Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Elin Grelsson och självinsikten

2011-09-20 av ozelot

Elin Grelsson har skrivit en bok. En roman, på ganska fina förlaget Modernista. De brukar återutge ut moderna klassiker i snygg preppig formgivning, men också bland annat kokböcker av Nigella Lawson för att bättra på marginalen. Den hjälper nämligen till när man skall skall ge ut debutanter som krönikören och bloggerskan Elin Grelsson som sällan kommer i åtanke för stora Augustpris.

Jag gillar en del av Elin Grelssons texter, gillar hennes driv, relativa bildning och ilska. Därför blev jag intresserad när jag fick en inbjudan till releasefesten på Jazzhuset, och tackade ja.
Någon dag efteråt får jag ett pm på Facebook, från Elin. Jag är inte vän med henne där, men hon har väl luskat ut att jag har den här sidan och kopplat i hop det med alla attendings. Hon ber mig att inte sprida evenemanget, som hon har velat hålla lite privat men råkat göra ett evenemanget öppet.
Jag är dock välkommen, eftersom jag svarat så tidigt.

Jag är lite glad i hatten, tackar, skriver att jag gillar det hon skriver om än dock inte allt (gör någon det? gillar ”allt”?). Lovar vidare att inte sprida evenemanget. Sedan skojar jag till det, förklarar att hon inte skall ta berömmet personligt. Hon har ju inte direkt någon brist på påhejare.
I hemorganet GP blev hon utsedd till ”en av Göteborgs viktigare åsiktsbildare”.
Sedan går jag och lägger mig.

På morgonen har jag ett meddelande i inkorgen. Det är från Elin. Hon förklarar:
”Min självkänsla och självförtroende är oavhängigt vad någon bloggare som jag inte ens känner anser om mina texter. Men däremot känner jag att du är välkommen efter 22 på releasen om du vill, jag vill gärna ha eventet slutet för enbart vänner och inte människor som tror att de har bedömningsrätt över mig.”

Jag blir lite beklämd. Undrar helt ärligt vem Elin Grelsson tror att hon är.
Om ryggdunkningarna rent av stigit henne så mycket åt huvudet att hon inte kan ta det minsta kritik – utan att det egentligen var avsedd som sådan – och hur hon kan avfärda ”bloggare” på ett så nedlåtande sätt? Att hon inte inte ens bryr sig om vad de tycker.
Jag undrar om Elin Grelsson själv minns att hon startade sin omhuldade bana just som bloggare, och att det uppenbarligen fanns några som fann hennes åsikter värda att bry sig om.
Att ifall hon inte haft sin blogg som avstamp skulle ingen ens vetat vem hon tror hon är.

Minns var du kom ifrån, liksom. Och vad är förresten en blogg?

Jag har hennes debutroman i handen, jag fick den som recensionssex. Känner inte att jag vill läsa den längre, ingen bryr sig ju om vad en ”bloggare” tycker ändå och framför allt inte Elin Grelsson.
Undrar vidare om hon bryr sig mer om de mjugga omdömen debutromanen Du hasar av trygghet fick i GP av erkänt skarpsynta anmälaren Aase Berg, i SVD eller t.om Expressen. Alla givetvis författade av kvinnliga recensenter för att tidigt avväpna argument om chauvinistiskt dopade gubbar med antifeministisk agenda.

Nu vet jag efter snart 20 år i branschen att man är snäll mot debutanter. Men inte ens denna försåtliga snällhet förmår kamouflera det faktum att Elin Grelssons bok faktiskt inte är särskilt bra.
Bloggerskan Elin Grelsson har skrivit en bloggroman, späckad av Gestaltningssjukan. Konstnärliga utövare inom litteratur, film och teater har drabbats av en smått epidemisk villfarelse att det räcker att lite impressionistiskt ta provsvar på lite olika samtidssymptom, kasta ned dem lite huller om buller i ett verk och hoppas att läsaren – eller tittaren – själva skall fylla i luckorna.
Att mottagaren redan har så mycket förförståelse om den gemensamma berättelsen att inte avsändaren ens behöver anstränga sig för att faktiskt skriva historien som håller ihop romanbygget.
Lex: Short Cuts. Lex genvägar.

Lite självsvält, lite näthat. En hemmafru som snattar i en butik. På parkeringen utanför står en Lexus och väntar.
Ni fattar va. Hint hint. Krydda det med lite självdestruktivt och gärna grafiskt sex and THEN WE HAVE A WINNER!

Jag har som sagt inte ens läst Elin Grelssons roman. Det kan hända att den inte ens är en så tunnsiktig vattvälling som ”de riktiga” recensenterna tycks indikera.
Men jag känner ingen större motivation att fördjupa mig, varför skulle jag?
Jag läser hellre om Marguerite Duras En fördämning mot Stilla Havet, Mare Kandres Bübins Unge eller något av Joyce Carol Oates sjuttiotalsromaner.
Riktiga berättelser.

Elin Grelsson hälsar att jag är välkommen till Jazzhuset efter 22 om jag vill. Tack det var ju ytterst vänligt.
Hoppas att ingen köper hennes tråkiga jävla bloggbok.

Hitz på Ritz
Lördag 8 oktober 22-03
22-03 // 18 år
80 spänn eller nåt

Kommentarer på Elin Grelsson och självinsikten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2021-02-18

PÅ avdelning 69 Sahlgrenska för sjätte gången. För en tredagars cellgiftskur.  Jag får ett eget rum. Rum 2. Något svalt, vilket ja inte har nåt emot. Fåtölj. Sjuksäng. Rullbord. Handfat och egen toalett. Lyxigt. I väntan på resultatet av mina blodprover sitter ja och dricker grönt te och lyssnar på…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2021-02-18

Håll stånd, håll stånd! Mot statspropaganda som fyllerdig och de dina med rädsla och mörker. Håll stånd, håll stånd! Mot diktatur som i folkhälsans namnförslavar dig och de dina. Håll stånd, håll stånd! Håll varandra nära och knulla mera,knulla mera med din av Gudskapade kuk och fitta, amen. Diormannen

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2021-01-03

 Matti Ollikainen i PÅ SPÅRET i TV i fredags.  Bra som vanligt. Med KIKKI DANIELSSON och låten som va med i Israels mellofestival.  Låten som blev en landsplåga i radio P4. Men KIKKI är bäst och söt och rar och fräsch. Hon va jättefräsch i TV alltså! Jag blev så…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...