Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Att döda en tidning

2011-12-06 av Goteborg Nonstop

Jag mötte Kai Martin nu i kväll. Som alla andra kvällar var han på väg ut på jobb.
Men han skulle inte till Parken eller Trädgårn eller Nef för att recensera konsert.
Han skulle inte till Doc Lounge för att se filmen om Bob Hund. Han skulle inte ens intervjua nån putslustig revykomiker inför en premiär på Lisebergsteatern.

Han skulle förmodligen ut och bevaka innebandy. Eller om han har alldeles särskild tur, handbollsderbyt i Lisebergshallen.

GT, eller Expressens göteborgsedition som hr chefredaktör börjat kalla den, skall nämligen stärka sin sportbevakning. En del i det är alltså att flytta Kai Martin, med trettio år inne i själva kärnan av Göteborgs musikliv, och en kontaktbok med en bredd som varje skribent på valfri gratisblaska bara kan drömma om, till sportredaktionen.

Hur tänkte du där Thomas Mattsson?

De senaste dagarna har en sammanlagd erfarenhet på flera hundra år lämnat GT. Tidningen redigeras numera i Stockholm och de krystade göteborgsvitsarna i rubrikerna har slagit alla rekord.
Lokalfärg, antar jag att de kallar de vid centraldesken.
Jag pratade med Jan Sprangers häromdagen, mannen med poliskällor som JAG bara kan drömma om. Han var på väg mot jobbet för sista gången för att skriva under sin uppsägning.
Sist in, först ut. Jag gissar att också han jobbat i bortemot 30 år.

Expressen samordnar för att spara och säger sig samtidigt förstärka den lokala förankringen genom att halvera styrkan i Göteborg.
I själva verket vet vi att de bara lämnar öppet mål för GP som skulle vara ledande på banan om de så gjorde tidning i sömnen.
Det är svårt att inte vara bäst i stan när alla andra desarmerats och bakbundits.

Kai Martin går inte alls ut i göteborgskvällen med lika lätta steg som när han fick göra det han är bäst på. Och jag hoppas vid Gud att han inte kommer att göra lika många övertidstimmar.
Men än så länge finns han i alla fall här som sitt rätta jag.
Passa på att läsa. Snart kanske han tvingas skriva sport även där.

Kommentarer på Att döda en tidning

 1. Leyla

  Antar att Thomas Mattsson tänkte att verksamheten måste bära sig, inte gå med förlust. GT är ju inget välgörenhetsprojekt som ägarna har för sitt ädla nöjes skull. Det är ett företag och måste generera vinst – som alla andra tidningar måste blaskan vara lönsam. Jag är ingen större fan av kvällspress, men kan i alla fall konstatera att rikets vassaste pennor inte jobbar på GT. När hade tidningen senast ett scoop eller en egen nyhet av någon nämnvärd kaliber? Länka gärna till den artikeln!

  • acce

   et beror inte på att de är dåliga ..det beror på att Expressen bestämmer hur och om Gt ska/får skriva eller om de själva ska ta åt sig äran . Och dessa självbelåtna snobbar som sitter där i huvudstaden ,dom vet inget om hur vi utanför dess gränser vill ha det.Världen slutar alltså inte vid Stockholms stadsgräns. Men vänta bara snart ska tidningen göras från ex.Lettland eller varför inte Indien.

  • oc

   Du har fel just här har fram tills Tomas Mattson valde sparka de flesta just ett helt gäng av just landets skarpaste pennor arbetat och de har lång erfarenhet. De har också lärt upp ett helt gäng av praktikanter som emigrerat till huvudstaden och Expressen.

 2. svartruta

  Klart de skall gå med vinst. Men anledningen till att expr alls går med vinst i västsverige är ju att GT finns. De fångar ju just nu både vänster- och högerköparna eftersom Bladet inte är ett alternativ för det västsvenska kvällstidningsposset. (55+??)

  Och ja, igår var de först i stan med denna: http://gt.expressen.se/nyheter/1.2643215/lars-noren-sjuk-slutar-pa-teatern

  Dessutom återvänder jag till Kai: http://bloggar.expressen.se/kai/2011/12/motorheads-goteborgsspelning-inte-hotad/

 3. Diego

  Leyila/ Märks att du inte läser GT för de är OFTA före de andra i lokalpressen med krimnyheter. De var först med att avslöja terrorplanerna mot Lars Vilks, de har varit först med en serie nyheter kring dubbelmorden i Alingsås och den listan kan göras lång. Sedan, som läsare hade du även vetat att två av GT:s reportrar skrev om mutskandalen i Göteborg i en månads tid innan Uppdrag granskning tog upp ärendet, ja, de var först även där. Sedan att de inte får så stor genomslagskraft på nätet eftersom de har en pinsam hemsida som drivs från Stockholm är en annan sak, men de är riktigt bra sett till de små resurser som finns där…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-05-28

   Nu börjar det balla ur. Efter snart tre månader i karantän så har jag svårt att bete mig på ett anständigt sätt. Det började med att jag vaknade 5 på morronen efter att ha drömt att tre råttor kröp omkring i sängen. Jag älskar att sova länge så detta…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...