade jag träffat Pontus tidigare under åren. De kände till min kapacitet som kompositör och att jag var ett blåvittfan.
Martin kände jag till genom Martin och Pontus tidigare dokumentärfilmsprojekt.
Vårt samarbete var helt okomplicerat och gick som på räls.

Musiken funkar väldigt bra till filmen tycker jag. Det finns några episka sekvenser med svepande kamera över älven, varven och kanske lite ruffigare miljöer som utgör Göteborgs speciella särart.
Skrev du musiken med bilderna som förlaga eller är det tvärtom, att du levererade ett stycke musik som de sedan passade in i filmen?
-Grundtanken med musiken var att det skulle vara jordnära boogierock när spelarna var i fokus, och som kompositör har jag ett bibliotek med låtar och olika teman. Efter vårt första möte – där jag fick se några klipp – levererade jag några spår som jag kände kunde passa.
Första låten de fick var den som sedermera blev intro-låten till filmen.
-Därefter så specialskrevs materialet allteftersom filmen tog form. Vi bollade med idéer och provade med olika teman i klipprummet. Ibland kunde jag ha en färdigt musikstycke i datorn där vi kunde kolla på direkt om det funkade eller inte, i annat fall fick jag åka iväg till min studio och skriva ett stycke som kunde passa.
I sin helhet levererades ett par timmars musik, med ungefär fifty-fifty specialskrivet sådant som funnits klart innan.

Filmen är rätt politisk, med nostalgisk återblick tillbaka till en svunnen tid då Palme var statsminister och fotbollen ännu inte var riktigt genomkommersialiserad.
Du kommer ju själv från Askim/Hovås vilket ju ändå är lite privilegierade områden där de flesta var moderater, samtidigt som Blåvitt är lite av arbetarlag.
Ser du någon konflikt här?

-Det är ju först och främst en fotbollsfilm, men jag tycker att den politiska dimension funkar bra i filmen. Sedan att IFK fick sådana framgångar, med spelare som hade vanliga jobb vid sidan av, var nog i alla fall delvis en produkt av dåtidens samhälle och politiska värderingar.
– I mitt område där jag växte upp fanns inte många moderater, även i Askim fanns det vanliga hyreshus. Men för min del var det inget politiskt statement att börja hålla på blåvitt, det fanns andra orsaker till att det blev så.

Vi gick nog på en hel del matcher ihop på 80-talet med lite speciell stämning på läktarna. Jag kommer ihåg att det var en helt galen hejaklacksledare som jag har för mig hette Christer, och att det efter matcherna blev lite bus på stan – mest pojkstreck dock. Har du något minne av denna period?
-Vad jag minns själv från denna tiden var framför allt matchen mot Hammarby -82, när man stod i klacken som 12- åring. På den tiden stod man sida vid sida med motståndarlagets supportrar och det var en mäktig inramning. Finalmatchen mot Hamburg såg jag på tv, även matcherna mot Barcelona -86, förlustmatchen sved hårt. Minns att man var knäckt i flera veckor.

När man ser filmen och drabbas av musiken inser man hur viktig du är för Soundtrack och tidigare Carbides ljudbild, och man skäms en smula över att man kanske varit lite insnöad på att allt kretsar kring Ebbot och även Björn i viss mån tidigare.

-Att bilden av TSOOL är som den är, är en bild som pressen målat upp samt att vi inte gjort mycket för att motarbeta den.
Har du flera sidoprojekt på gång i framtiden? Skriver du någonsin musik att sjungas av en annan röst än Ebbots i åtanke? Kan du sjunga själv?
-Jag gjorde ett soundtrack till en tv serie på SVT – Bonsai/No 1 – som tyvärr inte blev klart efter ett internt bråk och ett stort rabalder i pressen. Där sjunger jag.
Det gavs ut under namnet ”Diamonds in the rough”. Finns en video på en låt med samma namn där jag är på gamla, gamla ullevi..
-Sedan har jag skrivit musik till Magnus Carlsons första soloskiva och till några andra artister.
Kommer även börja spela in en skiva till hösten, när den kommer släppas har jag ännu inte bestämt.

Vilka favoriter har du i dagens blåvitt? Vad tror du om årets allsvenska för blåvit del?
-Finns flera spelare som gör bra ifrån sig. Hysén är givetvis en viktig kugge, Tobias Sana, Sebastian Eriksson.. Dessutom kul att se Kalle Svensson komma tillbaka i gammal fin form.
Nu inväntar man Dyrestam, Adam och Söder.
-Med några nyförvärv samt om vi kan behålla Hysén så kan vi gå riktigt långt i år.
Det är ju annars det största problemet i Allsvenskan, att så fort ett lag blir riktigt bra har vi inte råd att ha spelarna kvar. Vi får hoppas på en förändring här. Man kan ju undra var vi hade varit med Marcus Berg, Wernbloom, Bjärsmyr och så vidare..


Fotbollens sista proletärer – filmen om Blåvitt på 80-talet – släpptes nyligen på DVD.
Den visas fortfarande på biografer runt omkring i landet och är regisserad av Carl Pontus Hjorthén och Martin Jönsson.


Foto av Håkan Moberg för Gaffa.se

//Ozelot

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-01-12

   DE som brukar köra mig till sjukan har Corona båda två så idag fick Aloun, min systers man skjutsa mig istället. Vi möttes utanför en cykelbutik vid Masthuggstorget. Jag hade packat duntäcke, kudde, lakan, min egen goda rödbetssallad, pappas chilipasta special och Coops ärtbullar som ja stekte i morse….

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...