Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Spritkalender

2011-12-21 av ozelot

Som barn är godis det godaste som finns. Alla barn fattar att godis är gott, ofta i starka färger.
Förr eller senare kopplar t.om barn som inte kan prata att t.ex röda saker brukar vara goda.
Jordgubbar är ju goda? Smultron? Jakande svar. Case closed.
Något som däremot inte gott för barn är: Alkohol i bjärta färger, även om de innehåller socker. Som till exempel praliner fyllda med likör.
Been there done that.

När jag var liten hade jag ett litet trick, i mitt sockertorskande. Jag bet av ett litet hörn på chokladpralinerna, och hällde helt sonika ut det äckliga innehållet. Sedan åt jag upp den. Det smakade visserligen inte lika gott som det borde vara, men obehaget var hanterbart.
En gång satte jag t.om i mig en näve smaksatt barnalbyl. Hundchoklad? Gott.

Nuförtiden har det värsta sötsakssuget gått ur kroppen, belöningssystemet har omprogrammerat sig.
Har jag haft en hård dag är det inte så att jag försöker stjäla rosen på prinsesstårtan i någon form av nyckelretning, inte heller är det första jag kommer att tänka på att ”oj, jag borde köpa mig ett kilo jordgubbar på väg hem från stan”.
Mina drömmar är nog då snarare bärnstensfärgade. Nästan alla godsaker jag vet nuförtiden är bärnstensfärgade.
Som till exempel öl. Whisky är också bärnstensfärgad. T.ex.

Jag förstår mig inte på människor som köper godis på väg hem från krogen.
Chokladmuffins mitt i natten? Nä, men ge mig en kremerad 7-eleven ”hotbite” hellre.
Än mindre folk som flockas kring tårtfaten på fester och säger ”ååååh”.
Är jag på fest och har fått starkt i mig vill jag ha: 1: Mer starkt, 2: Kvinna, 3: Onyttig mat. I den ordningen.
Ibland blir jag dock en sucker för Djungelvrål. Även om jag druckit starkt.

Jag undrar varför ingen uppfunnit en ”lakritskalender” istället för billig tysk choklad som som smakar Kahlua utan alkohol?
Där skulle man kunna samla all personliga och salta favoriter. Som svarta katten. Nämnda djungelvrål, och pingvinlakrits från taxfreeshopen.
Lakrits är t.om gott att ha i sprit. Lakritsshot? Raki? Pernod?

Mina favoritfärger numer är: vinröd, bärnsten och svart.
Snön lyser vit på taken.
Endast tomten är naken. Och illröd.

Spättans antikvariat

Andra långgatan, Sweden.

En kommentar på Spritkalender

  1. K.

    Jag gjorde tvärtom. På tåget hem, julaftons eftermiddag bet jag av ett litet hörn i chokladpralinerna och hällde sonika ut innehållet. I munnen. Sedan slängde jag chokladpralinerna.
    I brist på annat, konventionellt familjemässigt julfirande hade jag spenderat dagen på äldreboendets jullunch i Vänersborg. Jag hade sett på när min gravt dementa farmor och andra gamlingar matades med korv och fläsk i olika grå nyanser (jag själv var tonåring och vegetarian och petade som mest i mig lite sönderkokt grönkål). I ett mycket upprivet tillstånd (desperation och samtidigt djup melankoli) stal jag tillbaka julklappen med chokladpraliner (spritfyllda) som jag gett till min farmor. Och sen tömde jag dem ensam på tåget hem. Det gav viss lindring.

    Det känns så skönt att äntligen få bekänna denna julsynd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-10-10

Biopremiär:  11 oktober 2019 på Hagabion Regi: Nick Broomfield Medverkande: Leonard Cohen, Marianne Ihlen, Judy Collins, Ron Cornelius mfl. Längd:  102 min Redan ett par sekunder in i filmen börjar jag lipa av anslaget och orden, och sen fortsätter dokumentären om artisten LEONARD COHEN &hans flamma MARIANNE IHLEN att beröra hela vägen ut. Först får…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-08-10

Känner du Mr Happy? Har du stött på honom någon gång i natten klädd i sina ruttna strumpor och stora ljuva golfkeps på väg mot unika kickar som dammsugarblues och havrefras. Ost vill ut i skogen springa en mil med en påse Ahlgrens bilar i kepsen Om man kunde få…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-10-08

Snus istället för mus? Nej, för sjutton gubbar, nej Mellan två berömda pipsug på Götaälvbron stod en lycklig gnu och fes Jag älskar Lundell även om jag har tröttnat på hans musik Jag rökte en vild giraff igår utanför den halvslutna dynamocentralen med två ton salta tablettaskar runt ögonen

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-09-21

   Journalisten Hans Sidèn som har skrivit många recensioner om många artister i GP från 60-talet och framåt, och är även textförfattare till många låtar, ritat många roliga små långhåriga gubbar i GP under säkert 50 år, har genom Fredrik Sundh kommit ut med en bok med sina snapshots på…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2019-08-18

Nu är jag tillbaka igen med några rader om en kontemplationsvernissage i lördags 17 Augusti på Galleri i PS i Haga. I februari i år avled Jarl Hammarberg – författaren, bildkonstnären och esperantisten. Han arbetade in i det sista och denna uställning består av stora collage abstrakta och innehållsrika ibland…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...