Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Hej Kapten Gillis: Intervju efter triumfen på P3 Guld

2012-01-26 av

En del kritik har riktats mot mot P3 Guld-galan i helgen. Enbart manliga artister premierades och en av dem var göteborgaren Kapten Röd som tog hem hela två priser. En stressad men lycklig Gillis Bengtsson på independentbolaget Swing Kids ger sin syn på den saken och mycket annat.

Grattis till dubbelvinsten i P3 Guld! Hur är tankarna så här omedelbart efter? Har du hunnit smälta det?

– Nja. att Kapten skulle bli årets artist är lite overkligt medan guldmicken hade jag faktiskt hoppats och trott det fanns hyfsad chans till. Som fd. handbollsspelare på nästan elitnivå hatar jag att förlora så det känns bra. Vinna är normalläget som Ragnar Sigurdsson sade…

Vad tror du en sådan här utnämning får för effekt på skivförsäljningen och bokningsförfrågningarna? Har du redan hunnit märka av det? Blir det högre gage nu om man vill ha Kapten Röd till sin festival?

– Det rasslade till i mejlen och telefonen kan man säga. CD-försäljningen är död men det digitala kanske kan öka lite för Kapten om fler folk börjar upptäcka honom och tex P4 och alla de kommersiella skitkanalerna börjar spela musiken också.
– Vi har dock redan märkt mycket stort intresse för Kapten i sommar och en hel del festivaler är klara redan men inte släppta. Klart man vill se till att ens artister får bra betalt, särskilt på festivaler där det gäller få så högt fast pris som möjligt för annars får ju någon annan pengarna som finns i festivalernas budget.
– Men vi är snälla mot de snälla och hård mot de hårda i förhandlingarna. Jag håller inte på och bullshittar arrangörer utan kör alltid en väldigt rak stil. ”Hårdast men ödmjukast” sade en arrangör om mig läste jag någonstans vilket är precis så som jag vill bli uppfattad.

Mycket kritik har handlat om att bara män vann i år. Har du något att säga om den kritiken?

– Helt otroligt fånig diskussion. För första gången kunde fans och P3 lyssnare rösta i alla klasser och det var extremt bra könsfördelning bland nomineringarna. Resultatet avspeglar snarare vilka som har bäst fans och framförallt vilka artister som är duktiga på att kommunicera och vårda sin relation med publiken…

Två av galans storvinnare – Kapten Röd och Svenska Björnstammen – kanske någonstans appellerar till någorlunda samma publik, i alla fall i jämförelse med Maggio som tippades till storslam men fick gå helt tomhänt hem. Har du några funderingar kring det? Är folk trötta på lite lättviktigare pop – eller är den publiken ni har helt enkelt bättre på att mobilisera och rösta?

-Låt mig säga såhär. Vissa nominerade akter är/var helt värdelösa på att hålla kontakt med sina fans på Facebook. Kapten Röd är/var inte en av dem.
– Sedan tycker jag det har skett ett generationsskifte på P3 Guld i år. Ungdomen tog liksom över. Jag tror visserligen att röstningen sett annorlunda ut om en miljon TV-tittare kunnat rösta också i realtid men nu gick röstningen ut någon vecka innan galan och det var framförallt P3s egna lyssnare som röstade.

Du har ju arrangerat Reggae, Dancehall & Hip Hop klubbar hur länge som helst. Hur tycker du den inhemska scenen har utvecklats under den tid du hållit på?

– För några år sedan var det mest band. Nu är det mest svenska soloartister och massa grymma producenter. Artisterna har även förmånen att backas av suveräna backingband vars musiker i många fall kommer från ”förra generationens” bästa band. Kapten har t.ex ett allstarteam med Svenska Akademiens basist Lars på Bas och USCB Allstars Partillo på trummor.
– I Göteborg tycker jag intresset för Jamaicanska dancehall & reggae-akter har svalnat och smalnat av vilket är intressant samtidigt som Kapten Röd lär sälja ut 3000 biljetter till Lisebergshallen och det kommer bli den största reggaekonserten inomhus sen Bob Marley 1980 i Scandinavium i stan.

Du skriver någonstans att du uppmanar artister som vill ha en bra deal att kontakta dig istället. Kan du ge ett hum om hur era dealar är uppbyggda? Är ni verkligen rätt val för all typ av genremusik?

-Jag jobbar främst som manager med en manager procent som min inkomst. Jag skulle kunna se till oerhört många halvstora svenska akter skulle få mycket bättre dealar och intäkter genom släppa sin musik och jobba på det
sättet jag och Kapten röd gör. Jag förstår inte att inte fler kör helt eget och skiter i använda storbolagen. Men storbolagen har iofs varit duktiga på lura i många artister att de tex har den bästa dealen med Spotify men det är lögn…
– Som manager jag tar bara en liten procent av vad mina artister tjänar. Om jag uttrycker mig så här: De akter jag släpper har Sveriges bästa deal på digitalintäkter. Viktigt nu när de pengarna börjar rulla in på allvar då en miljon svenska just börjat betala för Spotify…
– SwingKids må vara en reggaelabel och banden jag bokar främst svängiga med texter som kommenterar nutiden, men jag börjar bli sugen på att påverka fler svenska akter med sikte på den inhemska marknaden att våga bli independent och skita i storbolag. Och istället bara ta hjälp av en manager såsom mig..
– Alla pratar att man kan göra allt själv nu med modern teknik men ändå sätter sig massa artister helt i knäna på storbolag. Mitt fokus är alltid göra så bra deal för mina artister i första hand, jag sätter mig inte på dubbla stolar och det är extremt viktigt för mig se till att allt känns rätt i magen och att jag har rent samvete mot mina artister och partners.

Har ni något på gång nu? Kapten Röd? Något annat band i stallet? Skivsläpp, turnéer..?
– Just nu kretsar väldigt mycket kring Kaptens återstående gigs på vinterturnén. Men annars bokar jag för fullt till sommarens festivaler. Stort intresse för Kapten, Movits!, Syster Sol och General Knas framförallt.
– Vad framtiden efter sommaren bjuder får man se. Vem vet nästa vecka kanske Håkan och ett par andra fina stora svenska akter sett min invit på Facebook och insett att de blivit lurade av storbolag hela sin karriär och vill bli indie på riktigt, haha!

www.swingkids.se/
Gillis Bengtsson
gillis@swingkids.se

Text och intervju:

Ozelot aka Marcus Persson

En kommentar på Hej Kapten Gillis: Intervju efter triumfen på P3 Guld

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-09-03

  Hej alla läsare, ni vet redan att jag bestämde mig för att ta en paus från mitt skrivande av krönikor och annat här på GÖTEBORG NONSTOP eftersom jag ska genomgå en cellgiftsbehandling närmsta halvåret och behöver spara mina krafter till det äventyret. Nu har senaste veckan varit så udda…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-11-08

  Vi sitter i salongen och det är nästan fullt på Göteborgs Dramatiska Teater och ljuset släcks ner. Jämte mig sitter Johannes Nyholm och hans kompisar ( som känner Linda Spåman). Det blir mörkt och med penna och papper såg jag inte mkt av vad jag skrev. In på scenen…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...