Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Spritkalender

2011-12-21 av ozelot

Som barn är godis det godaste som finns. Alla barn fattar att godis är gott, ofta i starka färger.
Förr eller senare kopplar t.om barn som inte kan prata att t.ex röda saker brukar vara goda.
Jordgubbar är ju goda? Smultron? Jakande svar. Case closed.
Något som däremot inte gott för barn är: Alkohol i bjärta färger, även om de innehåller socker. Som till exempel praliner fyllda med likör.
Been there done that.

När jag var liten hade jag ett litet trick, i mitt sockertorskande. Jag bet av ett litet hörn på chokladpralinerna, och hällde helt sonika ut det äckliga innehållet. Sedan åt jag upp den. Det smakade visserligen inte lika gott som det borde vara, men obehaget var hanterbart.
En gång satte jag t.om i mig en näve smaksatt barnalbyl. Hundchoklad? Gott.

Nuförtiden har det värsta sötsakssuget gått ur kroppen, belöningssystemet har omprogrammerat sig.
Har jag haft en hård dag är det inte så att jag försöker stjäla rosen på prinsesstårtan i någon form av nyckelretning, inte heller är det första jag kommer att tänka på att ”oj, jag borde köpa mig ett kilo jordgubbar på väg hem från stan”.
Mina drömmar är nog då snarare bärnstensfärgade. Nästan alla godsaker jag vet nuförtiden är bärnstensfärgade.
Som till exempel öl. Whisky är också bärnstensfärgad. T.ex.

Jag förstår mig inte på människor som köper godis på väg hem från krogen.
Chokladmuffins mitt i natten? Nä, men ge mig en kremerad 7-eleven ”hotbite” hellre.
Än mindre folk som flockas kring tårtfaten på fester och säger ”ååååh”.
Är jag på fest och har fått starkt i mig vill jag ha: 1: Mer starkt, 2: Kvinna, 3: Onyttig mat. I den ordningen.
Ibland blir jag dock en sucker för Djungelvrål. Även om jag druckit starkt.

Jag undrar varför ingen uppfunnit en ”lakritskalender” istället för billig tysk choklad som som smakar Kahlua utan alkohol?
Där skulle man kunna samla all personliga och salta favoriter. Som svarta katten. Nämnda djungelvrål, och pingvinlakrits från taxfreeshopen.
Lakrits är t.om gott att ha i sprit. Lakritsshot? Raki? Pernod?

Mina favoritfärger numer är: vinröd, bärnsten och svart.
Snön lyser vit på taken.
Endast tomten är naken. Och illröd.

Spättans antikvariat

Andra långgatan, Sweden.

En kommentar på Spritkalender

  1. K.

    Jag gjorde tvärtom. På tåget hem, julaftons eftermiddag bet jag av ett litet hörn i chokladpralinerna och hällde sonika ut innehållet. I munnen. Sedan slängde jag chokladpralinerna.
    I brist på annat, konventionellt familjemässigt julfirande hade jag spenderat dagen på äldreboendets jullunch i Vänersborg. Jag hade sett på när min gravt dementa farmor och andra gamlingar matades med korv och fläsk i olika grå nyanser (jag själv var tonåring och vegetarian och petade som mest i mig lite sönderkokt grönkål). I ett mycket upprivet tillstånd (desperation och samtidigt djup melankoli) stal jag tillbaka julklappen med chokladpraliner (spritfyllda) som jag gett till min farmor. Och sen tömde jag dem ensam på tåget hem. Det gav viss lindring.

    Det känns så skönt att äntligen få bekänna denna julsynd.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2019-07-09

Det var ett tag sedan SKRONK släppte sin skiva LIVSTID. Skivbolagsdirektören, konstnären, musikern mm DAN FRÖBERG var på plats på Crippas för att sälja SKRONKS skivor. Det är Margita Persson som målat omslaget. Ingen text på framsidan av konvolutet, Fröberg anser att det är snyggare utan. Jag sitter med Primadonnan…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2019-07-11

Jim Morrison, Dylan, Öijer & Adonis är större poeter än va jag är Men jag är jäkligt bra det är jag. Att acceptera droger & pedofili är inte liberalt utan omoraliskt common sense brukar leda en rätt Carl Maria von Weber Det regnar tussilago vid glömda garageportar som präntats av…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2019-05-05

Det är en dum björntjänst att vara liberal ifråga om knark Live on a natural high som Zappa gjorde & den vita stenen föll ur handen på mästaren Jesus för att solen sken så klart den dagen Jag älskar dig Eva Traneus Jag älskar henne så Hon är det vackraste…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2019-07-11

OM DU FÅR OVÄNTADE GÄSTER Ett halv kilo fläskfärs släng den i en glasform rund eller avlång, ej stor platta ut den ta salt och svartpeppar över alltihopa vänd över den ena halvan över den andra och platta till så den täcker hela formen hacka två stora klyftor vitlök, tycker…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2018-11-04

Teckning: superfreakbaba Detta kulturtempel inryms i ett gammalt vattentorn uppe på Gråberget. Jag hade aldrig varit där förut utan kom klättrandes uppför branten från baksidan, helt fel håll. Det var en rejäl strapats att utföra… Vi var ett gäng som blev insläppta av Jorge Alcaide som ordnar spelningarna i denna…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...