Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

De ville ju bara leka lite: Om Johan Persson och Martin Schibbye

2011-12-21 av ozelot

Domen mot de fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har fallit. Tungt. Medhjälp till terroristbrott samt olaglig inresa lyder det finstilta i tjocka braskande grotesker.
Ty när nu den svenska presskåren unisont skrider till försvar för det fria ordet kommer dubbelmoralen snart haltande som en halvblind ledarhund några steg efter.

Att domen mot de svenska journalisterna är ett beställningsjobb av den etiopiska politikerkasten är väl ingen stor hemlighet. Det handlar om att skrämma till underkastelse, att statuera exempel. Androm till varnagel.
Men politiskt färgade rättsprocesser tycks dock inte utgöra några större hinder när nu det samlade inhemska skrivaradeln nu ylar efter undsättning från regering, exportindustri, EU, USA och till och med vill hota med indraget bistånd om inte ett afrikanskt U-land – vars befolkning toppridits av svältkatastrofer i generationer – kröker rygg för i-länders diktamen.

I dessa krav ryms en stor portion chauvinism. Det är ju bara kaffers därnere ändå, vi får läxa upp dem lite. Bildts avgång, slut på den tysta diplomatin kommer som ett brev på posten.
Ta ifrån negerkungarna deras fina bilar och hemelektronik, ta ifrån dem deras iphones.
Låt gärna folket svälta ytterligare genom indraget bistånd också.
Så lyder tongångarna. På högsta ledarnivå.

Martin Schibbye är ingen duvunge direkt, en ganska illa klädd förkämpe för demokratiska ideal. Bara till för några år sedan var han han redaktör med hög svansföring för Revolutionär Kommunistisk Ungdoms lilla husorgan Rebell. RKU är Kommunistiska Partiets – fd KPLM(R) – ungdomsförbund. De brukar knata omkring, röka på i sina virkade västar och hylla Stalin när de inte aktivt förespråkar revolution i konungariket Sverige, med vapen om så krävs.

Ungdomsförsyndelser kan tyckas. Schibbye är 31 år gammal och borde fattat vad han han pysslade med när han knatade in över gränsen till en afrikansk diktatur och viftade med en kalashnikov framför kameraslutarna.
Kanske ville han visa upp dem för sina vänner på Facebook, vad vet jag. Kanske tyckte det var fränt.

Jag tror nog att Johan Persson och Martin Schibbye är ganska ofarliga rebellsoldater och troligen inget vidare reellt hot mot regeringssidan legoarmé. De fajtas nog helst med pamfletter i tryckfrihetens namn.
Jag hade också gärna läst vad de kunnat gräva fram om Lundin Oils dirty business för jag betvivlar inte att den finns.
Men när nu svenska journalister sitter flygstolsgranne med diplomater i skytteltrafik till Addis Abeba borde de i alla fall påminna sig om vad det hela handlar om.
Om spelets regler. Vi är rika, ni är fattiga. Gör som vi säger.
Vår agenda är hårdare än er.

Det hade varit ärligare att flygbomba skiten i luften och frita dem, som Israelerna gjorde i Entebbe.
På ledarsidor och löpsedlar kalibreras dubbelmoralens metronomer

Schibbye undslapp sig en gång att ”folkrätten och FN ger alla stater rätten att välja en egen väg”
Såpass.

Kommentarer på De ville ju bara leka lite: Om Johan Persson och Martin Schibbye

 1. tobbe

  kanske har lundin oil ett finger i oroligheterna i etiopien, men hur skulle dom få konkreta bevis på det utan att dra egna slutsatser? folk har någon slags övertro till journalisters grävande idag, när allt handlar om vilka som är villiga att prata.. man kan inte åka till ett slutet land och gräva. på nåt sätt hamna i ett kontorsrum, öppna en låda där hemliga dokument om betalningar och agendor vad gäller etiopiens situation passande finns..

 2. lisa

  fyfan alltså vilken vidrig artikel, jävla muppar

  • Lisa: Bara för att du lever i en demokrati och inte riskerar repressalier för en sådan idiotkommentar så tillhör det god samtalston att inte kalla folk ”jävla muppar” (pluralform – antar att du avser Johan & Martin) utan att åtminstone förtydliga vad du avser med din kritik. Du behöver inte hålla med om allt du läser – ånyo kan du tacka din lyckliga stjärna att du lever i Sverige, men det skulle nog vara fördelaktigt om du lättade lite på palestinascarfen då jag misstänker att den stryper syretillförseln till hjärnan. Ett symptom du tycks dela med rätt många andra i dessa tidevarv där ingen vet, ingen tar reda på, ingen läser böcker, utan bara hugger blint på nästa aftonbladet-text någon tryckt gilla på på Facebook. Får. Får följer.

 3. ellan

  Go ozelot! Så skönt att se att någon annan också är trött på det eviga gnället om dom där jävla journalisterna. Som man bäddar… Snyggt svar på lisas intelligenta kommentar med.

 4. Calle

  Jag tycker inte man ska gå in allt för mycket på om någon är mupp eller om någon bär en palestinastjal av olika anledningar. Ämnet i den lämnade kommentaren skall väl handla mer om Martin och Johan. Något som både Lisa och ozelot inte tycks bry sig speciellt mycket om, det är min åsikt. Jag tycker vi ska stötta Johan och Martin så mycket och så länge det går, vi borde debattera om Martin, Johan och deras 168 kolleger som sitter inspärrade världen över i länder där deras mål antagligen aldrig kommer prövas. Vi borde ta tillfället i akt när svenska medier lyfter fram frågan, vi borde stå kvar i frågan dom närmaste 11 åren och visa dessa unga människor som vågar att rapportera om diverse händelser i världen som annars antagligen aldrig hade kommit på tal.. Som humanist lider jag verkligen med Martin och Johan och tycker man borde höja nivån på detta forum istället för att gå på varandra, varför bry sig om någon har palestinastjal? Jag vill debattera om ämnet på ett intellektuelt plan inte på dagis nivå, ursäkta min otroligt dåliga svenska hoppas min åsikt går fram tydligt

 5. Jag tycker mig läsa en hel del ironi i artikeln. Likt Hakelius (och Ozelot?) kan jag känna en del skadeglädje med tanke på den totalitära ideologi Schibbye har spridit som redaktör för ”Rebell”.

  Men även stalinister måste väl omfattas av pressfriheten? Däremot kan jag bli irriterad på likgiltigheten i Sverige inför 100-tals journalister i världen som mördas eller sätts i fängelse (när det inte handlar om svenskar, förstås).

  I t.ex. Turkiet är dom så många många, att det t o m trycks en ”Fångtidning” som sedan distribueras vidare som gratisbilaga av de stora turkiska dagstidningarna.

  Även där använder man ”understödjande av terroristorganisation” som argument för att hålla dem fängslade, i vissa fall utan åtal i åratal. Jag har skrivit lite om det på min blogg:

  http://chschickhardt.blogspot.com/2011/12/en-fri-och-oberoende-press-utgor.html

  Etiopien var monarki under Haile Selassie innan han störtades och avlöstes av en 20 år lång hårdför kommunistdiktatur fram till 90-talet. Där finns inte mycket till demokratisk tradition. Landet är genomkorrupt, människor svälter och förföljs – trots miljarder Euro i bistånd varje år. Jag tycker inte det är fel att ställa krav på demokrati och mänskliga rättigheter innan man betalar ut pengarna från svenska eller tyska skattebetalare. I Tyskland verkar man ha insett detta:

  http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15622699,00.html

  Oj, inser nu hur långt det blev, snarare ett blogginlägg. Till sist: Jag hoppas att denna politiska rättegång kommer att få ett lyckligt slut. Kanske kommer de snart hem när det värsta har lagt sig där nere. Hoppas det i alla fall.

 6. Kakan

  Håller med Ozelot, mänskliga rättigheter bör rimligtvis bara gälla människor med rätt åsikter. Vad gäller Johan Persson så umgicks han ju med en kommunist, så då lär samma sak gälla för honom?

  Över huvud taget förstår jag inte varför de skulle åka ner dit på ett journalistiskt uppdrag de visste var farligt. Kunde de inte bara startat en blogg och bloggat lite om vad som händer i Göteborgs innerstad som vanliga skribenter?

  • ”Kunde de inte bara startat en blogg och bloggat lite om vad som händer i Göteborgs innerstad som vanliga skribenter?”

   Ja men ju råkar ju inte göteborgs innerstad vara ett tillhåll vanliga skribenter vågar besöka!

 7. M

  Stalltips: Det blir mycket bättre när du håller dig till att kommentera Göteborgs nöjesliv. Det är det som gör den här bloggen intressant.

  • Stalltips: Det är fler som läser de här texterna än som läser det nöjesrelaterade. Man kan ju ha både och eller hur?

   Sedan behöver du inte hålla med alltid. Det är det som gör den här bloggen intressant min vän.

 8. Honken

  Hej
  Hur många av deras guider sköts ihjäl?
  Är det någon som vet?
  Vem bär ansvar på dessa mord?
  Varför tas inte detta upp i media?
  Guiderna var inhyrda av dessa två har de inget ansvar här då?
  Undrande???

  • Berhe

   Honken, din fråfga är mycket berättigad. 15 tals av ONLF guerilla soldater blev dödade i strid mot den Ethiopiska millitären. Deras uppdragsgivare var Martin och Schybbet. Ingen pratatr om de, varför? Vem ansvarar för deras död. Vad händer med deras barn och familj? De är väll inte värda ett öre för Svenska Journalist kåren

 9. kvack

  Hur tycker artikelförfattaren att det här inlägget står sig, sådär i backspegeln?

  • Tämligen väl får jag väl säga, de undkom med livet i behåll mycket beroende på sitt vita skinn, vilket bekräftades av Uppdrag Gransknings reportage där Schibbye visar hur han lyfter upp tröjan för regeringssoldaterna, den totala naivitet de uppvisade inför uppdraget att korsa gränsen är anslående – då de inte ens känt till att Etiopien just skärpt terrorllagstiftningen, och hela bakgrundsresearchen inför reportaget verkar tämligen ihålig och tafflig. Två naiva killar som inte hade någon aning men vad de gick sig in i.

   Men okej, inlägget är gammalt och nog mer en frukt av det kollektiva hjärnbryt som spreds inom sociala medier där dessa hjältar hyllades helt sanslöst, Etiopierna (aftikanerna) var onda, Bildt skulle avgå och hela världen skulle införa svensk pressetik och demokrati på studs.

   Men nu är de hemma, och de har haft ett fullständigt helvete, det betvivlar jag inte. Men det var inte det frågan handlade om, inte heller att det var viktigt att få hem dem. (Jag har själv gjort reklam för otaliga stödgalor på nonstop)
   Nu går tankarna till de 15 andra som sköts på fläcken då de skulle föra våra svenska hjältar fram till sitt livs scoop.

   Men till sist, den tysta diplomatin har segrat och Bildt verkar ha gjort ett utomordentligt arbete i det tysta. Bland annat besökte han ju den nyligen avlidne Etiopiskepremiärministerns begravning vilket nog kan ha varit synnerligen avgörande för frisläppandet.

 10. kvack

  Jag kan fortfarande inte förstå hur liten vikt du kan lägga vid deras mål att låta minoritetsbefolkningen i Ogaden komma till tals angående Lundin Oils förehavanden i området.

  Att 15 ur ONLF sköts i samband med infångandet är väl f.ö. regeringens uppgifter? Två, varav en avled enligt gerillan själv. Inte för att förminska det, men om den etiopiska regeringens ord om vad som sker i det stängda Ogaden godtas utan att ifrågasättas så understryker ju det just vikten av journalistiskt arbete i området.

  Jag läser nu inte särskilt mycket ledarsidor eller sociala medier och vet därför inte vad det var som du menar att du reagerade mot. Men mycket i det ursprungliga inlägget är ju riktat mot journalisterna. Det blir liksom att gå maktens ärenden.

  • Uppgifterna om 15 döda bygger på uppgifter som Jens Odlander och Carl Bildt uppgivit, jag var ju såklart inte där så kan ju inte säga säkert, men det har återgivits av SVT.

   Påstår inte överhuvudtaget att det journalistiska intresset skulle vara relevant med Lundins agerande gentemot Ogadens civilbefolkning, det är självklart relevant, men just upplägget för deras expedition ter sig fullständigt huvudlöst anser jag än idag.

   Jag läser av naturliga skäl en hel del sociala medier och även ledarsidor, och den här texten är som sagt var färgad av klimatet som var då – fast med hälsosam skepsis mot de brösttoner som då baserades ut.

 11. Olle

  Härom månaden besökte jag Kontiki där en av de två uppburna reportrarna befann sig. Full som en alika seglade han förbi hela kön i baren, och någon vänligt upplyste honom att det var just en kö av en anledning hällde han ut en öl över personen som hade mage att påpeka det.

  Plötsligt blir man tydligen stoor och behöver inte iaktta vanliga umgänesregler..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2018-05-15

Bild: superfreakbaba Idag går planeten Uranus in i Oxens tecken och jag är inbjuden på en fyra timmar lång meditationsakt. Förbereder mig genom att sky solen och kolla in senaste dagarnas nyheter. Amerikanska ambassaden har flyttat till Jerusalem och israeliska NETTAN vann De Europeiska Visionernas spelförgalleriet med en metoolåt i…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2018-05-13

Bara med ett djupt allvar kan man bli lycklig med sin älskade Se cirkusens hjältar och hjältinnor resa sig mot stoftet som dammar av sand och guld Jag kan inte lyssna på Brända Barn, Imperiet och The Clash längre Jag har inte kvar den världsbilden Jag är kristen liberal hippie…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2018-04-15

Det är människans vackraste egenskap att hon förtjänar att bli älskad Popmästerverket The sin of pride med Undertones fångar hela romantikens väsen på en platta De borde bli burna i guldstol för den insatsen Har de ingen heder regeringen Vad sysslar de med i Afghanfrågan? Man skäms ju för att…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2018-05-19

Ukrainas låt var väl sådär Spanien hade ett par som sjöng en söt ballad. Hon hade väl en urringad fin klänning på sig. Slovenien hade en rockstjärna med sig, tror jag. Litauen , inte så rolig låt. Österrike kom trea tror jag. Låten var ett plagiat av låten som kom…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-04-29

I torsdags var jag nere i Sockerbruket på Tredje våningen. I dessa magnifika lokaler så arrangerade Levande musik ett skivsläpp med Karin Johansson och Finn Loxbo. Denna duo är något alldeles eget. Karin Johansson spelar flygel som hon preparerat på olika vis. Finn Loxbo alternerar mellan två gitarrer och använder…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2017-08-17

  När Jesus kommer tillbaka ska vi alla dö, det har han lovat, det står i min mormors bibel. Jag har alltid undrat hur? när jag var yngre tänkte jag alltid att det var genom atombomber och kärnkraftsolyckor, med tanken följde djup ångest, jobbiga drömmar på natten och mycket  engagemang…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...