Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

En väldigt viktig intervju: Filmaren Robert Lillhonga i fokus

2012-01-26 av ozelot

Ni kanske tror att Göteborg nonstop endast bara skriver om band och klubbar och sånt. Det är fel. I själva verket är vi väldigt intellektuella. För att bevisa det tog vi pulsen på samtidsfilmen, jagade ifatt regissören Robert Lillhonga som är aktuell med en ny film efter lilla succén Hata Göteborg, och ställde några djuplodande frågor om livet, kulturen och den lilla människan i mediebruset.

Ni har premiär för filmen ”Villa Thalassa – helgen V48” under Göteborgs Filmfestival. Den har lite referenser till dagens dokusåpavärld. Tycker ni inte att Filmfestivalen – eller för all del filmvärlden – är en enda stor dokusåpa eller är releasedatumet en ren slump?
– Jo, hela media- & kulturklimatet är för mig som ett stort tåg som har börjat skena. Många (även jag själv) har ibland gått vilse i sitt eget huvud. Det är lätt att klanka ner på dokusåpastjärnor men skillnaden på dem och finkultursmänniskor är ju snart obefintlig. En del har inget att säga utan vill bara synas och få bekräftelse…
– Jag älskar kultur och tycker det är mycket viktigt, men det känns också som att mycket görs utan hjärta i dag.
Det får inte bli kvantitet framför kvalitet. Detta är en film som ska väcka tankar hos mig själv. ”Vad håller jag på med? Vad är det jag jagar?” – samtidigt som det förhoppningsvis är underhållande och kan nå andra.

Är det tänkt som en ”smart film som väcker mycket frågor om dagens samhälle?

– Självklart!
– Nej, men visst hoppas vi att fler människor kanske får en tankeställare. Filmen har förändrats mycket under projektets gång, bl.a. pga den korta tid den skapats på, vilket innebär att det knappt är några omtagningar.
Istället har skådespelarna haft ett visst kreativt utrymme för improvisation. Därför kan jag inte säga att det är en i detalj genomtänkt ”smart film”, utan snarare någonting vi utvecklat tillsammans, utgående från grundtematiken.

Filmen handlar om ett band – North America – som det inte går alltför bra för men som får ett unikt erbjudande? Men vad är det egentligen de vinner? Om du skulle berätta för du femårige son vad filmen handlar om, vad skulle du säga då?
– Ja, det finns så många olika sätt man kan välja att tolka filmen, men det är ju en historia om ett band som får en sista chans. Detta under en talangjaktshelg i en gammal villa, där de kommer att möta många olika konstutövare.
– Man kommer att få se vacker och förskräcklig konst i alla former. Man får se kulturens baksidor genom människorna som utövar den. Vinner man, skickas man till Stanford University i Kalifornien för att bli ännu bättre på det man gör, tillsammans med andra kreativa talanger från jordens alla hörn. Man kommer att få sig ett gott skratt här och var.
– Nu vet jag inte hur min fiktiva 5-åriga son skulle tolka det jag precis svarade här, kanske får prova det på ett lånebarn…

Det som filmen egentligen frågar publiken är:
• Vad är egentligen framgång?
• Hur definierar samhället framgång i dag?
• Att vara lyckad eller att vara lycklig?

Hur låter North America? Det står ju inte, och jag hittar det inte på Myspace? Jag föreställer mig symfonisk hårdrock. Har jag fel?
– Symfonisk hårdrock, tja nej det är nog lite mer vanlig rock-rock. De är jäkligt spretiga.
North America är ett fiktivt band och deras musik i filmen är gjord av Jens Andersson & Mikael Jepson från The Ark. (Jepson spelar f.ö. också gitarristen ”Kong” i bandet i filmen). Vi lägger snart upp musik på filmens webbsida så att man kan lyssna.

Filmen har så vitt jag förstår en del referenser till både musik som reklamvärlden. Är det en bakgrund som återspeglas hos dig och din bakgrund?
– Absolut. I mitt jobb som filmare har jag ju kommit i kontakt med- och haft en del projektjobb där jag varit involverad inom film-, teater- musik- och reklambranschen. I de flesta kulturvarianters världar kan det ju ibland vara rätt vassa armbågar som petas åt höger och vänster. Men jag tycker inte att det behöver vara så, och jag är inte heller ensam om att inte vilja kriga på det sättet.

Varför gjorde ni filmen så snabbt? Var det rabatt på film?
– Haha, nej. Men efter fyra års försök att göra film efter branschens normer och regler, stod jag plötsligt vid ett vägskäl: Att lägga ner helt eller vänta några år till på att kanske få full finansiering.
– Med hjälp av en doktor i platsutveckling skrev jag om manuset så att det skulle koncentreras på kärnfrågorna samt kunna spelas in på mycket kort tid. Jag tänkte det måste finnas enklare sätt att göra en långfilm på om man vill berätta något.
– Jag började skriva på ett manifest som jag senare följde under filmskapandeprocessen. Bl.a. skall filmen spelas in under en weekend (3 dagar), utspela sig på den plats man filmar på osv. (Manifestet ligger uppe på webbsidan för konceptet: www.weekendfilm.se)

Bandet heter North America men även Kronborgs Slott nämns i presstexten. Kronborgs Slott är ju skådeplatsen för bl.a Hamlet som inte heller hade det så lätt alltid. Skildrar filmen på ett symboliskt sätt Nordamerikas Oidipala förhållande till ”the Old World” aka Europa (Hamlet Vs. sin mamma/pappa) eller är det att övertolka det hela månne?
– Nej för tusan! Manuset är sprängfyllt med symbolik. Men det är också upp till betraktaren att hitta. Att Kronborg syns i bakgrunden är absolut ingen slump. Tyckte du var duktig som såg symboliken utan att ens ha sett filmen!

Förutom världspremiär, dundersuccé, Glödbagge och annat, hur ser de närmaste planerna ut?

– Att jobba med något som inte behöver bekräftelse. Haha. Nej vi har ju arbetat så intensivt den senaste månaden med detta att någon dag ledigt bör vara på sin plats. Det är ju alltid lite svårt att varva ner när man blivit så uppspelt och i princip bott i ett projekt såhär.

Filmen Villa Thalassa har premiär under Göteborgs Filmfestival.
Visning 28/1 12:30 på Biopalatset samt 29/1 22:30 på Draken.
På Lagerhuset hålls ett seminarium med regissören Robert Lillhonga kl 15:00.
Efterfest på Publik.

Mer info på weekendfilm.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...