Göteborg Nonstop - Lite mer än paddanbåtar

Annons

Den nya tidens härskartekniker – ryggdunk och baktaleri

2012-01-28 av Goteborg Nonstop

Vi är ganska ofta oense.
Ibland har vi såna diskussioner om vad som är rätt och fel att säga, skriva, göra, att vi i vredesmod reser oss från ett restaurangbord och flyr åt olika håll fast vi egentligen skulle vidare åt samma.
Jag har sagt att jag aldrig vill se honom mer.
Det går på något sätt alltid över.

Jag fick ett mess några dagar efter en sådan här ganska animerad incident. Vi hade inte hörts på flera dygn. Han skrev: Vi är nominerade till ett pris.
Denna lycka. Som bubblande, osjälviskt, glänsande fyllde hela mig.
Som fick mig att springa ner på hörnet och köpa champagne för att fira.

Det är ingen stor grej. Det är en lokal företeelse som angår en extremt smal grupp av extremt självupptagna människor. Men ändå. Någon hade sett slitet och uppskattat den inte särskilt insmickrande ingång som var den absoluta nödvändigheten för att driva den här sidan. Den förutsättning som han Aldrig tänkte rubba.

Det tog några år och många tusen texter innan det ens gick runt. Jag och en drös andra (kvinnor) står för kanske två procent av det som producerats av text och form. Vi anser oss väl inte hinna mer. Resten ligger på Oz att dra runt.

Jag har peppat och kritiserat med samma intensitet. Vi har pratat utgivarfrågor, bildpubliceringar, kommande attacker och eventuella sätt att skaffa oss fördelar. Ibland har jag bara sagt : Ge upp och skaffa dig ett riktigt jobb. Det har inte känts värt det.

Nu gjorde det det. En liten stund. Det står på stabil grund, läsarmässigt och ekonomiskt. Vi hade fått en sketen nominering. Det. Var. Plötslig. Ganska. Roligt. Igen.

Igår kväll dog den känslan.
Av flera tusen texter med målet att inte slicka nåns röv, nånsin, har några få gjort en liten klick av i sina egna ögon oerhört viktiga människor så jävla upprörda att de fyller hela jävla www med rykten, beskyllningar och rena lögner. Göteborg nonstop var plötsligt uttalat kvinnoförnedrande. Några andra av sakerna som skrivits vill jag allra helst inte ens komma ihåg.

De kallar sig jämlikhetskämpar. Och bekämpar med hårt rödmålade näbbar och klor varje form av åsikt som inte fullt ut överensstämmer med deras egen. De skyr inga medel, i alla fall inte om den inbillade oförrätten drabbat någon inom deras egen uppburna krets av Godkända Individer (läs: en liten klick av mer eller mindre lyckade skribenter och annat löst medie- och kulturfolk.) De som kommer in i debatten från ”rätt” håll. Från feminismen som den beskrivs av kvinnorna och männen födda på sent 80-tal.
De använder samma strukturer och maktmedel som män gjort i århundraden. De osympatiska. Verkligen progressivt.

Jag har kallat mig feminist i snart 20 år. Jag har inget annat sätt att tänka eller leva. Jag kommer inte att ändra mig. Men eftersom betydelsen tydligen har en annan innebörd än den jag inbillat mig, tänker jag aldrig mer att ta ordet i min mun.

Kommentarer på Den nya tidens härskartekniker – ryggdunk och baktaleri

 1. Besökare

  Gott, ännu en tjej som bestämmer sig för att pissa på begreppet feminism för att hon inte fick som hon ville i någon fejd som de flesta aldrig hört talats om och som inte har mycket med feminism att göra. Konstruktivt.

 2. Svartruta

  Jag pissar inte. Jag kämpar på i exakt samma anda. Men inte på det sätt som de jag beskriver gör. Aldrig. Någonsin.

 3. Caroline

  Det de där tjejerna sysslar mig, Emerentia, Cissi och Hanna Fridén eller vad de nu heter har inte med feminism att göra, att de utmålar sig som feministiska när de bara är vanliga skolgårdsmobbare drar snarare vanära över begreppet

 4. Anders

  Jag bara älskar din text.
  Puss.

 5. Jakob

  men du, låt inte några arga och överentusiastiska personer som vill göra en personlig vendetta bestämma vad som är feminism. fattar om detta får dig att verkligen ledsna, men att låta folk som uppenbarligen är helt snett ute lägga beslag på detta vackra och viktiga ord för personliga ändamål är väldigt synd. ofeministiskt och osolidariskt dessutom, eftersom det svärtar ner och förvrider ordet. flera av de som angripit mp i de olika kommentarstrådarna har dessutom förolämpat vederbörande med referens till hans ålder och kön – klockren sexistisk härskarteknik.

  låt dem rasa runt, svalna av, bli äldre och sedan tänka ”oj, det där med att dissa gbgnonstop var nog inte en så bra idé ändå”.

 6. Jakob

  ”ofeministiskt och osolidariskt dessutom”… well, alltså inte av dig, utan av de som använder feminism på detta vis. felsyftning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Bloggar

Bloggarna är våra skribenters mer personliga uttryck.

Chawki

Uppdaterad 2020-03-28

   Ringde Australien igår. Väckte Mick strax efter midnatt deras tid. Har inte pratat med honom på minst 30 år, då vi sågs i Berlin i hans och Gunillas lägenhet som låg där Kurfürstendamm slutar. Då va det området rätt bohemiskt. Men sist jag kikade förbi så hade den gamla…

Läs Chawkis blogg...

Nina

Uppdaterad 2018-04-01

Du stillnar död i min snömun, så lik en katatonisk lem, en urtagen av barmhärtighet sederad. Ett sovande trapphus, ett bortglömt dike, rännsten. Eldhärjad och bar rör jag mig mot tornet. Det lossas och lassas, besviket hänger brösten, vissnade, torra. Jag är tre dagar sen, allt skall brinna. Det som…

Läs Ninas blogg...

Tuores

Uppdaterad 2020-03-17

Gud talade till mig genom denna gren, under denna gren talar jag till Dig. Vid Din sida nära havet anar jag skepp som lyfter. Vid Din sida nära havet känner jag skepp som kommer. Det står en brygga av guld på min jord, där väntar jag på Dig. Den bleka…

Läs Tuoress blogg...

Stefan Falck

Uppdaterad 2020-03-22

Olika solar och månar Lyser olika hårt och starkt För att begränsa  stilla chakran i universum med en knivskarp total tystnad i grönskande oaser med guld tills allt blir heligt saltpeter kan chocka tystnaden bland träden som vaggar i sömn och likaledes drar city mot nya äventyr det finns turkosa…

Läs Falcks blogg...

Primadonnan

Uppdaterad 2020-03-17

Oatly choklad-dryck Blåbärssoppa En halv del vilken juice som helst ( ananas, apelsin eller multivitaminjuice) Häll allt i en tom COCA-COLA flaska, en kopp chokladdryck, en kopp blåbärssoppa och en halv kopp juice Den kan va varm eller kall Häll alltihop i en bunke och ställ in i micron om…

Läs Primadonnans blogg...

Johnny Larsson

Uppdaterad 2020-02-28

Här kommer några rader om Brötz den 19 februari. i första set så äntrar Ferdinand Bergström från Oslo scenen för att spela solo på gitarr  och det gör han på ett briljant vis, han är tekniskt driven och snabb i fingrarna  men det känns aldrig som ett onödigt uppvisningsspel utan…

Läs Larssons blogg...

KakaDua

Uppdaterad 2019-03-08

När politikerna i riksdagen gick i biologisk kohort och började dela ut skattepengar till aktiemarknaden utan omvägar genom det nya pensionsystemet och vi alla fick oranga kuvert då var det så att jag försökte hålla fast lite det gamla genom att delegera det jag kunde tillbaka till staten genom räntepapprena…

Läs mollers blogg...

Wheeler

Uppdaterad 2018-02-23

På Folkteaterns facebooksida går det att läsa i en kort intervju hur Pelle Ossler tycker tystnaden är det bästa ljudet. Det är just i den tystnad som kommer efter en ton som ger just den tonen sin karaktär. Utan tystnad blir tonen en konstant företeelse, något oändligt som aldrig tar…

Läs Wheelers blogg...

ozelot

Uppdaterad 2017-03-22

När jag var i Maryland. Och fortfarande bara ett frö till den jag skulle. Skolbuss, cigarettglöd från de svartas uthus. Bilar som passerar genom prärier i hög hastighet. Jag genade ibland genom en majsåker. Genade mycket på den tiden. Jag visste. Även i dag vet jag. Att den varelse som låg…

Läs ozelots blogg...