Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Misshandlad

2011-11-14 av ozelot


I en fyllecell på Aminogatan blir 21-årige Mattias uppklådd av civilanställda arrestvakter. Han åker hem till föräldrarna med märken efter struptag och blåmärken över hela kroppen. Han blir körd till sjukhuset för att dokumentera skadorna. Vakterna motanmäler, gilla gång, först vill inte längre Mattias medverka i en förbokad intervju för TV4 men gör det ändå, trots rädslan för repressalier.

På brinnande Kungsportsavenyn blir killar (och tjejer) nerdragna i ett bakre rum och slagna sönder och samman, berövade på sina kläder, mobiltelefoner och plånböcker med några hundra kronor i. Ni vet vad det handlar om för skriverier, Stureplansgruppens fina satsning på paradgatan men det är knappast unikt.
Återigen står ord mot ord, motanmälan görs, en ensam 21-årig kille var hotfull och höll därför en total vaktstyrka om 12 personer i schack.

För säkerhets skull befriar man målsägande från livsfarligt tillhygge i form av märkesjacka, den skulle kunna fungera som strypsnara.

Andra Långgatan går rykten om en enskild vakt med förordnande som säljer periskopbatonger till högstbjudande och kompisar. Han kan köpa sådana helt legalt på grund av sin bricka.
Han demonstrerar gladeligen hur de kan användas, klubbar ner en full kille tills han inte kan gå.
På morgonen är offret glad att han överlevde, anmäler inte ens. Men jag vet vad han heter.

Ord står mot ord. Ingen utomstående vet vad som är sant. Och om ord står mot ord vet alla att då vinner inte en full kille med blåmärken, utan jacka och pengar trots 21-gradig kyla.

Trots det vet alla. Alla har sina historier om dörrvakter, historier om förordnade tjänstemän med omsorgsplikt som pga inneboende sadism har lite kul med värnlösa människor bara för att de kan.
Jag har inte riktigt råkat illa ut själv, inte efter omständigheterna, jag har mest stött på översittarattityden som tycks vara en del av kårandan.
Stått timme efter timme i en kö bara för att när jag äntligen stått längst fram och känt värmen inifrån fått en snabb översyn, och beskedet att ”jag har gympadojor och jeans” och därför är fel klädd.
Trots att det är en hiphop-klubb och så gott som alla andra passerat med samma garnityr. Förnedring.

Kul att säga så eller? Kul att vara sadistisk, och gå helt upp i känslan att bestämma lite? Att ha lite kul?

Flera jurister talar om hur svårt det är att få rätt mot ordningsvakter – eller entrévärdar – i sak.
Hur är det då inte när det då handlar om poliser?
Vittnesmålen över hur poliser grovt misshandlat civilpersoner finns det gott om.
Nyss var det en polis som dunkade en civilpersons huvud i en vägg, det finns på film.
En uteliggare jag pratade om berättade att patrullerande vakter på Centralstationen kunde ta in honom och slå honom sönder och samman, över knän och leder där det inte blev blåmärken.

Det ryktas att spårvagnskonduktörer på väg mot slutstation Vagnhallen i Majorna nattetid går ronden redan innan slutdestination för att få avdäckade folk av vagnen; för att de vet vad personalen där brukar roa sig med.
Vad är det för människor som dras till yrken med våldsmonopol egentligen? Och vad får folk att tycka det är roligt att slå mot värnlösa offer?

Men ord står mot ord. Och nu står mitt ord mot hela kåren av maktmissbrukande poliser, vakter och sadistiska tjänstemän med penisavund. Anmäl mig gärna.


Illustration: Lucas Svensson

Kommentarer på Misshandlad

 1. carin

  Bra inlägg, viktigt att skriva om!

 2. Lars Printzén

  Jag har själv erfarenhet (och tre pågånde rättegångar) med liknande scenario. Det hela började med att Polisanmälde vakten på Kings Head på Andra Långgatan för misshandel i egenskap av vittne.

  Näst gång jag skulle gå in där möttes jag av samma vakt och hans kollega som nu står åtalad i Nivåhärvan. ”Du är inte välkommen här” skriker vakten och föser ut mig. Jag och min flickvän vänder och går ut. Väl utanför säger jag till vakten att ”enda anledningen till att jag inte får gå in är att jag polisanmält dig”. På mindre än tio sekunder ligger jag med ansiktet i trottoaren, ett knä i ryggen och båda händerna i handklovar.

  Vakterna tillkallar piketpolis som istället för att förhöra mig – tar med mig i handklovarna så snabbt att jag inte kan gå med (d.v.s. hela min kroppsvikt), in i golvet på piketen och fick ligga på golvet hela resan med en fot i ansiktet.

  Väl framme blev jag brutalt ner brottad framförd i hanklovarna i korridorerna så att huvudet slog i dörrkarmar och golv.

  Jag polisanmälde, vakten polisanmälde (för verbala hot typ ”Din Mamma”) Min anmälan avfärdades i brist på bevis, trots flera vittnen men Vaktens anmälan står kvar baserat enbart på den andra vaktens intygan (även om deras vittnessmål skiljer sig) 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-01-18

Va ute med Donnan igår. Vi skulle se PASCAL spela med Isak Sundström på sång å gitarr spela på nån bar i Gamlestans industriområde. Jag går gärna ut med Donnan eftersom hon ordnar färdtjänst till otillgängliga lokaler. Smidigt. Snubben tog en konstig väg dit, från Centralen över till Hisingen och…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-01-12

Galleri Kosmos hos Falck/Traneus kan tyvärr inte lämna ut portkoden. Öppet alltid. Stenklevsgatan.

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-11-17

3 Avocado 1 halv burk röd tångkaviar 1 halv burk svart tångkaviar Hackad rödlök Havregrädde Droppa i citron 1-2 tsk En liten korv tartex Blanda alltihop till en goja.Det skulle bli en sås men det blev ingen sås,det blev en GOJA. Ätes på midsommar eller jul.

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...