Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Bokhandeln i fritt fall: Akademibokhandeln vill varsla

2011-11-06 av ozelot

Bokförsäljningen i Sverige ser någorlunda stabil ut. Trots ett visst tapp sedan toppåret 2007 då rekordnoteringen 45 miljoner sålda böcker uppnåddes ser försäljningen ändå hygglig ut, 2010 var siffran 40 miljoner sålda böcker. Det är inga alarmsiffror för en bransch som ändå fördubblats under de senaste 20 åren.
Men en förlorare kan ändå tydligt urskiljas: Bokhandlarna.

Vi har noterat det i butikerna. Antalet operatörer på marknaden minskar, Wettergrens ägnar sig inte längre åt bokförsäljning – de butikerna togs över av Bokia. Akademibokhandeln lade ned en kursbutik på Vasagatan, öppnade en ny liten statusbutik på Avenyn men lade snart ned den samma med hjärtat i halsgropen. Istället öppnade så småningom en ny på Frölunda torg. Inget konstigt i det kanske.
Vidare expansion i västsverige har dock uteblivit

Hur ekonomin egentligen ser ut är förstås hemlig, såtillvida man inte vill närstudera årsredovisningar som ändå ej ger särskilt god bild då siffrorna dribblas bort av komplicerade koncernkonstruktioner och affärsområden.
Men för den enskilde konsumenten är krisen ändå uppenbar.

I samma ögonblick du kliver in i Wettergrens forna paradbutik på Kungsportsavenyn noterar du att en stor del av butiksytan ockuperats av Presstopp.
En stor rymlig kyl för läsk hummar hemtrevligt. Kanske kan du t.om köpa cigaretter.
Det kanske Patrik Sjöberg uppskattar, som står i ett hörn och pratar om sin jättesuccé.
Han kanske blir röksugen.
Men att sälja tidskrifter och böcker i samma lokal är trots allt ett koncept som inte känns helt orimligt. Och då menar jag inte gamla lösnummer av Lyrikvännen i ett försummat ställ som samlar damm.

Akademibokhandelns paradbutik på Kungsgatan/Östra Hamn i två plan var när den öppnade en arkitekts drömkund. Jag vet inte siffrorna men inte blev det billigt. Den hade ett café inhyst vilket väl inte heller det var en dålig idé. Nog kan man väl leva med espressodoft bland hyllorna, och placeringen var förnämlig med panoramautsikt över Kungsportsplatsen.
Där kunde man gärna ta sig en långlunch och bläddra förstrött i ett impulsköp.

Men butiken var svårarbetad, det tog tid innan kunderna fattade att man kunde ta rulltrappan upp, och fackböckerna gömdes längst in i lokalen med caféet som psykologisk barriär emellan.
Om ens caféet finns kvar är osäkert, det gick svajigt t.om innan Waynes kastade in handduken.
Den gamla ”fackavdelningen” – den gavel som vette åt Hamngatan – finns dock definitivt inte kvar.
Den har tagits över av Löplappet.
Tja, så kan det bli när det rusar iväg..

Grundorsaken till den fysiska bokhandelns kräftgång är uppenbar. Vi handlar allt mer böcker på internet: högskolestudenterna var först att haka på. Dyra utländska kursböcker kan lika gärna beställas av internationella operatörer som Amazon, och Bokus samt AdLibris kunde ta marknadsandelar med trimmad logistik, låga personalkostnader och obefintlig lagerhållning.
De tog snart ett järngrepp om hela bokmarknaden, och förlagen visade föga lojalitet med sina forna kunder som måste skylta med fysiska exemplar och drogs med dyra centrumhyror.

Det är fakta. Men samtidigt går det inte bara att skylla på nätförsäljningen. Bokhandelskedjorna har dragit på sig enorma kostymer med dyra ”marknads- och inköpsavdelningar”, gärna inhysta i prestigefyllda skrapor i Kungliga Huvudstaden, så långt från bokköparna som någonsin möjligt.
Allt skulle ske via centraliserade inköp, och det en gång ganska prestigefulla skrået bokhandelsmedhjälpare urholkades på sin yrkesstolthet och kunnandet försvann i takt med att VD-lönerna trissades upp.

– Vi får inte ens beställa ett gem själva, sade en expedit till mig i julruschen för något år sedan. Vi får hänvisa dem till Bokus fortsatte hon skamset.

Det är en väldigt märklig hållning. För hur klokt är det egentligen att i en situation där bokhandelsbranschen faller som ett korthus under oket av den ökade nätförsäljningen – samt konkurrensen från detaljhandelsvaruhusen och specialiserade pocketbutiker – att då hänvisa kunden till internet för titlar bortom de givna kassasuccéerna?

Akademibokhandelsgruppen
har dock svarat med handlingskraft, i alla fall här i Göteborg.
Mycket trovärdig information förtäljer nämligen att man från arbetsgivarhåll nu vill förvandla alla fasta heltidstjänster till 75% anställningar.
Smart drag där.

Vi följer utvecklingen med intresse. Och var skall jag köpa min Zlatan-bok?

Fler relaterade artiklar

En kommentar på Bokhandeln i fritt fall: Akademibokhandeln vill varsla

  1. Hej!
    Mycket bra artikel! Jag är själv inom branschen med anomaR förlag AB och det är en djungel samtidigt som det är en som sitter på tronen och blickar ut över oss. Tufft och kul. Men toppstyrt så det stör.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-12

Ja e kattvakt till två raskatter, den ena är hallaballo hela tiden, håller mig vaken på nätterna åsså äter de bara lever och fläskbitar som ja tinar upp med en klyka om näsan. Jag tycker om katter men jag har de senaste dagarna förstått hur lugnt och skönt ja har…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...