Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Nonstoptips inför biljettsläppet till Filmfestivalen

2012-01-11 av Goteborg Nonstop

Att Johannes Brost skulle spela huvudrollen i Göteborg Filmfestivals öppningsfilm hade för tiotalet år sedan tett sig lika troligt som att Lemmy skulle börja spela Ace of Spades iklädd onepiece. Men nu händer det.

Avalon är långfilmsdebut för regissören Axel Petersén och jag har på känn att Brost kommer att leverera långt över Joker i baren, som man misstänkte att han förvandlades till även privat under Rederiets rekordlånga framfart.
Filmen har såklart svensk distribution så det är ingen nödvändighet att slösa pifftid inför invigningsfesten på att sitta av premiären. Egentligen.

Några saker som jag tror det är värt att slösa tid på under festivalen är däremot följande:

Weekend (Andrew Heigh) Ett kärleksmöte som utspelas under 48 timmar. Ett som klickar sådär nästan ouppnåligt. Mellan två män. Parallellerna till Brokeback Mountain är förmodligen omöjliga att undvika, men å hur mycket mer intressant att få en liknande historia från dagens Storbritannien. Jag hoppas dessutom på obegripligt svårförstådd dialekt.

För dig naken (Sara Broos) Ännu en film om män som älskar, eller åtminstone försöker. Men denna gång dokumenärt och med en av våra mest säregna konstnärspersonligheter, Lars Lerin i huvudrollen. Mannen vars konst är hyllad och dyr, men som själv mest framstår som en rädd liten skogsmus från värmlandsskogen. Jag Älskar Lars Lerin. Filmen är gjord av hans guddotter, varför jag har skyhöga krav på att få komma lite närmare än brukligt. (Lerin gjorde även förra årets festivalaffisch)

9 Scener om våld (Michael Kiewski) / Maneuvers in the Dark ( Maria Ramström)
Två halvlånga dokumentära filmer i samma visning. Män som pratar om sina handlingar i ämnena hustrumisshandel och pennalism. Och så historian om tre stockholmskillar som bestämde sig för att tjäna storkovan på att tillverka jeans i Nordkorea. Tabu. Men, seldom heard of.

The Samurai Case (Eva Mulvad) Filmen man skulle vilja ha gjort själv! En man i Danmark har dödat sin bäste vän med ett samurajsvärd. Under tiden rätten skall reda ut om det var en olyckshändelse eller med berått mord får Mulvad följa med, den anklagade, hans försvarare, åklagaren. Alla är med på tåget. Nu väntar jag på att samma sak skall göras i Sverige.

Curling King (Ole Endresen) När såg du senast en norsk komedi på bio? Jag tror det var längesen om ens nånsin och jag tror faktiskt att det här är chansen. Besatta curlingspelare, gestaltade av vad festivalred kallar utmärkta skådespelare, ger mig ett visst hopp om att roas.

Habibi (Susan Youssef) Ett av filmfestivalens fokus är det arabiska. Bara grejen att detta är den första spelfilmen inspelad i Gaza på 15 år gör mig benägen att gå. Historien verkar inte så komplicerad, han är för dålig för henne, enligt pappa som blir arg. Baserad på berättelsen som ages ago (år 600?) inspirerade till Romeo och Julia. Men att spelplatserna nu är Gazaremsan och Västbanken, om än 2001, gör mig extremt intresserad.

Cairo Exit (Hesham Issawi) Ännu en kärlekshistoria, men denna gång utspelad och inspelad (?) alldeles innan den arabiska våren slog ut i full attack. Han muslim, hon kristen. Hon blir med barn, han kräver abort eller flykt. Jao. Kanske?

Love and Bruises (Lou Ye) Efter att det varit kinesiskt tema för många år sedan svor jag på att aldrig se kinesiskt igen. Jag hade så svårt att relatera till de underliggande koderna att jag inte ens förstod en vanlig highschoolhistoria. Men den här fransk/kinesiska grejen om denna tydligen inte särskilt politiskt korrekta historia fångar mitt intresse. Kan bero på att den kinesiska huvudrollsinnehavaren befinner sig i Paris. Det här med kärlekens förödmjukelse verkar ändå världsdelsöverskridande.

Marija´s own (Zeljka Sukova) Well jag var i Kroatien och dess surroundings i somras, och alla monument och minnesplatser handlade om kriget. Inte att förakta men desto bättre att få se en film som handlar om det vanliga livet för dem som blev kvar. Jag vill se den här dokumentären om systrarna som bjuder in till musik- och konstperformance i sin döda mormors lägenhet, efter begravningen, i sina bästa klänningar, oavsett om det är på lek eller allvar?

The Night Watchman (Natalia Almada) Det handlar om Mexicos narkotikakrig. Jag vet inte hur många anonyma massgravar jag läst om där folk har grävts ned på grund av kriget mot narkotikan. Här skildras det genom Martin, ansvarig för kyrkogården där de flesta hamnar till slut. Säkert sorgligt som fan.

Till sist finns det flera filmer som visas på GIFF som ni kommer att kunna se på ”vanlig bio” senare. Det kommer att komma tips om dem med.
Och så finns det väldigt mycket mer än filmvisningar som lockar under festivalveckan. Höjdpunkterna kommer när det närmar sig.

Programmet är släppt
Biljetterna går att köpa from lördag 14/1 kl. 12.00
Du ser försäljningen i realtid på : www.giff.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-09-15

   Gilda Stillbäck har föreställning på Teater Trixter. Hon har bott nåra år i Paris och har två barn. Hon kommer in på scenen och ska gestalta Ingmar Bergman, det är svårt bara det! Hon tittar på en jättekudde. Ropar åt inspicienten och ljussättaren –”Hallå kan vi få lite mera…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...