Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Vansinnets historia

2012-01-27 av ozelot

Emerentia Leifsdotter Lund var en gång klubbredaktör för Nöjesguiden. Det är hon inte längre. Många förstår varför. Vad färre förstår är varför hon när ett sådant hat till undertecknad. Inte jag heller. Men jag försöker.

Jag skall försöka reda ut några av de saker hon påstår i sitt senaste blogginlägg:
”Marcus Persson har genom åren skrivit för att provocera..”
-Jag har genom åren skrivit för att provocera? Check, det har hänt. Jag har dock skrivit flera tusen inlägg, de flesta helt okontroversiella.

”..han har skrivit om svartklubbar i Göteborg, trots att de bett honom att inte göra det, för att slippa få polisen på sig”

– Det beror på. Om det handlar om det fallet jag misstänker, blev jag kontaktad av en av de medverkande som bad mig uppmärksamma det. Sedan fick medarrangörerna kalla fötter.
Principen är dock klar: Jag skriver för läsarnas skull, inte för arrangörernas.
Om en festarrangör lägger ut öppna arrangemang på Facebook (som alltså kan läsas via google) samt annonserar på stan är det att betrakta som offentligt. Jag brukar dock anstränga mig för att formulera det på ett smidigt sätt.

”Han har skrivit om Anna Flytström som Jerry Bomans flickvän och inte den egna personen hon är.”

– Det var en helt brådstörtad ochoavsiktlig formulering utan någon som helst baktanke som fick bisarra proportioner

”Han har recenserat Elin Grelssons bok utan att ha läst den.”

– Sakfel. Jag har aldrig recenserat Elin Grelssons bok. Vissa tycks dock ha svårt med läsförståelsen. Däremot har jag beskrivit den nya kulturelitens snobbism i en krönika.

”Han hörde också av sig till Rasmus Blom som var redaktör på Nöjesguiden när jag jobbade där och beklagade sig för att jag skrev ett svar på tal”

– Emerentia skrev i egenskap av klubbredaktör ett blogginlägg där hon bland annat spekulerade i att jag var pedofil och hade motbjudande utseende. Jag länkade till inlägget på Rasmus Bloms Facebooksida och bifogade ett frågetecken.

”Han har skrivit om tjejer som spelar skivor som fittstim och har har argumenterat för att tjejer inte är lika bra dj’s och sen inte velat komma när det väl bjöds upp till debatt.”

– Jag har aldrig hävdat att tjejer är sämre djs. Däremot har jag försökt problematisera begreppet, definiera vad en dj samt förstå varför könsfördelningen ser ut som den gör. På ett spetsigt sätt, för att väcka en diskussion som när allt kommer omkring blev mycket bra.
– Jag bjöds inte in till denna debatt. Det var dessutom en väldigt illa sammansatt debattpanel där alla hade samma ståndpunkt – dvs unisont resonerade från ett strikt genusfeministiskt perspektiv.
– Det var dessutom tidigt en lördag under brinnande Way Out West (Jag jobbar ju då)

”Marcus Persson är en person som skriver kvinnoförnedrande varje dag. Och han nomineras till ett läspris i en feministisk tidning.”

– Emerentia för gärna klargöra på vilket sätt jag skrivit kvinnoförnedrande idag. I går. I förrgår och alla dagar med för den delen.
– Jag vet inte om Nöjesguiden i första hand är ett feministiskt organ bara för att chefredaktören är det. I övrigt har jag inget otalt med feminister. Men det är tillåtet att kritisera personer som råkar vara kvinnor, det är sant.

”..över att en mans känslor spelade större roll än vad mina gjorde.”

– Emerentia begick ett journalistiskt övertramp, vilket korrekt åtgärdades. Det hade ingenting att göra med huruvida jag är man eller ej.
– Ja det svider att inte kunna sköta sitt jobb.

I övrigt skulle jag gärna vilja veta vad Emerentia själv gjort för insatser för jämställdheten inom Göteborgs nöjesliv. Jag kan åtminstone hävda att jag gett fler kvinnliga oetablerade skribenter chansen att skriva än någon annan och lyfter fram initiativ inom kultur och nöje varje dag i veckan. 365 dagar om året.
Hur många krönikor skrev egentligen Emerentia. Tre?

Vidare hoppas jag att hon kan släppa det här och gå vidare. Jag har det för länge sedan.

Kommentarer på Vansinnets historia

 1. Jonsered

  Det här har ju i stort sett ingenting alls med VanSinnett göra.

 2. Irina darling

  Bra skrivet. Marcus Persson har alltid stöttat mig. ( bör jag skriva TROTS att jag är tjej här?) har aldrig märkt av ngn skillnad i hur han behandlat mig och min manliga kollega. Som det sig bör.

 3. persson for president!

  word! än en gång, persson.
  bra journalistik, du är absolut värd din nominering till nöjesguidens gbgpris!

 4. synd om stackaren

  om emerentia inte var en sån surfitta (förlåt, nu var jag både kvinnoförnedrande och politiskt inkorrekt på samma gång!), skulle jag tycka synd om henne. måste vara extremt jobbigt att gå runt och leva med så mycket dålig självkänsla och självförvållad bitterhet.

 5. rebecka

  ojoj, här måste ha rensats bland kommentarerna. bra. skönt att man kan göra så.

  • Har inte rensats ett enda dugg.

 6. Minna

  Vilka vidriga härskartekniker du använder..

  • Om du förtydligade skulle du kanske bli tagen på allvar? Bakläxa på dig säger jag.

   Men det är en dag i morgon också.

 7. Kim

  Jag är inte insatt alls i era fighter – men en sak bestämde jag mig för och det är ett bra tag sedan, denna blogginnehavaren är vidrigt sexistsisk och då slutade jag läsa, enkelt.
  Nu, när jag förstår att nåt slags pris skulle vara på gång…. reagerar jag!
  En medelålders karl som nästan inte kan göra en enda post utan att dra in kvinnor på ett negativt sätt, antingen med ord eller via grafik… är ju bara vidrig och ska inte belönas för sina problem, han ska ignoreras ! Människoförakt och kvinnoförakt i synnerhet ska inte premieras, det tillhör det förgågna och är bara pinsamt och svettigt! Nätet är fritt, bra, men priser… vad är det för idioter som ligger bakom det, läser dom inte denna blogg???

  • Du får gärna medels länkar och citat förtydliga på vilket sätt jag inte skulle kunna skriva en enda post utan att skildra kvinnor på ett negativt sätt. Det kan du nämligen inte. Varsågod, det finns 2928 inlägg att välja bland, jag är författare till de flesta.

   Dessutom att du väljer att kritisera nomineringen utan att ens vara insatt i de strider du refererar till lämnar en del frågor. Du frågar dig dessutom ifall idioterna som ligger bakom nomineringen inte läser denna ”blogg”? Du erkänner ju själv att du inte gör det och uppenbarligen är en.

  • Jenny

   Alltså, Kim? Människoförnedrande? Kvinnoförnedrande? Har du ens läst sidan?

 8. Lisa

  ”synd om stackaren”: Om du vill hjälpa något ur dennes dålig självkänsla och ”självförvållade” bitterhet (vad innebär det?) brukar det sällan vara en bra idé att sänka debatten till att kalla någon för ”surfitta”. Skulle inte heller tro att denna låga nivå är något som Marcus Persson är intresserad av att hålla?

  • Personligen tycker jag väl inte att ordet ”fitta” är en sådan stor sak. Man kan skriva surkukar med utan att jag nämnvärt går igång. Fittstim är en väldigt bra och uppskattad feministisk antologi, med uppburna redaktörer. Därav ordet.

   Tycker inte den låga nivån slagit nya rekord, men man får väl se till hela historien.

 9. Inte nog med att du ”nästan inte kan göra en enda post utan att dra in kvinnor på ett negativt sätt”, du gör det dessutom tydligen dubbelt upp- både ”med ord och via grafik” Och till råga på allt är du EN MEDELÅLDERS KARL!!
  Finns det ingen hejd på mansgriseriet undrar man. Kan detta inte få ett slut. Hur kan de låta medelålders karlar skriva kritiserande texter om människor -som är kvinnor!? Denna heliga ko som hela tiden ska tjata om hur helig hon är. För att sedan bita en i pungen när man tillber henne. Nej, jag säger som min lågstadiefröken: ”Om det inte hade funnits män i världen så hade vi inte haft några konflikter eller krig”

  Så fick man det klart för sig.
  Man var tolv år. Alla tjejer hade rosa tofsmössa. Alla killar hade blåa. Dom blåa skulle egentligen utrotas.
  Det var bara ingen som hade tagit tag i det ännu.

  Kanske nåt för Kim?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-07-07

  Jag vaknar halv sex på morronen. Kikar in på min son. Han ligger med benen uppslängda över täcket. Den lille prinsen under två vaktande änglar. Jag funderar fram och tillbaka på om jag ska gå ut och ta en cigg eller inte. Kommer fram till att en cigg mer…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-05-22

Dr Bosanders lyckliga memoarer i pastellblått Det va en solig eftermiddag i mitten av maj Det började jummo vräfa zutonkel in das operahouse. En smal strimma av sol sken på levnadsexperten Barbarellas  ljuva lår och Dr Bosander spanade genom tystnaden i lägenheten efter ett skepp som tar sig genom tidsåldrarna…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-05-17

Kycklingfärs Salt Citronpeppar Svartpeppar Så rör man ihop det så det går in ordentligt, jag kommer inte ihåg hur mkt jag hade, men det spelar ingen roll. Så lägger man det i en penslad glasform  med olja och kinasoja Man plattar ut den så den täcker formen Penslar med samma…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...